Φ. Λαπατά: “Εκείνο που θέλω να πω στους αναγνώστες είναι να μην παραιτούνται ποτέ από τα όνειρά τους”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Σάββατο 3 Μαρτίου θα παρευρεθεί στο χώρο της Βιβλιοθήκης Γερακίου Λακωνίας, η συγγραφέας Φιλομήλα Λαπατά. Λίγες μέρες πριν τον ερχομό, η γνωστή συγγραφέας μιλά στο Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων για το βιβλίο της “Η Επιστροφή”, για τα όνειρα της αλλά και για το δεύτερο μέρος της ιστορικής σειράς “Οι κόρες της Ελλάδας” που πρόκειται να κυκλοφορήσει με τις Εκδόσεις Ψυχογιός. 

Ακολουθεί η συνέντευξη

Πότε κάνατε τα πρώτα σας συγγραφικά βήματα και τι σας έχει μείνει χαρακτηριστικά στη μέχρι τώρα πορεία σας στο χώρο;

Ήταν παιδικό μου όνειρο να γίνω συγγραφέας. Δεν κατάφερα να το υλοποιήσω όταν ήμουν μικρή. Πολύ αργότερα δημιουργήθηκαν οι συνθήκες στη ζωή μου για να το εκπληρώσω. Είμαι ευγνώμων στη ζωή. Εκείνο που θέλω να πω στους αναγνώστες είναι να μην παραιτούνται ποτέ από τα όνειρά τους. Κάποτε έρχεται η στιγμή να τα πραγματοποιήσουν. Είμαι το ζωντανό παράδειγμα.

«Η Επιστροφή» αποτελεί το πρώτο μέρος της σειράς «Οι κόρες της Ελλάδας». Θα μπορούσατε να μας κάνετε μια σύντομη περιγραφή των όσων πρόκειται να διαβάσουμε σε αυτό;

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είναι ένα μυθιστόρημα αυτοτελές και το πρώτο από μια ιστορική σειρά, που άρχισα να γράφω, με γενικό τίτλο ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Η σειρά αυτή αφορά στα τελευταία διακόσια χρόνια της ιστορίας μας, μέσα από τις ζωές Ελληνίδων γυναικών, ανωνύμων στην πλειονότητά τους. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα καλύπτει την περίοδο 1790 έως και 1838 με τον γάμο του βασιλιά Όθωνα και είναι η ζωή μιας γυναίκας, Ελληνίδας και κόρης οικογένειας αγωνιστών του ’21.

Πώς εμπνευστήκατε το θέμα του βιβλίου σας;

Είναι η αληθινή ιστορία μιας διαπρεπούς παλαιάς ελληνικής οικογένειας αγωνιστών του 1821. Άλλαξα τα ονόματα και ανακύκλωσα την ιστορία. Το αποτέλεσμα ήταν το μυθιστόρημά μου Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτή τη περίοδο και τι είδους έρευνα κάνατε πριν ξεκινήσετε τη συγγραφή του βιβλίου σας;

Ορμώμενη από την τωρινή πολιτική κατάσταση της πατρίδας μας, θέλησα να καταλάβω πώς καταλήξαμε στο αισχρό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και από πότε άρχισε ο υπέρογκος δανεισμός της Ελλάδας, με τις σημερινές επιπτώσεις. Πήγα λοιπόν πίσω στα προεπαναστατικά χρόνια της Ελλάδας και εκεί βρήκα έναν ολόκληρο θησαυρό πληροφοριών. Μαγεύτηκα στην κυριολεξία. Η ιστορική έρευνα ήταν λεπτομερής και εξαντλητική. Είμαι κατ’ εξοχή συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων. Έχω συνηθίσει να ψάχνω την ιστορία και το παρελθόν μας. Τα μυθιστορήματά μου έχουν τρία επίπεδα. Το καθαρά ιστορικό, την προσωπική ιστορία των ηρώων μου και το ψυχολογικό επίπεδο, το οποίο «τρέχει» σε όλο το μυθιστόρημα και το οποίο αποτελεί και τον άξονα του βιβλίου.

Θα θέλατε να πάρει μορφή «Η Επιστροφή» στη μεγάλη οθόνη;

Ασφαλώς, πολύ θα το επιθυμούσα, αλλά η μεταφορά της ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ στη μικρή ή στη μεγάλη οθόνη προϋποθέτει παραγωγή ακριβή (καθότι μυθιστόρημα ιστορικό) και αυτό είναι αποτρεπτικό με τα σημερινά δεδομένα. Προσπαθώ πάντα να βλέπω τη ζωή ρεαλιστικά, όπως καταλαβαίνετε.

Ποιος χαρακτήρας σας δυσκόλεψε κατά τη διάρκεια της συγγραφής της «Επιστροφής»;

Κανένας συγκεκριμένος. Πάντα, όμως, μελετώ τους χαρακτήρες μου και όλοι έρχονται ολοκληρωμένοι, και ο καθένας με πλήρες βιογραφικό, για να είναι πιστευτοί και αληθινοί.

Έχετε ξεκινήσει τη συγγραφή του δεύτερου μέρους της σειράς; Μπορείτε να μας δώσετε μερικά στοιχεία για τους αναγνώστες μας;

Το έχω ήδη έτοιμο και βρίσκεται στα χέρια των Εκδόσεων Ψυχογιός. Θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβρη του 2018. Είναι η χρονική συνέχεια του πρώτου (περίοδος 1840 έως 1875) με μια ακόμα αυτοτελή και συναρπαστική ιστορία.

Αν γυρνούσατε τον χρόνο, τι θα αλλάζατε στην ιστορία;

Στην Ιστορία δεν θα άλλαζα τίποτα. Θα ήθελα, όμως, να μπορούσα να αλλάξω τη νοοτροπία των Ελλήνων πως για όλα φταίνε πάντα οι άλλοι και ποτέ οι ίδιοι, ξεχνώντας πως όλη μας η ζωή είναι επιλογές και συνέπειες. Οι Έλληνες δυστυχώς αρέσκονται στα σενάρια συνομωσιών και αυτή είναι μια πραγματικότητα η οποία για να ανατραπεί χρειάζεται επίγνωση από τον καθένα μας, και όρεξη να αλλάξουμε λανθασμένα πρότυπα.

Ολοκληρώνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες σας;

Ότι ΤΟ ΙΕΡΟΤΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠ’ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΖΩΗ.

Η Συγγραφέας

Η Φιλομήλα Λαπατά γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι ο καρπός μιας Μακεδόνισσας κι ενός πολίτη του κόσμου. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις κι εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Παραμένει όμως μόνιμη μαθήτρια της ζωής. Η πολυπλοκότητα των διαπροσωπικών σχέσεων την απασχολεί από πολύ παλιά και αυτός της ο προβληματισμός αποτυπώνεται στα βιβλία της. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είναι το έβδομο μυθιστόρημά της. Καθώς αγαπά την ποικιλία, ζει μεταξύ δύο κόσμων: της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια γυναίκα, κόρη οικογένειας επιφανών αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, επιστρέφει στην Αθήνα του 1836, έπειτα από αναγκαστική εικοσαετή απομάκρυνση απ’ την Ελλάδα. Μια Ελληνίδα με προφίλ για μενταγιόν, η οποία δεν αγαπήθηκε όσο της άξιζε στην πατρίδα της και γι’ αυτό στα μάτια της κρύβει τον πόνο της γυναίκας που της έκλεψαν την εφηβεία, επιστρέφει για να διεκδικήσει πίσω τον εαυτό της, για να εκδικηθεί όσους της στέρησαν την ταυτότητά της, για να μπορέσει να ζήσει. 

Βαθιές πληγές και ανοιχτοί λογαριασμοί προκαλούνται από μια θυσία η οποία κατέληξε σε έναν απαγορευμένο έρωτα, που σημάδεψε τη ζωή μιας αρχοντικής οικογένειας κατά τη διάρκεια των προεπαναστατικών χρόνων στην Αθήνα. Ατμοσφαιρικές καταστάσεις, μυστήρια και γρίφοι της ανθρώπινης ύπαρξης κυριαρχούν σε ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου η παρουσία του άντρα βαραίνει ασφυκτικά. Εκδίκηση, συγχώρεση και λύτρωση γεννούν έντονα συναισθήματα στους ήρωες αυτής της κοινωνικής τοιχογραφίας. Ως προϊόν ιστορικής έρευνας, καταγράφεται μια λεπτομερέστατη περιγραφή της καθημερινής αθηναϊκής ζωής, με ανάλυση χαρακτήρων και επιμέρους ιστορίες που δένουν με την κεντρική ιστορία και πλουτίζουν την πλοκή. Έρωτες, πόλεμοι, πολιτική, σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων, οθωμανική εξουσία συνθέτουν τον μύθο του αφηγήματος. 

Η Φιλομήλα Λαπατά σκιαγραφεί το πορτρέτο της Αθήνας του 1800, με ολοκληρωμένους χαρακτήρες που ξεδιπλώνονται σε μια ρεαλιστική και συναρπαστική πλοκή, θίγοντας θέματα ανθρωπίνων σχέσεων και υπαρξιακής αναζήτησης. Ανασυνθέτει, με έναν δικό της τρόπο, την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής της Ιστορίας μας. Μιλάει για τη ζωή, τη μοίρα, τις επιλογές μας, τις σχέσεις, τη μνήμη ως κατάρα, το μίσος, την οργή, την υπέρβαση ορίων και τη λύτρωση.

Το βιβλίο “Οι κόρες της Ελλάδας 1 – Η Επιστροφή” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img
- Advertisment -spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την Κυριακή 5 Μαΐου “βαρκαρόλα τη βραδιά των ευχών” στο λιμάνι της Κορώνης

Την Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η “Βαρκαρόλα τη βραδιά των ευχών” στην προκυμαία της Κορώνης, που θα ξεκινήσει στις 20:00. Οι βάρκες των ιδιωτών και των επαγγελματιών ψαράδων θα ξεκινήσουν στις 20:00 να δέχονται επισκέπτες για βαρκάδα εντός του λιμανιού της Κορώνης, με σημείο συνάντησης μπροστά από το πρώην Δημαρχείο. Οι συμμετέχοντες

Ξεκινά τη Δευτέρα του Πάσχα η 10η Γιορτή λουλουδιών

Επικοινωνία με το Δήμο Επικοινωνήστε με το Δήμο στα παρακάτω στοιχεία Ελευθερολακώνων 1, Τ.Κ. 23200 dimarxos@1315.syzefxis.gov.gr 2733360300
00:08:02

Πλήθος πιστών και κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου στο Δερβένι Κορινθίας

Σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης τελέσθηκε το βράδυ της...
00:00:00

Πάσχα στο Λεωνίδιο 2024 – Η περιφορά των Επιταφίων στο Λεωνίδιο

Πάσχα στο Λεωνίδιο 2024 - Η περιφορά των Επιταφίων...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο