
Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για την πράξη «Ωρίμανση μελετών αθλητικών υποδομών και αναπλάσεων», μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α., με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών για το Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο στην περιοχή «Παλιάμπελα» και την ανάπλαση της λαϊκής αγοράς Καλαμάτας.
Την προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν στα γραφεία της Κεντρική Αγοράς Καλαμάτας σήμερα, Τετάρτη 22 Απριλίου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, Αναστάσιος Σαρδέλης.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ: «ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΔΥΟ ΚΡΙΣΙΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ»
Αμέσως μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε: «Σήμερα, με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την ωρίμανση μελετών αθλητικών υποδομών και αναπλάσεων, μεταξύ του Δήμου μας, της Περιφέρειας και της Αναπτυξιακής, επιβεβαιώνουμε στην πράξη την άριστη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον φίλο Δημήτρη Πτωχό.
Μια συνεργασία η οποία αναπτύσσεται σε πάρα πολλά επίπεδα με στόχο προφανώς να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή δυναμική του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σήμερα λοιπόν βρισκόμαστε εδώ, για να υπογράψουμε τη προγραμματική σύμβαση, που όπως είπα, η μία αφορά την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας. Τη φημισμένη Κεντρική Αγορά Καλαμάτας και τη Λαϊκή Αγορά, ένα σημείο όπου συγκεντρώνονται και η παραγωγή, η αγροδιατροφή, αλλά και ένα σημείο τουριστικό για την περιοχή μας καθώς συνδέει την παράδοση με την γαστρονομία. Και το δεύτερο, αφορά ένα έργο εξόχως σημαντικό για εμάς, την ωρίμαση των ολοκληρωμένων μελετών για τη δημιουργία του Περιφερειακού Αθλητικού Κέντρου Καλαμάτας στην περιοχή Παλιάμπελα. Ένα όνειρο ζωής, ένα έργο το οποίο για δεκαετίες οι Καλαματιανοί περίμεναν, ένα έργο που το χρωστάμε στην αθλητική ζωή της πόλης μας, στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές.
Και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, διότι είναι άνθρωπος του αποτελέσματος. Διότι μαζί πετυχαίνουμε στόχους, διότι αναγνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής και στηρίζει για να φέρουμε αποτέλεσμα. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τα στελέχη της Αναπτυξιακής και βέβαια και τα στελέχη του Δήμου Καλαμάτας, και να ευχηθώ σύντομα να φτάσουμε σε σημείο να δούμε αυτά τα έργα να υλοποιούνται».

ΓΙΑ «ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» ΜΙΛΗΣΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός τόνισε: «Σήμερα βρισκόμαστε σε έναν χώρο που έχει για όλους μας μια πολύ μεγάλη σημειολογία. Είμαστε στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας. Ένα εξαιρετικό κτίριο, ένας χώρος με πολλή ζωή, με πολλή διάδραση. Ένας χώρος που έχει ζωτική σημασία για πάρα πολλούς ανθρώπους, παραγωγούς, πολίτες, για όλους μας.
Δεδομένου ότι δίνει ζωή καθημερινά σε όλη την πόλη, βρισκόμαστε εδώ για να υπογράψουμε δύο προγραμματικές συμβάσεις, όπως ανέφερε και ο φίλος Δήμαρχος προηγουμένως, για δύο πολύ σημαντικά έργα. Το ένα, λοιπόν, αφορά προμελέτες και ωρίμανση μελετών που χρειάζονται για την ανάπλαση της Κεντρικής Αγοράς.
Εδώ θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού που έχει κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να δώσει ζωή και να καταστήσει προορισμούς αρκετές αγορές σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας. Ξεκινώντας από εδώ, από την Καλαμάτα, όπως επίσης αντίστοιχη προσπάθεια κάνουμε στη Σπάρτη, στο Άργος, στους Μολάους και σε αρκετές άλλες περιοχές.
Στόχος είναι να καταστήσουμε αυτά τα κτίρια, αυτές τις περιοχές, προορισμούς με πολύ μεγάλη δυναμική. Προορισμούς για επισκέπτες, προορισμούς για παραγωγούς, κέντρα γαστρονομίας, κέντρα τα οποία μπορούν να διαδώσουν και να ενισχύσουν τη φήμη όλων των αυθεντικών προϊόντων που παράγονται στην πελοποννησιακή γη.
Νομίζω ότι είναι μία πρωτοβουλία η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική και πολύ σύντομα θα μπορούμε να δούμε αποτελέσματα.
Για τη συγκεκριμένη παρέμβαση, πέρα από μικρές, αν θέλετε, αισθητικές παρεμβάσεις στο ίδιο το υφιστάμενο κτίριο, θα γίνει μια προσπάθεια να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε ένα εμβληματικό στέγαστρο στον χώρο πίσω από το κτίριο, προκειμένου να βοηθήσουμε και τη λειτουργία της Αγοράς, όπως επίσης και να ομορφύνουμε -αν θέλετε- και να βελτιώσουμε την αισθητική όλου του συγκροτήματος.
Αντίστοιχα, πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση είναι αυτή που θα γίνει στα Παλιάμπελα, γιατί δημιουργείται ένα Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Αθλητισμού, σε δεύτερη φάση, προκειμένου να μπορέσουμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα λειτουργήσει.
Αφορά, λοιπόν, την εκπόνηση προωθημένων μελετών -δεν θα είναι οι οριστικές- αλλά θα είναι αυτό που χρειάζεται, προκειμένου να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τις χρηματοδοτήσεις για να αρχίσει η υλοποίησή του.
Είναι δύο πολύ σπουδαίες παρεμβάσεις, οι οποίες έρχονται να επιβεβαιώσουν για ακόμα μία φορά αυτό που έχω πει πολλές φορές: την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με τον Δήμο Καλαμάτας και προσωπικά με τον Δήμαρχο, Θανάση Βασιλόπουλο. Μια προσπάθεια η οποία προσπαθεί να δώσει σάρκα και οστά σε διεκδικήσεις, σε ιδέες, σε πρωτοβουλίες οι οποίες είναι αναγκαίες για όλους μας.
Θα μου επιτρέψετε και εμένα, σε αυτό το σημείο, να ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους τους συνεργάτες μου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι οποίοι έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά, την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, η οποία επίσης συνεχίζει να δημιουργεί μελέτες και να ωριμάζει έργα τα οποία είναι απαραίτητα, τα στελέχη του Δήμου Καλαμάτας, τα οποία επίσης έχουν κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, φυσικά τα στελέχη της Αγοράς και όλους όσοι συμβάλλουν στην προσπάθεια η οποία γίνεται».

Σύντομες δηλώσεις, στο ίδιο πνεύμα, έκαναν ακολούθως, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Αναστάσιος Σαρδέλης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας Γιάννης Δούβας και ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Ιωάννης Μαντζούνης.


ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Η προγραμματική αφορά αφενός την παραγωγή ολοκληρωμένων μελετών για το Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας στα Παλιάμπελα και αφετέρου για την ανάπλαση της Λαϊκής Αγοράς Καλαμάτας.
Οι δύο παρεμβάσεις συμβάλλουν καθοριστικά:
- στη δημιουργία σύγχρονων, προσβάσιμων και λειτουργικών αθλητικών υποδομών, υπερτοπικού χαρακτήρα
- στη βελτίωση της αστικής εικόνας και της καθημερινότητας κατοίκων και επισκεπτών,
- καθώς και στην αναβάθμιση χώρων δημόσιου ενδιαφέροντος με έντονη κοινωνική χρήση.
Στο πλαίσιο αυτό, τα δύο έργα αποτελούν πυλώνες του μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς:
- ενισχύουν τη λειτουργικότητα και την αστική συνέχεια σε δύο κομβικά σημεία της πόλης,
- ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων και των αθλητικών συλλόγων,
- αναβαθμίζουν τον καθημερινό δημόσιο χώρο και την εμπορική δραστηριότητα,
- και εξυπηρετούν τη συνολική στόχευση για τη δημιουργία ποιοτικών, ασφαλών, συμπεριληπτικών και φιλικών προς το περιβάλλον αστικών υποδομών.
Η υλοποίηση των μελετών που προβλέπει η Προγραμματική Σύμβαση εντάσσεται όχι μόνο στις ανάγκες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για ώριμη προετοιμασία έργων, αλλά και στη στρατηγική κατεύθυνση του Δήμου Καλαμάτας για την ανάπτυξη υποδομών που θα συμβάλουν στην κοινωνική ευημερία, την τοπική οικονομία και τη συνολική αστική αναζωογόνηση.
Η πράξη εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ενίσχυση της τεχνικής της ετοιμότητας, με στόχο την επιτάχυνση της ένταξης έργων υποδομής στρατηγικής σημασίας και την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων της περιόδου 2021–2027.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτέλεσης των προβλεπόμενων υπηρεσιών και εργασιών ανέρχεται σε διακόσιες εβδομήντα οκτώ χιλιάδες πεντακόσια είκοσι ένα ευρώ και τριάντα έξι λεπτά (278.521,36 €) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Οι πόροι για την υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης θα προέρχονται και θα εκταμιεύονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου δια του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της παρούσας σύμβασης αφορά σε χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών, από την υπογραφή. Το χρονοδιάγραμμα μπορεί να τροποποιείται για σπουδαίο μόνο λόγο με αιτιολογημένη απόφαση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης, ανάλογα με την πορεία του φυσικού αντικειμένου της Προγραμματικής Σύμβασης και μέχρι το πολύ ίση με το 50% της αρχικώς προβλεπόμενης διάρκειας.


