Νέα εποχή στον ΕΟΠΥΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λεωφόρος Ειρήνης 54, στην Πεύκη. Εκεί χτυπά η καρδιά μίας μεγάλης αλλαγής, που συντελείται αθόρυβα τις τελευταίες εβδομάδες στον ΕΟΠΥΥ, με στόχο το νοικοκύρεμα στα οικονομικά του. Ο οργανισμός προχωρεί σε έλεγχο και άμεση τελική εκκαθάριση των δαπανών για όλους τους παρόχους!

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Μέχρι πρότινος, από το 2012 που ιδρύθηκε ο οργανισμός μέχρι και σήμερα, επικρατούσε κυριολεκτικά χάος. Οι πάροχοι υπέβαλλαν τόνους χαρτιού σε δικαιολογητικά δαπανών, τα οποία στοιβάζονταν σε κούτες στα υπόγεια διαφόρων κτηρίων ανά την Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα δεν γινόταν έλεγχος. Χρόνια τώρα οι πάροχοι λαμβάνουν το 90% των χρημάτων με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο («για τα μάτια του κόσμου») και για το υπόλοιπο 10% αναμένουν την τελική εκκαθάριση. Αυτή όμως είναι ανθρωπίνως αδύνατον να γίνει, αφού πολλές κούτες έχουν καταστραφεί από την πολυκαιρία, την υγρασία, τα έντομα και τα τρωκτικά!

Ενδεικτικό της χαώδους κατάστασης είναι το εξής: Ακόμη και σήμερα οι ιδιωτικές κλινικές δεν έχουν λάβει περίπου 140 εκατ. ευρώ που αφορούν το υπόλοιπο 10% για την περίοδο 2008-2011 και περίπου 40 εκατ. για το 2012! Χρήματα υπήρχαν από το δάνειο, που ελήφθη με το πρώτο μνημόνιο, αλλά ήταν αδύνατον να καταβληθούν, διότι έπρεπε να προηγηθεί έλεγχος και τελική εκκαθάριση των δαπανών.

Τα μέτρα

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, με επικεφαλής τον επικ. Καθηγητή Σωτ. Μπερσίμη, έχει προχωρήσει σε δύο καίριες κινήσεις:

  1. Νέα διαδικασία υποβολής των δαπανών για όλους τους παρόχους και τις δαπάνες από την 1-1-2016. Η υποβολή γίνεται κεντρικά, όλα τα έγγραφα σκανάρονται και αποθηκεύονται πλέον ψηφιακά. Στη συνέχεια, ακολουθεί πραγματικός έλεγχος και άμεση τελική εκκαθάριση των δαπανών.
  2. Αμέσως μετά και σταδιακά, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσουν σε έλεγχο και εκκαθάριση για την περίοδο 2012-2015, ξεκινώντας αντιστρόφως από την περσινή χρονιά. Στόχος είναι μέχρι και το φθινόπωρο του 2016 να έχει γίνει πλήρης εκκαθάριση όλων των δαπανών παρελθόντων ετών.

Όσον αφορά το πρώτο, λοιπόν, έχει ήδη ολοκληρωθεί η εκκαθάριση για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2016, η οποία αφορά τα κέντρα αποκατάστασης και τα διαγνωστικά κέντρα. Παράλληλα, έχει προχωρήσει ο ιατρικός έλεγχος για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές για το μήνα Ιανουάριο. Επίσης, τη Μεγάλη Πέμπτη, έληξε η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των συμβεβλημένων ιατρών (ιατρικές επισκέψεις) και των διαγνωστικών εργαστηρίων.

Η διαδικασία

Η τελική εκκαθάριση διεξάγεται με νέα μεθοδολογία, η οποία σχεδιάστηκε εξολοκλήρου από την αρχή, απαίτησε νομοθετικές ρυθμίσεις και ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των υποβολών. Ο σχεδιασμός της νέας διαδικασίας περιλαμβάνει 6 στάδια και ενέργειες:

  1. Οι νέες υποβαλλόμενες δαπάνες των παρόχων, συλλέγονται πλέον σταδιακά σε ένα κέντρο παραλαβής για όλη την Ελλάδα.
  2. Αμέσως μετά ξεκινά ο διαχωρισμός τους ανάλογα με την κατηγορία του παρόχου.
  3. Με χρήση τεχνολογίας αιχμής που διασφαλίζει ταχύτατους ρυθμούς, τα παραστατικά ψηφιοποιούνται.
  4. Με χρήση ειδικού λογισμικού γίνεται τυχαία δειγματοληψία και επιλέγεται το δείγμα των υποβολών προς έλεγχο για κάθε πάροχο. Η χρήση πληροφοριακών συστημάτων για την δειγματοληψία διασφαλίζει την διαφάνεια και την αξιοπιστία.
  5. Ακολουθεί ο κλινικός έλεγχος από τους ιατρούς-ελεγκτές του Οργανισμού και ακολουθεί ο διοικητικός έλεγχος των υποβολών από το εξειδικευμένο προσωπικό των περιφερειακών διευθύνσεων. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται και οριστικοποιείται η διαδικασία του ελέγχου.
  6. Στο τελικό στάδιο όλες οι υποβολές επανασυσκευάζονται σε ειδικές συσκευασίες, και στέλνονται σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο. Η διαδικασία της επανασυσκευασίας διασφαλίζει την εύκολη ιχνηλασιμότητα των υποβολών καθώς και την ποιοτικότερη και ασφαλέστερη αποθήκευση τους.

Οφέλη

Τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του φιλόδοξου εγχειρήματος είναι πολλαπλά και σύντομα θα αρχίσουν να γίνονται ορατά:

  • Οι πάροχοι θα υπόκεινται άμεσα στη διαδικασία ελέγχου των υποβολών και της τελικής εκκαθάρισής τους. Σε αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά και η νέα διαδικασία υπολογισμού της μηνιαίας έκπτωσης (rebate), που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία για όλους τους παρόχους – πλην φαρμακοποιών.
  • Οι πάροχοι θα πληρώνονται στο 100% των υποβαλλόμενων δαπανών και δεν θα υπολείπεται πλέον το 10% όπως τα προηγούμενα έτη.
  • Με βάση ένα οργανωμένο πρόγραμμα πληρωμών οι χρόνοι πληρωμών θα είναι σταθεροί και όλοι οι πάροχοι θα γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν.
  • Όλα θα γίνονται πλέον κεντρικά και το έντυπο υλικό ψηφιοποιείται οδηγώντας σε μια νέα εποχή τη σχέση του ΕΟΠΥΥ και των παρόχων προς όφελος των ασφαλισμένων.

virus.com.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στους κρίκους

Ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας, απόψε (Παρασκευή 26/4)...

Πασχαλινό Φιλανθρωπικό Παζάρι από την Μονή Καλτεζών

Μετά χαράς ανακοινώνεται ότι η Ιερά μας Μονή θα...

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περιστατικό με τον...

Πρόγραμμα λειτουργίας μουσείων Λεωνιδίου και Κοσμά κατά τις ημέρες του Πάσχα

Πρόγραμμα λειτουργίας μουσείων Λεωνιδίου και Κοσμά κατά τις ημέρες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο