Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης: «Μια ιστορία σαν παραμύθι»

Ιουνίου 17, 2021
Το Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, με μεγάλη επιτυχία, οργάνωσε την Τετάρτη 16 Ιουνίου και ώρα 8:30 μ.μ.,  στον προαύλιο χώρο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, εκδήλωση με θέμα την ιστορική αφήγηση σε πρωτότυπη ιστορία με τίτλο «Μια ιστορία σαν παραμύθι».

Μία ιστορία για μικρούς και μεγάλους, με ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα να συνομιλούν με μουσειακά εκθέματα για να παρουσιάσουν μια γοητευτική ιστορία για το Βυζαντινό Μυστρά και τους πρώτους Δεσπότες του.

Στην αφήγηση - συγγραφή ιστορίας η κ. Γιάννα Κατσουγκράκη.

Η Γιάννα Κατσουγκράκη έχει σπουδάσει αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ιστορία και λαογραφία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Επιπλέον έχει παρακολουθήσει μαθήματα μουσειολογίας στο πανεπιστήμιο του Leicester στην Αγγλία. Από το 1997 εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, σχεδιάζοντας, συντονίζοντας και εφαρμόζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για παιδιά όλων των ηλικιών.

Η ιστορία γράφτηκε από την κ. Γιάννα Κατσουγκράκη  και ακούστηκε αρχικά το 2015, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού και στην αυλή της Μητρόπολης στον Μυστρά, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Έκτοτε και με βάση τα νέα δεδομένα της έρευνας, αναδιαμορφώθηκε όπως ακούστηκε το βράδυ της Τετάρτης. Ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, ανασκαφικά ευρήματα και μουσειακά εκθέματα του Μουσείου του Μυστρά, συνδυάζονται με στοιχεία μυθοπλασίας, για να δημιουργήσουν μια γοητευτική ατμόσφαιρα, μεταφέροντάς μας στα βυζαντινά χρόνια.  
Την ιστορία συνόδευσε μουσικά ο Χαράλαμπος Γούλας, με μουσικά θέματα από την φιλολογία της κιθάρας και αυτοσχεδιασμούς.

Ο Χαράλαμπος Γούλας σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ κιθάρας (Πάτρας, Ιωαννίνων, Κωνσταντινούπολης κ.α.) και έχει εμφανιστεί σε δεκάδες συναυλίες  έχοντας συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς (Σαβίνα Γιαννάτου, Νένα Βενετσάνου, Λάκη Χαλκιά, Μαρία Φαραντούρη κ.α.).  Ασχολείται με διασκευές για κιθάρα και σύνολα οργάνων με κιθάρα, πάνω σε έργα διαφόρων συνθετών και με σύνθεση έργων για κιθάρα.

Αυτό το βράδυ της Τετάρτης, όλοι μας ταξιδέψαμε νοερά στο Βυζαντινό Μυστρά και τους πρώτους Δεσπότες του.

Ευχαριστούμε την κ. Γιάννα Κατσουγκράκη και τον κ. Χαράλαμπο Γούλα,  για το υπέροχο αυτό ταξίδι καθώς και την Πνευματική Εστία Σπάρτης που μας φιλοξένησε στον υπέροχο χώρο της αυλής της. 

Η Πρόεδρος του Ν.Π.Πολιτισμού και Περιβάλλοντος 

Ελένη Δαράκη

Τελευταία τροποποίηση στις 17 Ιουνίου 2021 %19:%Ιουν

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia