Αυξημένος παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς καθώς και η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται από ευνοϊκές πυρομετεωρολογικές συνθήκες, ιδιαίτερα σε περιοχές της Αττικής και της Θάσου, όπου οι άνεμοι ενισχύονται και η ξηρασία παραμένει έντονη.
Παράλληλα, η θερμοκρασία έχει υποχωρήσει αισθητά, επιστρέφοντας σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, χάρη στην επικράτηση βορειοδυτικών ανέμων έως και 7 μποφόρ.
Η μετεωρολόγος, Νικολέτα Ζιακοπούλου, μίλησε στην ΕΡΤ, για την επικινδυνότητα πυρκαγιών και τις καιρικές συνθήκες και όπως ανέφερε, στον Ωρωπό οι άνεμοι έχουν στραφεί πλέον σε βορειοδυτικούς, με ένταση 3 έως 4 μποφόρ και τάση ενίσχυσης κατά 1 με 2 μποφόρ τις επόμενες ώρες. Στη Θάσο, οι άνεμοι πνέουν πιο ασθενείς, στα 2 με 3 μποφόρ, αλλά μέσα στην ημέρα αναμένεται να αλλάζουν διεύθυνση – από ανατολικοί, σε νότιοι και αργότερα δυτικοί.
Η Θάσος έχει χαρακτηριστεί σήμερα περιοχή υψηλού κινδύνου (κατηγορία 3), ενώ η Αττική βρίσκεται σε ακόμα πιο κρίσιμη κατάσταση, ενταγμένη στην κατηγορία 4.
Η μετεωρολόγος υπογράμμισε ότι η σημερινή ημέρα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι επικίνδυνες σε πολλές περιοχές της χώρας.
Ωστόσο, στο μέτωπο των θερμοκρασιών καταγράφεται σημαντική υποχώρηση, χάρη στην επικράτηση ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων, που φτάνουν κατά τόπους τα 7 μποφόρ. Οι θερμοκρασίες επανέρχονται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με μέγιστες τιμές στους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.
Οι παρακάτω χάρτες αποτυπώνουν το πυρομετεωρολογικό δυναμικό για την Ελλάδα κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, βάσει της ανάλυσης που εκπονήθηκε από το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Για τον Ιούλιο
Ο Ιούλιος 2025 χαρακτηρίστηκε στο σύνολο της χώρας από σημαντικά μειωμένες βροχοπτώσεις, αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες και συνθήκες έντονης ατμοσφαιρικής ξηρασίας. Οι συνθήκες αυτές επιδεινώνουν το πυρομετεωρολογικό δυναμικό και δημιουργούν ένα περιβάλλον πολύ ευνοϊκό για τη φωτιά.
- Αναβαθμίζεται σε υψηλό το πυρομετεωρολογικό δυναμικό σε Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο.
- Αναβαθμίζεται σε μέσο το πυρομετεωρολογικό δυναμικό σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα και Ιόνια Νησιά.
- Διατηρείται χαμηλό το πυρομετεωρολογικό δυναμικό σε Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία.

meteo