Κάιρο: al-Qāhira, Αλ-Καχίρα, κατά λέξη «Κατακτητής»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Κάιρο (αραβικά: القاهرة, al-Qāhira, Αλ-Καχίρα, κατά λέξη «Κατακτητής» ή «Νικητής») είναι η πρωτεύουσα της Αιγύπτου και η μεγαλύτερη πόλη του Αραβικού κόσμου και της Αφρικής.

Η καθημερινότητα στην πόλη των χιλίων μιναρέδων

Με πληθυσμό 6,76 εκατομμύρια και έκταση 453 τ.χλμ., το Κάιρο είναι μακράν η μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου. Ενώ με επιπλέον 10 εκατομμύρια κατοίκους που ζουν στην περιφέρεια της πόλης, το Κάιρο είναι στο κέντρο της μεγαλύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αφρικής και του Αραβικού κόσμου.

cairo

Ο Νείλος

Ο Νείλος είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου. Ο ποταμός έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της αρχαίας Αιγύπτου με τον πολιτισμό της να ωφελείται ιδιαίτερα από τον ποταμό. Έτσι, ο Ηρόδοτος αποκάλεσε την Αίγυπτο Δώρο του Νείλου.

neilos0

Μπορείς εύκολα να βρεις κρουαζιέρες στο Νείλο που προσφέρουν φαγητό και διασκέδαση.

neilos2

Η Οικονομία του Καΐρου κατατάσσεται πρώτη στη Μέση Ανατολή και έχει υψηλά επίπεδα μόλυνσης και κυκλοφοριακού. 

Απολαυστική είναι μια βόλτα με το ταξί στο Καίρο, με τον οδηγό να μην λαμβάνει και υπόψιν του τα κόκκινα φανάρια ή τους περαστικούς και να χρειάζεται αρκετές φορές να του πεις να κινείται πιο σιγά αλλά με καλή διάθεση και έξτρα διακόσμηση στο εσωτερικό του οχήματος (κορυφαίο ο κουτάκι με τα χαρτομάντιλα κολλημένο ανάποδα στον ουρανό πάνω από τον καθρέφτη)!!!

taxi agypt

Συχνά συναντάς πλανόδιους πωλητές ή μεταφορείς προϊόντων στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

P6090042

Σε πολλά σημεία της πόλης υπάρχουν χώροι για να απολαύσεις το τσάι σου και τον Ναργιλέ.

P6090052

Πυραμίδες της Γκίζας

pyramids

Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι από τα πιο διάσημα και πιο παλιά σωζόμενα κτίρια της ανθρωπότητας και είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Η κατασκευή χρονολογείται στο 2580 π.Χ. και βρίσκεται στη Νεκρόπολη της Γκίζας.

gyza pyramids

Η μεγαλύτερη και πιο διάσημη είναι η πυραμίδα του Χέοπα (ή Χούφου) ενώ οι άλλες δύο είναι μικρότερες και βρίσκονται κάποια μέτρα μακρύτερα από την πυραμίδα του Χέοπα. Είναι το παλαιότερο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

agypt woman

Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας

kairo6100142

Το άγαλμα το οποίο απεικονίζει μια σφίγγα (μυθολογικό πλάσμα με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου) σε καθήμενη στάση. Το άγαλμα αυτό βρίσκεται στο οροπέδιο της Γκίζα στην Αίγυπτο και μέσα στη διάσημη Νεκρόπολή της.

Το Μουσείο της Αιγύπτου

Στο Κάιρο βρίσκεται το μουσείο της Αιγύπτου το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων του κόσμου. Το μουσείο των Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για ένα από τα πιο πλούσια μουσεία καθώς φιλοξενεί μια σειρά ανεκτίμητων θησαυρών των Αιγύπτιων βασιλιάδων. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1835. Τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι η πασίγνωστη χρυσή μάσκα, καθώς και οι μούμιες – βασιλιάδων όπως ο Ραμσίς, ο Αμενοτέπ, ο Σνεφερού και η Νεφερτίτη.

museum kairo

Η ακρόπολη του Καΐρου, με το τέμενος του Μεχμέτ Αλί, πάνω από το Κάιρο

kairo6100144

Φωτό: Πάρκο Αλ-Αζάρ, η όαση μέσα στο χάος του Καΐρου με τους περιποιημένους κήπους του, τη λίμνη και τα σιντριβάνια, και την φανταστική θέα στο Κάστρο του Σαλαντίν.

Πάνω από το παλαιό Κάιρο, στους λόφους Μουκάταν κατασκευάστηκε από τον Σαλαντίν το 1176 η ακρόπολη του Καΐρου, ως τμήμα των αμυντικών οχυρώσεων για να προστατεύουν τόσο το Κάιρο όσο και το Φουστάτ στα νοτιοδυτικά.

Η Νεκρόπολη του Καΐρου (Ελ-Αράφα), εκεί οι ζωντανοί συγκατοικούν με τους νεκρούς.

Κατάληψη σε σύμπλεγμα νεκροταφείων ξεκίνησε την δεκαετία του ’50 έξω από το Κάιρο. Ζούν μέσα ή χτίζουν πάνω στους παλαιούς τάφους. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι κατοικούν 1,5 εκατ. άνθρωποι, σε άθλιες συνθήκες διαβίωση. Ορισμένοι, μάλιστα, από όσους ζουν εκεί εργάζονται ως μαρμαράδες για την κατασκευή τάφων.

Διασκέδαση – Κουλτούρα

Στροβιλιστός χορός και χορός της κοιλιάς

Τανούρα (Tanoura) ο χορός που συμβολίζει την αέναη κίνηση του ουρανού και της γης, τους πλανήτες και τη διαδοχή των εποχών.

dervish agypt

Ο Χορός της Κοιλιάς 

bellydance agypt

Στα πολυτελή κέντρα που προωθούνται οι τουρίστες συνηθίζεται να εμφανίζεται μια καλλίγραμμη χορεύτρια του δημοφιλούς ανατολίτικου χορού συνοδευόμενη από τουμπελέκι και πίπιζα.

agypt man

Αιγύπτιος πουλά τοπικό παραδοσιακό ρόφημα

pita agypt

Γυναίκες φτιάχνουν παραδοσιακές πίτες σε φούρνο για να τις προσφέρουν σε επισκέπτες.

Με πληροφορίες απο Βικιπαιδεια

Φωτό: hit media Κουτσουράκης Κ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε πλήρη λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα το Κοινωνικό Μαγειρείο του Δήμου Άργους Μυκηνών

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών ενημερώνει τους ωφελούμενους του Κοινωνικού...

Συνεργασία Άννας Μαστοράκου – Θ. Βασιλόπουλου για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας

Σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας...

Πρωταθλητής ο Παναργειακός και άνοδος στη Super League 2 μετά από 27 χρόνια

Πρωταθλητής του 3ου ομίλου της Γ΄Εθνικής για την περίοδο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο