Αλλάζει ο σχεδιασμός για τις ΤΟΜΥ και τον οικογενειακό γιατρό

Υπό νέα μορφή και “καθεστώς” αναμένεται να λειτουργήσουν οι ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας), η μεταρρύθμιση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που τελικά έμεινε… στη μέση.

Ο νέος σχεδιασμός της Αριστοτέλους αναφορικά με τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι μονάδες που έχουν ήδη ανοίξει, καθώς και ποιος θα είναι το τελικός αριθμός τους, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ το δίκτυο των ΤΟΜΥ θα επεκταθεί, ώστε να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού και ειδικά τις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μετεξέλιξη των μονάδων
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, όπως έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις, μέρος του σχεδιασμού για την πρωτοβάθμια φροντίδα βασίζεται στη μετεξέλιξη της λειτουργίας των ΤΟΜΥ και στη λειτουργική διασύνδεσή τους με τις υπόλοιπες μονάδες υγείας.

Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζεται η αλλαγή της “φιλοσοφίας” των Κέντρων Υγείας, με την εισαγωγή ενός ενιαίου μοντέλου παροχής υπηρεσιών υγείας (integrated health care), που θα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες του συστήματος υγείας, όπως έχει τονίσει.

Επί του παρόντος πάντως, βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των ΤΟΜΥ, με το υπουργείο Υγείας να έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανεύρεση εταιρείας συμβούλων που θα αναλάβει το έργο. Ήδη έχει εγκριθεί το δεύτερο στάδιο της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών.

Όπως σημειώνουν φορείς από ιατρικούς συλλόγους, τα χρήματα που έχουν διατεθεί για τη λειτουργία των μονάδων προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους, οπότε θα πρέπει να αποφασιστεί πως θα ενταχθούν οι δομές αυτές στο δημόσιο σύστημα υγείας και κυρίως πώς θα είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές για τους πολίτες.

“Πάγωσε” ο αρχικός σχεδιασμός
Η μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από το 2016. Για τα τέσσερα πρώτα χρόνια η χρηματοδότηση του συστήματος θα γινόταν μέσω ΕΣΠΑ, και μετά το 2021 από εθνικούς πόρους.

Ενώ όμως αρχικά είχε προβλεφθεί να ανοίξουν 237 ΤΟΜΥ, μόλις 127 μονάδες κατάφεραν να λειτουργήσουν και αυτές με κενά. Με βάση επίσης τον αρχικό σχεδιασμό, κάθε οικογενειακός γιατρός θα είχε πληθυσμό ευθύνης 2.250 ενήλικες και 1.500 παιδιά οι παιδίατροι. Τελικά 1.100 γιατροί περίπου εντάχθηκαν στις μονάδες, όταν όπως αναφέρουν οι γιατροί, το όριο ασφαλείας για τον πληθυσμό των 11 εκατ. κατοίκων είναι 5.000.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

capital.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Εφαρμογή από 1η Απριλίου

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε...

«Γεωργάντεια 2024» – Περίπτερο αγροτικών προϊόντων, την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα

Ο Τομέας Πρωτογενούς Παραγωγής του Δήμου Τρίπολης, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο Ποσειδώνα Τρίπολης και την κοινότητα Στενού, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, ημέρα διεξαγωγής του αγώνα δρόμου «Γεωργάντεια 2024», που θα πραγματοποιηθούν στο Στενό Αρκαδίας, θα λειτουργήσει περίπτερο αγροτικών προϊόντων. Οι καταναλωτές αναζητώντας ένα τοπικό προϊόν επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην ιστορία, την
Μετάβαση στο περιεχόμενο