ΕΟΔΥ | Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών την περίοδο της Σαρακοστής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις 27 Φεβρουαρίου 2023, την Καθαρά Δευτέρα, ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής που διαρκεί, έως το Σάββατο 15 Απριλίου 2023.

Όσοι επιλέγουν να νηστέψουν, δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ καταναλώνουν τροφές όπως  δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC.

Ακολουθούν κάποιοι κανόνες για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών:

  • Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε απορρίπτουμε το οστρακοειδές.
  • Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δε διασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.
  • Δεν καταναλώνουμε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και μαγειρεύουμε για επιπλέον 4-9 λεπτά.
  • Για το μαγείρεμα της ψίχας:
    1. βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά
    2. τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
    3. ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά
    4. ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά
  • Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής: α) πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και β) διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.
    • Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση: διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
    • Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.

    Καλή Σαρακοστή με ασφάλεια

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA, πάρκα και άλση στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας

Ισχύει διήμερη προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση στις περιφερειακές ενότητες Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας. Η εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου (από 00:00  έως και 24:00 ) είναι για

20η Τακτική συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής

20Η-29-04-2024-ΟΡΘΗ-ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΛήψη

Η Μεγάλη Δευτέρα

Η Μεγάλη Δευτέρα σηματοδοτεί την αρχή της Εβδομάδας των...

Κώστας Τζιούμης: «Στόχος μας η Τρίπολη να γίνει κέντρο του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Φωτογραφίας»

Έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από παλαιότερους εορτασμούς του Πάσχα παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στην πόλη της Τρίπολης. Για το λόγο αυτό, δόθηκε κοινή συνέντευξη τύπου από τον Δήμαρχο Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη, τον Καλλιτέχνη κ. Νίκο Φλώρο και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κυρία Ελένη Καρούντζου. Την έκθεση επιμελείται ο κ. Φλώρος, για τον οποίο ο Δήμαρχος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο