Τα αρωματικά μαγιάτικα τριαντάφυλλα της Χίου και το διάσημο γλυκό του κουταλιού (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Konstantinos Mil. Anagnostou

Η Χίος είναι γνωστή ως η Μυροβόλος του Αιγαίου. Εκτός από τη Μαστίχα και τα εσπεριδοειδή του Κάμπου παράγει και τα διάσημα γλυκά του κουταλιού. Ένα από αυτά είναι το γλυκό Τριαντάφυλλο.

[iframe width=”1237″ height=”696″ src=”https://www.youtube.com/embed/yk1cOBxXtHE” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]

Στη Χίο και ιδιαίτερα στο χωριό Άγιος Γεώργιος Συκούσης, γίνεται συστηματική βιολογική καλλιέργεια Τριανταφυλλιών. Ο Άγιος Γεώργιος Συκούσης είναι ένα από τα Μαστιχοχώρια της νότιας Χίου όπου λόγω υψομέτρου που βρίσκεται και μικροκλίματος της περιοχής ευδοκιμείται η καλλιέργεια της Τριανταφυλλιάς. Στον Άγιο Γεώργιο Συκούση καλλιεργούνται 4 είδη τριανταφυλλιάς: Το μαγιάτικο, το απριλιάτικο, η εκατόφυλλη και το πολίτικο.

Η καλλιέργεια ξεκινάει το Νοέμβριο που γίνεται η φύτευση των φυτών, ενώ τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο γίνεται το κλάδεμα. Τους μήνες Απρίλιο και Μάιο έως και αρχές Ιουνίου γίνεται η συγκομιδή των τριαντάφυλλων. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια κυρίως τις πρωινές ώρες για να διατηρείται το άρωμα τους. Έπειτα τα τριαντάφυλλα οδηγούνται στο σπίτι όπου γίνεται η διαλογή των ροδοπέταλων με τα χέρια και στη συνέχεια προωθούνται στις βιοτεχνίες οι οποίες φτιάχνουν τα γλυκά του κουταλιού, λικέρ τριαντάφυλλου, ροδόνερο και τσάι από τα αποξηραμένα τριαντάφυλλα.

chiostriantafyllo2

Τα μαγιάτικα τριαντάφυλλα προέρχονται από ένα πανέμορφο φυτό που ονομάζουμε Ροδή η δαμασκηνή (RosaDamascena). Πρόκειται για ένα φυλλοβόλο θάμνο που κάποιες φορές ξεπερνάει τα 2 μέτρα. Έχει βλαστό όρθιο, πολύκλαδο, με πυκνά αγκάθια, φύλλα σύνθετα από 5-7 φυλλάρια, προμήκη-αυγοειδή και άνθη με τριάντα πέταλα, εύοσμα ροζ – ροδοκόκκινα. Οι μαγιάτικες τριανταφυλλιές ευδοκιμούν σε ημιορεινές περιοχές και σε χωράφια μέσης συστάσεως-πλούσια ποτιστικά, στραγγερά.

chiostriantafyllo4

Τα τριαντάφυλλα καλλιεργούνται από την αρχαιότητα (20ο π.Χ). Η ονομασία του γένους rosa προέρχεται από την Ελληνική λέξη “ρόδο” που σημαίνει κόκκινο, καθόσον τα ρόδα (τριαντάφυλλα) των αρχαίων ήταν κόκκινα και κατά τη μυθολογία πήραν το χρώμα τους από το αίμα της θεάς Αφροδίτης. Λόγω των πολλαπλών ιδιοτήτων τους χρησιμοποιούνται για πάρα πολλούς σκοπούς, καλλυντικούς, φαρμακευτικούς, θεραπευτικούς και φυσικά στη μαγειρική. Η μαγιάτικη τριανταφυλλιά περιέχει αιθέριο έλαιο (Ol. Rosae), βιταμίνες C, B και E, Κ και τανίνες.

chiostriantafyllo3

Το ροδέλαιο που παράγεται από τα φύλλα της έχει περίπου 300 συστατικά από τα οποία έχουν αναγνωρισθεί μέχρι τώρα περίπου 100. Το μαγιάτικο τριαντάφυλλο είναι το πρώτο ρόδο που χρησιμοποιήθηκε για το άρωμα του στη βιομηχανία των αρωμάτων. Το ροδόνερο χρησιμοποιείται ακόμη ως αρωματικό στα τρόφιμα και προστίθεται σε άλλα καλλυντικά προϊόντα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img
- Advertisment -spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ναύπλιο: 1.000 βαμμένα κόκκινα αυγά για τους απόρους του Συσσιτίου Ευαγγελίστριας

Εθελόντριες του Συσσιτίου του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Ναυπλίου έβαφαν...

Παπαφλέσσεια 2024 | Δημήτρης Πτωχός: «Δίνουμε ώθηση στον κλασικό αθλητισμό, ενισχύοντας και τον αθλητικό τουρισμό»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα διεξαχθεί η Διεθνής Συνάντηση Στίβου «Παπαφλέσσεια 2024» στην Καλαμάτα, την Κυριακή 12 Μαΐου. Η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Μεσσηνιακού Αθλητικού Συλλόγου, που υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Παναγιώτη Στασινόπουλο, δίνει την απαραίτητη ώθηση στον καταξιωμένο θεσμό για μία επιτυχημένη

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο

Η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης του Περιφερειάρχη, Δημήτρη Πτωχού, με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αργολίδος, κκ Νεκτάριο, τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε αναφορά σε θέματα κοινής δράσης και κοινωνικής προσφοράς, ενώ κυριάρχησαν οι θερμές ευχές και

Διαγωνισμός του έργου «Ανακατασκευή Παλαιού Γηπέδου Ποδοσφαίρου Ξυλοκάστρου»

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης προκηρύσσει ανοικτό διαγωνισμό κάτω των ορίων μέσω ΕΣΗΔΗΣ, με σφραγισμένες προσφορές και κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά (βάσει τιμής), άρθρου 27 Ν. 4412/2016 για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ» (αριθμός μελέτης 35/2019 επικαιροποιημένη), προϋπολογισμού 685.483,87€ χωρίς ΦΠΑ και 850.000,00€ με

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο