Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Στερόλες και στανόλες. Τι είναι, πώς και πότε μπορούν να ρίξουν την χοληστερίνη. Ποια τρόφιμα τις περιέχουν;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι φυτικές στερόλες και οι φυτικές στανόλες ή αλλιώς φυτοστερόλες και φυτοστανόλες είναι μια ομάδα φυτικών ουσιών που βρέθηκαν στις κυτταρικές μεμβράνες των φυτών. Αποτελούν χημικά ισοδύναμα της χοληστερόλης και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την απορρόφηση στο πεπτικό σύστημα.

 Η παρουσία μιας επιπλέον ανθρακικής αλυσίδας στο μόριο των φυτικών στερολών και στανολών τις καθιστά εξαιρετικά δυσαπορροφήσιμες σε σχέση με τη χοληστερόλη.

Οι τροφές που περιέχουν ένα συγκεκριμένο τύπο συστατικού μικρής θερμιδικής αξίας που βρίσκεται στα φρούτα και στα λαχανικά (φυτικές στερόλες) μπορεί να είναι ωφέλιμο στη μείωση της χοληστερόλης, όταν καταναλώνονται σαν μέρος διατροφής με περιορισμένα κορεσμένα λιπίδια και χοληστερόλη.

Αυτά τα φυτικά εκχυλίσματα μιμούνται το ρόλο που παίζει η χοληστερόλη στη μοριακή δομή των τροφών, αλλά μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο αίμα. Το 2000 η διεύθυνση τροφών και φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε τη χρήση φυτικών στερολών στις τροφές για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. …………………

read more

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θέαμα και ρεκόρ στο Tsatoumas Street Long Jump της Καλαμάτας που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η καρδιά των αλμάτων «χτύπησε» στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας την Παρασκευή 30 Μαΐου, με τη διεξαγωγή του Tsatoumas Street Long Jump, μιας εντυπωσιακής αθλητικής διοργάνωσης που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, συγκεντρώνοντας πλήθος θεατών, κορυφαίους αθλητές και έντονο αγωνιστικό ενδιαφέρον. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τη δυναμική

Με επιτυχία και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου το 4ο “Taste of Loutraki – The Corinthian Food Festival

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το “4ο Taste of Loutraki – The Corinthian Food Festival”, μια τριήμερη γιορτή αφιερωμένη στη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα της Κορινθίας. Το Λουτράκι πλημμύρισε από αρώματα, γεύσεις και χρώματα, με τη συμμετοχή κορυφαίων σεφ, τοπικών παραγωγών, επιχειρήσεων εστίασης και ξενοδοχείων, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία πολιτισμού και γεύσης. Η Περιφέρεια

«Χτίζοντας Γέφυρες Συμπερίληψης και Επικοινωνίας» στην Κόρινθο

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 30 Μαΐου η Ημερίδα με τίτλο «Χτίζοντας Γέφυρες Συμπερίληψης και Επικοινωνίας», την οποία διοργάνωσε το Σωματείο Γονέων, Κηδεμόνων, Φίλων Παιδιών και Ατόμων με Αυτισμό Κορινθίας σε συνεργασία με τη ΣΑΕΚ Κορίνθου, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, κ. Αναστάσιος Γκιολής, καθώς και

ΔΗΜΟΦΙΛΗ