Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το Συνεργατικό Χώρο Εργασίας Ark Co-
Working Space, τη δομή υποστήριξης του σύγχρονου επιχειρηματικού οικοσυστήματος στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, είχαν οι μαθητές του 2ου Πρότυπου Λυκείου Τρίπολης την Παρασκευή 2 Μαΐου 2025.
Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «Μαθαίνω Επιχειρώντας», το οποίο, σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αρκαδίας, συνεχίζει δυναμικά την πορεία της, φιλοξενώντας νέες επισκέψεις μαθητών και εκπαιδευτικών σε καινοτόμες επιχειρηματικές δομές. Η δράση «Μαθαίνω Επιχειρώντας» επιβεβαιώνει τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό της ρόλο, γεφυρώνοντας την εκπαίδευση με την πραγματική οικονομία και εξοπλίζοντας τους μαθητές με εμπειρίες και γνώσεις που θα τους συνοδεύουν στην προσωπική και επαγγελματική τους πορεία.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κ. Γιάννης Τρουπής, καλωσόρισε τους μαθητές, μιλώντας για τη σημασία της επιχειρηματικότητας ως δυναμικής και εναλλακτικής επαγγελματικής επιλογής. Παρακίνησε τους νέους να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει τη δεδομένη χρονική στιγμή το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στην Αρκαδία και την Πελοπόννησο, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να τολμήσουν να «επιχειρήσουν» και να καινοτομήσουν.
Τη δράση αυτή τίμησε με τη συμμετοχή του και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Πτωχός, ο οποίος κάλεσε τους μαθητές να δουν με πίστη τις προοπτικές που ανοίγονται στην Πελοπόννησο και να επενδύσουν στη γνώση, τη δημιουργικότητα και
τη συνεργασία. Απάντησε στις ερωτήσεις τους, παρουσίασε παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρηματικών προσπαθειών στην περιοχή – από μικρές τοπικές επιχειρήσεις που κατέκτησαν πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση, μέχρι μεγάλες επενδύσεις όπως οι φαρμακοβιομηχανίες και ο τομέας του ποιοτικού τουρισμού. «Οι ευκαιρίες υπάρχουν – το ζήτημα είναι να τις αναγνωρίσουμε και να τις αξιοποιήσουμε.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι εδώ για να στηρίξει κάθε νέα ιδέα που μπορεί να γίνει πράξη», σημείωσε ο κ. Πτωχός, αναφερόμενος και στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για νέες και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Ο υπεύθυνος του ARK Co-Working Space, κ. Δημήτρης Κοκκίνης, παρουσίασε τη φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του συνεργατικού χώρου και το ρόλο του στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης, ως πλατφόρμα για τη δημιουργία μιας νέας, καινοτόμας επιχειρηματικής κοινότητας.
Σημείωσε το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι δωρεάν προς όλες τις επιχειρήσεις ή τα επιχειρηματικά σχήματα και πρόσθεσε ότι ήδη φιλοξενούνται 15 υφιστάμενες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις. Ανέφερε ακόμα ότι το Ark Co-Working Space προσανατολιζόμενο στην προσέλκυση ψηφιακών νομάδων συμμετέχει σε δράσεις που αναπτύσσονται σε εθνικό επίπεδο για το σκοπό αυτό. Κάλεσε τέλος τους μαθητές και τις καθηγήτριες να αξιοποιήσουν το χώρο του Ark Co-Working Space για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγήτριες του 2ου Πρότυπου Λυκείου Τρίπολης, κ.κ. Ελένη Άννέτη, Αγγελική Γεωργαρά και Νικολίτσα Μπουσιούτη, συμμετείχαν επίσης σε ένα εργαστήριο επιχειρηματικότητας υπό τον Καθηγητή Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου του Greenwich κ. Γεωργίου Τσεκούρα, όπου είχαν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν στοιχεία της προσωπικότητάς τους υπό το πρίσμα της ομαδικής επιχειρηματικής λειτουργίας.
Ξεχωριστή στιγμή της επίσκεψης αποτέλεσε η παρουσίαση του κ. Άγγελου Κυριακούλη, συνιδρυτή της εταιρείας TeGaia – Κτήμα Κυριακούλη, ο οποίος μοιράστηκε την εμπειρία του από τον αγροτικό επιχειρηματικό τομέα, τονίζοντας πώς η καινοτομία μπορεί να συνδυαστεί με την τοπική ταυτότητα και την εξωστρέφεια.