Προσπάθεια εξερεύνησης στο βαθύτερο τμήμα του σπηλαίου στη πηγή Σίντζι Αρκαδίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζοντας την προσπάθεια της ομάδας των σπηλαιοδυτών που το 2009 έφτασαν στη πηγή Σίντζι Αρκαδίας στο βάθος των 153 μέτρων, έχει ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες προετοιμασία σε μια προσπάθεια εξερεύνησης στο βαθύτερο τμήμα του σπηλαίου.

Sintzi Cave Expedition 2015 PROMO VIDEO

Sintzi Cave Expedition 2015 PROMO VIDEO

Posted by Sintzi Cave Expedition 2015 on Wednesday, November 25, 2015

Η ομάδα που ανήκει στο Σπηλαιολογικό Ελληνικό Εξερευνητικό Όμιλο (ΣΠΕΛΕΟ) διαθέτει την απαραίτητη εκπαίδευση, εμπειρία και εξοπλισμό ώστε να επιχειρήσει να φτάσει στο ανεξερεύνητο κομμάτι βαθύτερα από τα 153 μέτρα.

sintzi1

Η επιτυχία του εγχειρήματος απαιτεί την άριστη συνεργασία και τον απόλυτο συντονισμό της ομάδας επειδή οι σπηλαιοκαταδύσεις σε μεγάλα βάθη απαιτούν μεγάλο χρόνο αποσυμπίεσης, δεκάδες φιάλες και εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Επιπρόσθετα για την αποσυμπίεση και την αντιμετώπιση της χαμηλής θερμοκρασίας του νερού που φτάνει τους 10 0C θα χρησιμοποιηθεί υποβρύχιος θάλαμος ( habitat) για την παραμονή των σπηλαιοδυτών στα 6 μέτρα.

sintzi map

Η πηγή Σίντζι έχει μήκος 1400 μέτρα και με την προοπτική της εξερεύνησης βαθύτερα από τα 153 μέτρα κατατάσσεται στις 30 βαθύτερες σπηλιές σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Σπήλαιο ”Ρουφήχτρα” Αρκαδικό Χωριο

Στις 7-8-9 Νοεμβρίου του 2015, ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.), πραγματοποίησε νέα εξερευνητική αποστολή στο Αρκαδικό Χωριό. Έγιναν συνολικά τρεις καταδύσεις.

Με την βοήθεια των κατοίκων Νικόλαο Γιογγάρα και Ηλία Κουγιεμήτρο, έγινε κατάδυση στο υποβρύχιο σπήλαιο “Ρουφήχτρα Αρκαδικού Χωριού” που είχε εντοπιστεί σε προηγούμενη αποστολή μας. Δόθηκε το όνομα αυτό στο συγκεκριμένο σπήλαιο, εξαιτίας μίας δίνης που σχηματίζεται στη θάλασσα, ακριβώς πάνω από την είσοδο του σπηλαιου.

arkadiko speleo

Λόγω της επικινδυνότητας του σπηλαίου (εξ αιτίας της δίνης), έγινε χρήση σπηλαιολογικού σχοινιού και εξαρτημάτων για την ασφαλή μας κατάδυση και ανάδυση. Αρχικά, το σπήλαιο αρματώθηκε (έξω από την επιφάνεια) από τον σπηλαιολόγο Γιώργο Καρατζήμα και στη συνέχεια έγινε διείσδυση στο υποβρύχιο τμήμα από τους σπηλαιολόγους Βασίλη Αθανασόπουλο και Στυλιανό Κολίσογλου.

Από την είσοδο του σπηλαίου και σε βάθος 4 μέτρων, είναι αρκετά αισθητό το ρεύμα που ρουφάει προς το εσωτερικό. Συνεχίζοντας και λόγω στενώματος στα 11 μέτρα βάθος, το ρεύμα γίνεται ακόμη πιο ισχυρό. Στα 22 μέτρα βάθος το σπήλαιο ανοίγει και σχηματίζει αίθουσα, το έδαφος της οποίας είναι αμμώδης και γεμάτο από Αστερίες, Οφίουρους και Στρείδια.

Ξεκινάει από τα 32 μέτρα βάθος και φθάνει με κλίση έως τα 38 μέτρα, όπου το σπήλαιο γίνεται οριζόντιο και στενεύει, και η ροή κολλάει τον δύτη στο στένωμα. Οι φυσαλίδες, αντί να έχουν κίνηση προς την επιφάνεια, έχουν κατεύθυνση προς τη συνέχεια της ρουφήχτρας.

Η κατάδυση είχε διάρκεια 42 λεπτά. Η συνολική διείσδυση από την είσοδο έφτασε στα 58 μέτρα και σε βάθος 38 μέτρων, όπου το σπήλαιο συνεχίζει ακόμη! Η ανάδυση έγινε με την χρήση σπηλαιολογικού σχοινιού και εξαρτημάτων.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

Πρόσκληση σε Δημόσια Διαβούλευση

Σχετ.: α) Η υπ΄ αρίθμ. πρωτ. Οικ. 5400/07.11.2013 Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας, όπως ισχύει, β) Ο Ν. 4177/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, γ) Το υπ΄ αρίθμ. πρωτ. 6557/18.04.2024 έγγραφο της Αρμόδιας Υπηρεσίας, αναπόσπαστο μέρος της παρούσης. Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στη Διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ. στην

Bazaar βιβλίων και ειδών γραφικής ύλης από το ΠΙΟΠ

Mε αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23/4),...

Workshop για τις δράσεις του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 στην Τρίπολη

Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου –...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο