Β. Κοσμοπούλου: “Πρόκληση είναι για μένα η καλή παρουσία μου στο χώρο της λογοτεχνίας και το επόμενο έργο μου”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε την ιδιαίτερη χαρά να συνομιλήσει με την πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα των Εκδόσεων Κέδρος, Βίκη Κοσμοπούλου. Με αφορμή τη κυκλοφορία του νέου της βιβλίου με τίτλο “Το τσόφλι” , η κα. Κοσμοπούλου αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε η δημιουργία του βιβλίου της, στον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η συνεργασία της με τις Εκδόσεις Κέδρος αλλά και στα συναισθήματα που βίωσε όταν Το τσόφλι πήρε μορφή.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Τον Απρίλιο του 2018 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέδρος, το πρώτο σας βιβλίο, με τίτλο «Το τσόφλι». Θα μπορούσατε να μας κάνετε μια περιγραφή των όσων πρόκειται να διαβάσουμε σ’ αυτό;

To τσόφλι αποτελείται από είκοσι τέσσερα  πεζά που εμφανίζονται ανά ζεύγη. Ένα μεγάλο,  ταίρι με ένα μικρό πεζό βρίσκονται σε διάλογο για να πραγματευτούν ζητήματα, όπως οι σχέσεις, η εξομολόγηση, ο θάνατος, ο έρωτας, ο χρόνος. Κοινή συνισταμένη το αίτημα των ανθρώπων για μια δεύτερη ευκαιρία, μια επιθυμία για επιστροφή πίσω στο χρόνο, για μια επανεκκίνηση. 

Ποιο ήταν το έναυσμα για ν’ ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Η συγγραφή ήρθε ταυτόχρονα με τις νεανικές ανησυχίες και αναζητήσεις. Αρχικά με βρήκαν τα ποιήματα και οι στίχοι, αργότερα τα παραμύθια. Τα πεζά εμφανίστηκαν πριν πέντε περίπου χρόνια με αφορμή έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό. Από τότε ανάλογα με τις αφορμές ο λόγος βρίσκει το είδος που ταιριάζει. 

Πώς εμπνευστήκατε το θέμα του συγκεκριμένου βιβλίου;

Το τσόφλι άρχισε να γράφεται εν αγνοία του. Όταν κατανόησα ότι η κοινή συνισταμένη των έως τότε γραμμένων πεζών ήταν η σχέση μας με τον χρόνο ήρθαν τα επόμενα προσανατολισμένα σε αυτή τη θεματική και αργότερα βρήκαν τα ταίρια τους. 

Ο τίτλος του βιβλίου σας «Το τσόφλι» έχει συμβολική σημασία; Και αν ναι ποια είναι αυτή;

Το τσόφλι βασίζεται στο μύθο που λέει ότι ο Χρόνος μαζί με την Ανάγκη τρύπησε το τσόφλι του κοσμικού αβγού για να δημιουργηθεί το σύμπαν. Το τσόφλι όμως είναι και η προστασία μας, το εύθραυστο  περίβλημά μας. Είναι και το πρώτο περιβάλλον ύπαρξής μας, εκεί που όλοι επιθυμούμε να επιστρέφουμε. 

Πείτε μας για το εξώφυλλο.

Το εξώφυλλο είναι έργο του Γιώργου Σταματάκη, τελειόφοιτου της Σχολής Καλών Τεχνών. Τα αντικείμενα συνθέτουν μια εικόνα που συμβολίζει το παιχνίδι της ζωής με τον χρόνο. 

 «Το τσόφλι» είναι το πρώτο σας βιβλίο. Πως νιώθετε που το δημιούργημα σας πήρε μορφή; 

Πραγματικά όταν οι σκέψεις σου μπαίνουν σε ένα βιβλίο νιώθεις να δένονται καλύτερα, να αποτελούν ένα σύνολο έκφρασης. Και πάλι υπάρχει αυτή η αμηχανία μπροστά στο καινούριο. 

Τι κάνει η Βίκη Κοσμοπούλου στον ελεύθερο χρόνο της;

Στον ελεύθερο χρόνο, ο οποίος δεν είναι ποτέ αρκετός, διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία και προσπαθώ να πάρω όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορώ. 

Ποια είναι τα αγαπημένα σας βιβλία και συγγραφείς;

Το τελευταίο μεγάλο  διήγημα έχει μια αναφορά σε ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία «Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου. Επίσης στο βιβλίο υπάρχει αναφορά στον «Ξένο» του Καμύ, ένα βιβλίο που μου αρέσει πολύ. Θα έλεγα ότι προτιμώ ορισμένα βιβλία, όχι τόσο συγγραφείς. Υπέροχος είναι «Ο ηλίθιος» του Ντοστογιέφσκι και η «Σκακιστική νουβέλα» του Τσβάιχ, το «Γράμμα στον πατέρα» του Κάφκα και έργα ελλήνων ποιητών και πεζογράφων όπως «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Ρίτσου και το «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Καζαντζάκη. 

Ποια είναι η σχέση σας με τη τεχνολογία και τα social media; 

Η τεχνολογία είναι απαραίτητη πλέον και τα social media εργαλείο σπουδαίο για την επικοινωνία και  τη γνωστοποίηση της δουλειάς μας. Χρησιμοποιώ και εγώ κάποια από αυτά με αφορμή το τσόφλι. 

 Ποια είναι η γνώμη σας για τις κριτικές; Σας έχει επηρεάσει κάποια μέχρι στιγμής;

Οι κριτικές είναι καλοδεχούμενες από όπου και αν προέρχονται, πόσο μάλλον από ανθρώπους του χώρου με εμπειρία και κατάρτιση. Βοηθούν να δει κανείς το κείμενό του με άλλο μάτι και  να προβληματιστεί. 

Στις μέρες μας ο εκδοτικός κόσμος είναι αρκετά ανταγωνιστικός. Ως πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας πώς αντιμετωπίζεται αυτή τη πρόκληση;

Ως πρωτοεμφανιζόμενη, δόκιμη προτιμώ να με αποκαλώ, ο ανταγωνισμός δεν είναι κάτι που με απασχολεί ούτε στον τομέα της αναγνωρισιμότητας αλλά ούτε και στον τομέα των πωλήσεων. Πρόκληση είναι για μένα η καλή παρουσία μου στο χώρο της λογοτεχνίας και το επόμενο έργο μου.

Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τις Εκδόσεις Κέδρος;

Η συνεργασία μας προέκυψε μετά την ενθάρρυνση του συγγραφέα Γιώργου Ξενάριου να καταθέσω τη συλλογή στον Κέδρο. Πολύ σύντομα εγκρίθηκε από τον Κέδρο και συμφωνήσαμε στην έκδοσή της. Έως τότε την είχα καταθέσει ως δείγμα σε πολύ πρωτόλεια και ανολοκλήρωτη μορφή σε άλλο εκδοτικό οίκο, περισσότερο για μια πρώτη γνώμη.

Ποιες σκέψεις θα θέλατε να μοιραστείτε με το αναγνωστικό σας κοινό;

Το αναγνωστικό κοινό θα γνωρίσει μεγάλο μέρος των σκέψεών μου και των εικόνων που έχω δει μέσα από τα διηγήματα που θα διαβάσει. Το σημαντικό είναι να τα συνδέσει με δικές του εμπειρίες και να αποκωδικοποιήσει όσα γράφονται σύμφωνα με αυτές και τα δικά του αιτήματα. 

Ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Σας ευχόμαστε να έχετε ένα δυναμικό ξεκίνημα στο κόσμο της λογοτεχνίας και ο κόσμος ν’ αγκαλιάσει θερμά «Το τσόφλι». Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: ποιο θα είναι το επόμενο συγγραφικό σας βήμα; 

Σας ευχαριστώ και εγώ για τη συνέντευξη και τις ευχές σας. Έχω στο μυαλό μου μια νουβέλα για ένα κορίτσι μιας άλλης εποχής με σύγχρονα στοιχεία. Είμαι και γω σε αναμονή της γέννησης αυτού του βιβλίου. 

Σχετικά άρθρα

Διαβάσαμε: “Το τσόφλι” της Βίκης ΚοσμοπούλουΔιαβάσαμε: “Το τσόφλι” της Βίκης Κοσμοπούλου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στους κρίκους

Ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας, απόψε (Παρασκευή 26/4)...

Πασχαλινό Φιλανθρωπικό Παζάρι από την Μονή Καλτεζών

Μετά χαράς ανακοινώνεται ότι η Ιερά μας Μονή θα...

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περιστατικό με τον...

Πρόγραμμα λειτουργίας μουσείων Λεωνιδίου και Κοσμά κατά τις ημέρες του Πάσχα

Πρόγραμμα λειτουργίας μουσείων Λεωνιδίου και Κοσμά κατά τις ημέρες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο