“Καπινός αντί για… καπνός” – Οι λεκτικοί ιδιωματισμοί της Αρκαδίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όπως είναι γνωστό σε κάθε τόπο της Πατρίδας μας οι άνθρωποι , έχουν την δική τους Γλώσσα, τους δικούς τους λεκτικούς ιδιωματισμούς, την δική τους προφορά τα οποία και τους χαρακτηρίζουν.

[iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D135029287035071%26id%3D100015840016491&width=500″ width=”500″ height=”268″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” ]

Δείτε τι αναφέρει η σελίδα “Τρίπολη Τώρα” στο facebook”

Έτσι και στον τόπο τον δικό μας, την Μαγική Αρκαδία μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή… η Γλώσσα (το λεξιλόγιο αλλά και η προφορά της) παρουσιάζει κάποιες ιδιομορφίες.

Όπως π.χ.: Προφέρουμε το σι , το νι και το λι πολύ «παχύ». Μεταξύ δύο συμφώνων προσθέτουμε το γιώτα (ι) π.χ. καπινός αντί για καπνός η σταθιμός αντί για σταθμός.

Επίσης σε ορισμένους τύπους ρημάτων αλλά και επιρρημάτων αλλάζουμε το ε και το η με ου όπως π.χ. θα φύγουτε αντί θα φύγετε, θα ρθούτε αντί θα ΄ρθήτε, πηγαίνουτε αντί πηγαίνετε, τι κάνουτε αντί τι κάνετε, τι περιμένουτε αντί τι περιμένετε απάνου αντί απάνω, κάτου αντί κάτω και το χαρακτηριστικό μας χάμου (κάτω) αντί για χάμω κλπ. Να γιατί εμάς τους Αρκάδες μας φωνάζουν και «χαμουτζίδες»

Αυτή η Γλώσσα τις Αρκαδίας παρ΄ όλες τις ιδιομορφίες της σε σκέση με άλλων περιοχών της Πατρίδας μας είναι από τις περισσότερο σωστές. Δυστυχώς κοντεύει να ξεχαστεί από εμάς σε αντίθεση π.χ. τους Κρητικούς, τους Κυπρίους ,τους Επτανήσιους κ.λ.π. οι οποίοι την διατηρούν ζωντανή και την χρησιμοποιούν.

Πιστεύω ότι η Γλώσσα που πρωτοακούσαμε και πρωτομιλήσαμε πρέπει αν όχι να την χρησιμοποιούμε τολάχιστον να μην την λησμονήκουμε. Εμείς σαν μια πρώτη προσπάθεια μαζώξαμε όσες λέξεις και λεκτικούς ιδιωματισμούς μπορέσαμε και από τούτο ΄δώ το Σημείο θα δημοσιεύουμε.

Όμως υπάρχουν και πολλές άλλες που δεν ήταν μπορετό να βρούμε. Γι΄ αυτό θα παρακάλαγα κάθε πατριώτη παλαιότερο η και νεότερο να βοηθήκει σε αυτήν τη προσπάθεια και να μας στείλει όσες τέτοιες λέξεις η ιδιωματισμούς θυμάται η γνωρίζει!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζερεφός: Έρχονται συνθήκες ερήμου σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία

Στη Μεγάλη Εικόνα μίλησε ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας,...

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Επιτροπή Ελέγχου. Διαβάστε εδώ. 

Πρωτόγνωρο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης στο Ναύπλιο

Ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης που...
00:00:00

Δείτε Ζωντανά | Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας 23/4 (vid)

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο