Διαβάσαμε: “Η επιστροφή” της Φιλομήλα Λαπατά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η “Επιστροφή” αποτελεί το πρώτο μέρος της σειράς “Οι κόρες της Ελλάδας” της Φιλομήλα Λαπατά. Η συγγραφέας μας μεταφέρει στην Ελλάδα του 1832 και μας διηγείται τις ιστορίες δυο γυναικών: της Κοραλίας Τζάβαλου και της Λέγκω Βαρβαρέσου – Ασλάνογλου.

Δύο γυναίκες δυναμικές, δυο γυναίκες με διαφορετικές ιστορίες και βιώματα….

Η Κοραλία Τζάβαλου, σύζυγος αγωνιστή της Ελλήνικής Επανάστασης, είναι μια γυναίκα δυναμική, περήφανη και με αγάπη για την γνώση όπου για τα δεδομένα της Ελλάδας του 1821 είναι ανήκουστο μια να γνωρίζει γραφή και ανάγνωση. Είναι μια γυναίκα που δεν αγαπήθηκε όσο της αξίζει, ωστόσο η μοίρα έχει άλλα σχέδια γι’ αυτή.

“Μπροστά στα μάτια του αποκαλυπτόταν μια γυναίκα – πρότυπο της κληρονομικής ομορφιάς των γυναικών της Ελλάδας. Μια γυναίκα γενναιόδωρη, η οποία έπαιρνε τον έλεγχο των καταστάσεων κι επιβαλλόταν δίχως να το προσπαθήσει.”

Όταν σκοτώνεται ο άντρας της στη μάχη, η Κοραλία αποφασίζει να πάρει τη ζωή της στα χέρια της, μάχεται να επιβιώσει και εναντιώνεται στα ήθη και τις προκαταλήψεις. Τα χρόνια περνούν και η Ελλάδα γίνεται ελεύθερο κράτος, εκείνα τα χρόνια η μοίρα φέρνει στο δρόμο της Κοραλίας τον Σέργιο Βογιατζόγλου.

“Έρωτας ήταν ο φταίχτης. Ρεζίλι σε κάνει δίχως να το πάρεις χαμπάρι.”

Ο έρωτας έρχεται στη ζωή τους, όμως έχοντας και οι δυο ένα ιδιαίτερα σκοτεινό παρελθόν, δεν ξέρουν πως να αντιδράσουν και πως να τον δεχτούν.

“Προφίλ για μενταγιόν. Μακρύς λαιμός. Βελούδινα μάγουλα. Συλλογισμένα μάτια. Αυτά τα μάτια.. ένα ζεστί καστανό με χρυσές πινελίες στην ίριδα. Ασφαλώς όσοι τη συναντούσαν για πρώτη φορά θα το επιβεβαίωναν, όπως ο ίδιος τώρα: Η γυναίκα πάνω απ’ όλα ήταν βλέμμα, απέραντο, βαθύ, παλλόμενο. Με μια υποψία θλίψης στο βάθος ίσως.”

Η Λέγκω Βαρβαρέσου – Ασλάνογλου, κόρη διακεκριμένου αγωνιστή της Επανάστασης, επιστρέφει μετά από είκοσι χρόνια αναγκαστικής απομάκρυνσης από την Ελλάδα. Ποιο είναι το μυστικό που κρύβει και ποιο ήταν οι λόγοι της φυγής της;

Κατά τη διάρκεια της αφήγησης, μαθαίνουμε την ιστορία της οικογένειας Βαρβαρέσου, για τη θυσία και τον απαγορευμένο έρωτα της Λέγκω. Θα ταξιδέψουμε μαζί της στη Κωνσταντινούπολη και θα καταλάβουμε τους λόγους που θέλει να εκδικηθεί για όλα όσα στερήθηκε μακριά από τη πατρίδα της.

“Η εκδίκηση είναι γλυκιά, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’αυτό. Μας δίνει σκοπό για να ζούμε, όταν η ίδια η ζωή γίνεται αβάσταχτη.”

Όταν θα πάρει την εκδίκηση της η Λέγκω, θα έρθει στο τέλος γι’ αυτή η συγχώρεση και η λύτρωση;

“Οι κόρες της Ελλάδας – Η Επιστροφή” είναι ένα μυθιστόρημα – ύμνος για τη γυναίκα, όπου προβάλλει και θίγει κοινωνικές καταστάσεις, συνήθειες και πρότυπα. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με ολοκληρωμένους χαρακτήρες που καλούνται να ανακαλύψουν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και κυρίως με τους εαυτούς τους. Η αφήγηση είναι γεμάτη ζωντάνια. Ο αναγνώστης ανακαλύπτει μαζί με τους ήρωες τις γειτονιές της Αθήνας όπως το Μοναστηράκι, το Θησείο, τη Πλάκα και του Ψυρρή αλλά περπάτα και στους πολυσύχναστους δρόμους της Ερμού, της Αιόλου και της Μητροπόλεως. Αυτό μα βοηθά να καταλάβουμε το βάθος της έρευνας που έχει κάνει η Φιλομήλα Λαπατά για να συνθέσει αυτή την ιστορία.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων η συγγραφέας, μας ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2018 θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ψυχογιός το δεύτερο μέρος της σειράς.

Το μυθιστόρημα της Φιλομήλα Λαπατά “Οι κόρες της Ελλάδας – Η Επιστροφή” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Σχετικά άρθρα

Φ. Λαπατά: “Εκείνο που θέλω να πω στους αναγνώστες είναι να μην παραιτούνται ποτέ από τα όνειρά τους” (https://www.pna.gr/politismos/item/27163-f-lapata-ekeino-pou-thelo-na-po-stous-anagnostes-einai-na-min-paraitoyntai-pote-apo-ta-oneira-tous)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img
- Advertisment -spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με κατάνυξη και ευλάβεια η περιφορά του Επιταφίου στην Πύλο

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε την Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πύλο, με την παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος κ. Παναγιώτη Καρβέλα, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Τάσου Σαρδέλη, του Προέδρoυ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύλου κ. Γεωργίου Κουφόγιωργα

Την Κυριακή 5 Μαΐου “βαρκαρόλα τη βραδιά των ευχών” στο λιμάνι της Κορώνης

Την Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η “Βαρκαρόλα τη βραδιά των ευχών” στην προκυμαία της Κορώνης, που θα ξεκινήσει στις 20:00. Οι βάρκες των ιδιωτών και των επαγγελματιών ψαράδων θα ξεκινήσουν στις 20:00 να δέχονται επισκέπτες για βαρκάδα εντός του λιμανιού της Κορώνης, με σημείο συνάντησης μπροστά από το πρώην Δημαρχείο. Οι συμμετέχοντες

Ξεκινά τη Δευτέρα του Πάσχα η 10η Γιορτή λουλουδιών

Επικοινωνία με το Δήμο Επικοινωνήστε με το Δήμο στα παρακάτω στοιχεία Ελευθερολακώνων 1, Τ.Κ. 23200 dimarxos@1315.syzefxis.gov.gr 2733360300
00:08:02

Πλήθος πιστών και κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου στο Δερβένι Κορινθίας

Σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης τελέσθηκε το βράδυ της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο