Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ιουνίου 28, 2019

Το μεγαλύτερο Λαογραφικό Μουσείο της Ελλάδας με πάνω από 6000 εκθέματα

Το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς στη Χίο είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα σε έκθεση αντικειμένων καθώς διαθέτει περισσότερα από 6000 εκθέματα.

Ο χώρος του μουσείου (550 τμ) αναπαριστά ένα μικρό παραδοσιακό χωριό. Περιέχει αντικείμενα και εργαλεία από 40 επαγγέλματα περισσότερα από τα οποία έμειναν στην ιστορία, όπως του παπουτσή, του ράφτη, του καλαθά, του παπλωματά και άλλα πολλά. Επίσης περιέχει ένα ρεμπικαριό (αποστακτήριο ούζου-σούμας), ένα ελαιοτριβείο, ένα χωράφι με το αλώνι του και ένα καφενείο-κουρείο. Τέλος περιέχει ένα παραδοσιακό Χιώτικο σπίτι με την κουζίνα του, την τραπεζαρία του, το υπνοδωμάτιο του, την τουαλέτα του και την αποθήκη του.

laogr2

Τα εκθέματα του μουσείου κάποια από τα οποία είναι μοναδικά, αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία για τη λαογραφία της Χίου καθώς μας παρουσιάζουν τους επαγγελματίες τεχνίτες που εργαζόταν και κινούταν μέσα στα χωριά της Χίου. Τα εκθέματα έχουν δωρίσει κυρίως κάτοικοι από όλη τη Χίο, αλλά και διάφορα μέρη της Ελλάδας.

laogr3

Το Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1995 από τον εκπαιδευτικό Γιάννη Κολλιάρο, ο οποίος έχει αφιερώσει αμέτρητες ώρες στην συλλογή, καταγραφή και ανάδειξη των μοναδικών αυτών αντικειμένων της Λαογραφίας της Χίου.