Διαβήτης: Οι απολαυστικές τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο για τις γυναίκες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, εάν «ενδίδουν» τακτικά στην κατανάλωση μέτριας ποσότητας κόκκινου κρασιού και μαύρης σοκολάτας.

Ο λόγος είναι ότι αυτές οι δύο «ένοχες» απολαύσεις περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν έναντι του διαβήτη.

Μελέτη που συμπεριέλαβε πάνω από 64.000 γυναίκες ανακάλυψε ότι όσες κατανάλωναν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, τα οποία βρίσκονται επίσης στο τσάι και τα μύρτιλλα, είχαν κατά 27% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν λίγα αντιοξειδωτικά.

Τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι γνωστά, αλλά οι ειδικοί προβληματίζονται για τους κινδύνους που ενέχει η κατανάλωση αλκοόλ.

Ωστόσο, η μελέτη σε Γαλλίδες, η αγάπη των οποίων για το αλκοόλ είναι γνωστή, βρήκε ότι το 15% των αντιοξειδωτικών στον οργανισμό τους προέρχεται από το αλκοόλ και κυρίως το κόκκινο κρασί.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επίδραση αυτών των ευεργετικών ενώσεων υπερισχύει της ζημιάς που προκαλεί το αλκοόλ, υπό τον όρο οι γυναίκες να καταναλώνουν μέτριες ποσότητες και ειδικότερα μισό έως ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού καθημερινά.

Τα αντιοξειδωτικά, που υπάρχουν επίσης στη μαύρη σοκολάτα, πιστεύεται ότι προστατεύουν το σώμα από το οξειδωτικό στρες, μία βλάβη στα κύτταρα που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Υπάρχουν επίσης στα καρύδια, τα δαμάσκηνα, τις φράουλες και τα φουντούκια.

Ο Guy Fagherazzi, από το Κέντρο Έρευνας για την Επιδημιολογία και την Υγεία του Πληθυσμού της Γαλλίας, και συν-συγγραφέας της μελέτης δήλωσε: «Αυτή η εργασία συμπληρώνει τις τρέχουσες γνώσεις μας για την επίδραση μεμονωμένων τροφών και θρεπτικών ουσιών και παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της σχέσης μεταξύ διαβήτη τύπου 2 και τροφίμων. Έχουμε δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη».

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη γυναίκες ηλικίας 40 έως 65 ετών χωρίς διαβήτη και στη συνέχεια τις παρακολουθούσαν επί 15 χρόνια.

Στις γυναίκες δόθηκε στην αρχή της μελέτης ένα ερωτηματολόγιο με 208 τροφές, προκειμένου να καταγραφούν οι επιδόσεις τους στην κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφών.

Όσες κατανάλωσαν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, είχαν κατά 27% μειωμένες πιθανότητες διαβήτη, συγκριτικά με όσες κατανάλωναν τα λιγότερα αντιοξειδωτικά.

Οι τροφές και τα ποτά που συνέβαλαν περισσότερο στο σκορ ήταν τα φρούτα και τα λαχανικά, το κόκκινο κρασί και τα ζεστά ροφήματα, συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού και της σοκολάτας.

Το κόκκινο κρασί περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, το οποίο μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην πρόληψη και την επιβράδυνση της άνοιας. Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ωστόσο ότι κάποιος πρέπει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες κρασιού για να απολαμβάνει τα οφέλη.

Η τελευταία μελέτη όμως, υποδεικνύει ότι ακόμη και μικρές ποσότητες κρασιού μπορούν να έχουν θετική επίδραση.

Ο μειωμένος κίνδυνος διαβήτη παρέμενε ακόμη και όταν λήφθηκαν υπ’ όψιν άλλοι κίνδυνοι, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

onmed.gr

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 203 χρόνων από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνικής Συνελεύσεως των Ελλήνων στο Άστρος Κυνουρίας

Στις 203 χρόνια από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνικής Συνελεύσεως των Ελλήνων, ο Δήμος Βορείας Κυνουρίας διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις στο Άστρος Κυνουρίας. Αυτές οι εκδηλώσεις αναδεικνύουν την ιστορική σημασία της συνέλευσης και τη συμβολή της στην ελληνική ιστορία.

Υπεγράφη η σύμβαση για έργα οδικής ασφάλειας στην Π.Ε. Αργολίδας

Στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών προχωρά η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την υπογραφή της σύμβασης για το έργο «Αποκατάσταση και Αναβάθμιση Στοιχείων Ασφάλειας Οδικού Δικτύου Π.Ε. Αργολίδας 2025», συνολικού προϋπολογισμού 350.000 ευρώ. Η σύμβαση υπεγράφη σήμερα, Παρασκευή 3 Απριλίου 2026, στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, από τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Σιδέρη

Αυτοψία Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μεσσηνίας στην αποστραγγιστική τάφρο Λιγδού

Αυτοψία πραγματοποίησε, την Παρασκευή 3 Απριλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, στην αποστραγγιστική τάφρο Λιγδού, συνοδευόμενος από τον διευθυντή τεχνικών έργων Θεόδωρο Γιαννόπουλο και τον διευθυντή του ΓΟΕΒ Παμίσου, Κώστα Χρυσανθακόπουλο. Στην αυτοψία παρόντες ήταν ο πρόεδρος της κοινότητας Μικρομάνης Μιχάλης Κοτσιλιέρης και ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Ιωάννης Αναζίκος. Διαπιστώθηκε κατά την αυτοψία η δημιουργία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ