Γράφει ο Χάρης Αποσπόρης
Θετικά είναι τα μηνύματα από τη διεθνή αγορά φυσικού αερίου, με τη συνολική προσφορά να αυξάνεται σταθερά ώστε να καλύψει τη διαρκώς ενισχυόμενη ζήτηση. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 5,5% ή κατά 30 δισ. κυβικά μέτρα, κυρίως λόγω νέων έργων στη Βόρεια Αμερική.
Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί με πιο ήπιο ρυθμό φέτος —περίπου 1%— αλλά να αγγίξει νέο ιστορικό υψηλό το 2026, όταν αναμένεται επιτάχυνση της κατανάλωσης κατά 2%. Η χρονιά εκείνη θα σηματοδοτήσει και την έναρξη λειτουργίας νέων μεγάλων έργων LNG, τα οποία θα συμβάλουν στην εξομάλυνση των πιέσεων στην αγορά που προκάλεσαν ελλείψεις τα προηγούμενα χρόνια.

Ευνοϊκό το 2026 για τους καταναλωτές;
Για τους καταναλωτές, το 2026 προδιαγράφεται ως ένα έτος με πιθανή αποκλιμάκωση των τιμών, ειδικά στην Ευρώπη. Η ήπειρος ενδέχεται να δει για πρώτη φορά μετά την ενεργειακή κρίση μια σημαντική υποχώρηση του κόστους, ιδιαίτερα εάν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα —σημαντική ανταγωνίστρια για τις παγκόσμιες παραγγελίες LNG.
Να θυμίσουμε ότι πριν το 2020, οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη κυμαίνονταν γύρω στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ μετά την κρίση σταθεροποιήθηκαν πάνω από τα 30 ευρώ. Αυτό το κόστος επηρέασε άμεσα και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Τυχόν επιστροφή σε χαμηλότερα επίπεδα θα είχε ευεργετική επίδραση σε ολόκληρη την οικονομία, αντιμετωπίζοντας μια από τις βασικές πληγές της τελευταίας πενταετίας.
Προκλήσεις στον ορίζοντα μετά το 2026
Παρά τις θετικές εξελίξεις έως το 2026, η συνέχεια δεν προδιαγράφεται χωρίς προκλήσεις. Οι νέοι σταθμοί LNG στον Κόλπο του Μεξικού αναμένεται να απαιτούν παραγωγή άνω των 4 δισ. κυβικών ποδιών ημερησίως μέχρι το 2027. Την ίδια στιγμή, η σχιστολιθική παραγωγή στις ΗΠΑ φαίνεται να πλησιάζει στα όριά της, δημιουργώντας ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί να καλύψει τη ζήτηση αυτή μακροπρόθεσμα.
Επιπλέον, μια νέα τάση αυξάνει ακόμα περισσότερο τη ζήτηση: η ταχεία εξάπλωση των data centers στις ΗΠΑ, που συνήθως συνοδεύονται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Η ζήτηση για τέτοιες εγκαταστάσεις είναι πλέον τόσο μεγάλη, που παρατηρείται ακόμη και έλλειψη εξοπλισμού για την κατασκευή τους.
Η επιπλέον εσωτερική ζήτηση για φυσικό αέριο στις ΗΠΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τις εξαγωγές LNG, ενδεχομένως ανεβάζοντας τις εγχώριες τιμές και μειώνοντας τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών φορτίων.
Συμπερασματικά
Αν και τα σημερινά δεδομένα δείχνουν μια αγορά σε σταδιακή εξισορρόπηση, ειδικά μέχρι το 2026, η μεταγενέστερη περίοδος ενδέχεται να κρύβει νέες προκλήσεις. Τα σενάρια παραμένουν ακόμη θεωρητικά, ωστόσο η ανησυχία αρχίζει ήδη να καταγράφεται στα συμπεράσματα των Αμερικανών αναλυτών.
The post Η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου σε μετάβαση: Υποσχέσεις και προκλήσεις ως το 2026 appeared first on leonidio24.gr.