ΑρχικήΛΑΚΩΝΙΑΔήμος ΜονεμβασίαςΠρόγραμμα λειτουργίας Μουσείου Ναυτικής Τέχνης και Παράδοσης Νεάπολης

Πρόγραμμα λειτουργίας Μουσείου Ναυτικής Τέχνης και Παράδοσης Νεάπολης

Ένας άρτιος και σύγχρονος εκθεσιακός χώρος αναλαμβάνει στις μέρες μας έναν πολύ σημαντικό ρόλο: να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους διαμόρφωσαν τη μοίρα αυτού του τόπου παλεύοντας με τα κύματα.

Από την Κοινωφελή Επιχείρηση Παιδείας και Περιβάλλοντος του Δήμου Μονεμβασίας (Κ.Ε.Π.ΠΕ.Δ.Μ.) ανακοινώνεται ότι για το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2019 το Μουσείο θα λειτουργεί ως εξής:

Από 01/10/2019 έως 22/12/2019 κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00 .

Πρώτη ξενάγηση 10:30- τελευταία ξενάγηση 17:30

Ξεναγήσεις ανά μία ώρα. Χρόνος ξενάγησης 30-40 λεπτά.

Τιμή Εισιτηρίου 2€

Για ομαδικές επισκέψεις (Σύλλογοι κ.λπ.) και περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα 2734 360115, και 2734 023040 ή επισκεφτείτε το www.keppedm.gr.


Ναυτικό Μουσείο Νεάπολης – Ναυτικής Τέχνης και Παράδοσης

Με περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα σημερινής ακτογραμμής, η Ελλάδα ανέπτυξε και διατήρησε επί αιώνες μια προνομιακή σχέση με το υγρό στοιχείο, που έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά την ιστορική της διαδρομή. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, τα Βάτικα Λακωνίας, η ναυτική παράδοση ευτύχησε επιπλέον να γεννηθεί στη σκιά ενός πραγματικού θρύλου, του Καβομαλιά.

Ένας άρτιος και σύγχρονος εκθεσιακός χώρος αναλαμβάνει στις μέρες μας έναν πολύ σημαντικό ρόλο: να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους διαμόρφωσαν τη μοίρα αυτού του τόπου παλεύοντας με τα κύματα. Ή, αλλιώς, να διηγηθεί μία ακόμα ναυτική ιστορία, μια ιστορία με πολλούς πρωταγωνιστές.

Απλά και παραστατικά, όπως μόνο οι άνθρωποι της θάλασσας ξέρουν…
Με κείμενα, εικόνες και εκθεσιακά αντικείμενα, το Μουσείο Ναυτικής Τέχνης και Παράδοσης επιχειρεί μια πολύπλευρη παρουσίαση του θέματός του πάνω στους εξής βασικούς άξονες:

  • Γνωριμία με τα Βάτικα: Μια περιήγηση στα κύρια αξιοθέατα της περιοχής σε συνδυασμό με μια σύντομη ιστορική αναδρομή κάνουν τις πρώτες «συστάσεις» ανάμεσα στον τόπο και στον επισκέπτη.
  • Προσεγγίζοντας τον Καβομαλιά: Ο θρύλος της περιοχής υμνήθηκε με δέος στη λογοτεχνία, τραγουδήθηκε από τη λαϊκή μούσα και άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στις ναυτικές διηγήσεις.
  • Τα Βάτικα βάζουν πλώρη: Η αποφασιστική στροφή των Βατικιωτών στη θάλασσα θεμελίωσε στενές σχέσεις με άλλους ναυτότοπους, εξασφάλισε υλικό πλούτο, επηρέασε την κοινωνική δομή και διαμόρφωσε συνειδήσεις και χαρακτήρες. Μονόδρομος κάποτε επαγγελματικής αποκατάστασης, πολύτιμη σήμερα κληρονομιά…

Το πνευματικό, πολιτιστικό και υλικό κεφάλαιο, που άφησε πίσω της η πλούσια ναυτική παράδοση, δεν είναι ο μόνος λόγος που κάνει τα Βάτικα να ξεχωρίζουν στα μάτια του επισκέπτη.
Το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ, υπάρχουν κι άλλοι «σταθμοί» στον δρόμο…

  • Σπήλαιο Καστανιάς, έργα τέχνης στα έγκατα της γης.
  • Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου, ένα γεωλογικό «μουσείο» στα όρια στεριάς και θάλασσας.
  • Λίμνη Στρογγύλη, σημαντική για τα πουλιά, γοητευτική για τους ανθρώπους.
  • Παυλοπέτρι, μια πόλη κάτω από τα κύματα

Μετάβαση στο περιεχόμενο