Διαβάσαμε: «Για όλα υπάρχει ένας μύθος» από τον Κωνσταντίνο Λουκόπουλο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πως γίνεται ολόκληρος θεός του πολέμου να είναι δειλός; Πόσο κακό είναι ικανή να κάνει μια μητέρα που αναζητά τη χαμένη της κόρη; Από ποιο γνωστό μυθολογικό γεγονός ιδρύθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Ποιο σοκαριστικό έγκλημα του Οδυσσέα έκρυψε ο Όμηρος; Σε ποιον βαθμό καθόριζε η γέννηση ενός ήρωα το δύσκολο μέλλον που τον περίμενε; Που πίστευαν ότι πήγαιναν οι αρχαίοι Έλληνες μετά τον θάνατός τους;

Η ιστορία μας ξεκινά χιλιάδες χρόνια πίσω, τότε που οι αρχαίοι Έλληνες δημιουργούσαν θαυμαστούς μύθους για να εξηγήσουν όσα δε γνώριζαν και που μας τα εξηγεί πλέον η σύγχρονη επιστήμη. Οι πρωταγωνιστές των ιστοριών δεν θα μπορούσαν παρά να είναι οι φοβεροί και τρομεροί Τιτάνες, η λαμπερή οικογένεια του Ολύμπου αλλά και λιγότερο γνωστές μα σημαντικές θεότητες όπως η Φιλότης, η Ειρήνη, η Πενία και ο Πλούτος. Όμως, δε γίνεται να λείπουν από αυτή τη “παρέα” οι περιπέτειες και τα κατορθώματα γνωστών ηρώων  αλλά και οι ιστορίες απλών ανθρώπων που έχουν μείνει μέχρι σήμερα.

Ακόμα και σήμερα, η ίδια η λέξη «οδύσσεια» σηματοδοτεί ένα μακροχρόνιο, μοναχικό και επικίνδυνο ταξίδι με σκοπό την επίτευξη ενός δύσκολου στόχου. Για κάποιους, το ταξίδι αυτό μπορεί να είναι από τη μια άκρη του κόσμου μέχρι την άλλη, ενώ για κάποιους άλλους η απόσταση αυτή μπορεί να μην έχει να κάνει με τον κόσμο ολόκληρο, αλλά μόνο με το δωμάτιό τους. Για κάποιους μπορεί να διαρκεί δεκαετίες μέχρι την απόκτηση της γνώσης ή του φωτός, ενώ για κάποιους άλλους μόνο ένα δευτερόλεπτο στο σκοτάδι.

Ο αρχαιολόγος και youtuber Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, γνωστός και ως The Mythologist, κάνει το συγγραφικό του ντεμπούτο με το βιβλίο «Για όλα υπάρχει ένα μύθος». Χωρισμένο στις δέκα αντιθέσεις  της ζωής (φως και σκοτάδι, αλήθεια και ψέμα, θάρρος και δειλία κ.ο.κ ) ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανθρώπινους θεούς, αμφιλεγόμενους ήρωες και παρεξηγημένα τέρατα, οι ιστορίες των οποίων θα μας κάνουν να συναντήσουμε στα πρόσωπά τους ένα κομμάτι του εαυτού μας. Κάποιοι από του πρωταγωνιστές των ιστοριών αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση ενώ κάποιοι άλλοι προς αποφυγή, επιβεβαιώνοντας έτσι τον βαθύτατο διδακτικό χαρακτήρα των μύθων. Επιπλέον, ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, με τον άμεσο τρόπο που τον διακρίνει φροντίζει να «φρεσκάρει στη μνήμη μας» γνωστούς μύθους και να μας μάθει άγνωστους μύθους που δεν τους βρίσκουμε εύκολα στα βιβλία της ιστορίας, ενώ την ίδια στιγμή σχολιάζει με καυστικό και αιχμηρό τρόπο την άδικη συμπεριφορά της «θεϊκής δίκης» απέναντι σε κάποιους από τους πρωταγωνιστές αυτών (πχ. Μέδουσα).  Αν αγαπάτε την αρχαία ελληνική μυθολογία, τότε το βιβλίο «Για όλα υπάρχει ένας μύθος» είναι η ιδανική επιλογή για εσάς!

Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου «Για όλα υπάρχει ένα μύθος» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κάκτος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τέλη κυκλοφορίας: Πρόστιμα σε τρεις κλίμακες για την εκπρόθεσμη πληρωμή τους

Τρεις διαφορετικές κλίμακες θα έχουν τα πρόστιμα για την...

Η Διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου

Το Arxon.gr δημοσιεύει την διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας...

Τι χρειάζονται τα μαλλιά σου το καλοκαίρι ;

«Τι χρειάζονται τα μαλλιά σου το καλοκαίρι;» από την...

Καιρός: Ζέστη, σκόνη και τοπικές βροχές

Αίθριος αναμένεται σήμερα, Σάββατο (18/5) ο καιρός στις περισσότερες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο