Απόηχος στις πόλεις φαβορί από την αποτυχία πρόκρισης στον τελικό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΑΡΙΣΑ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΒΟΛΟΣ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΕΛΦΟΙ, ΤΡΙΠΟΛΗ
Πάνω κάτω με τον ίδιο τρόπο αντέδρασαν οι πόλεις που θεωρούνταν φαβορί αλλά δεν κατάφεραν να περάσουν στον τελικό για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 2021. Οι μεν αντιπολιτεύσεις στις πόλεις αυτές κατηγορούν τις δημοτικές αρχές ότι χειρίστηκαν το θέμα χωρίς να ανοίξουν τις διαδικασίες, χωρίς να αξιοποιήσουν το δυναμικό των πόλεών τους, με διαδικασίες ακόμη και αδιαφανείς. Οι δε δημοτικές αρχές όμως υποστηρίζουν ότι, παρά την αποτυχία, όλη αυτή η προετοιμασία για τη διεκδίκηση του τίτλου αποτελεί παρακαταθήκη που πρέπει να αξιοποιηθεί για την πολιτιστική ανάπτυξη των πόλεών τους. Ψάξαμε και διαβάσαμε για τον απόηχο της αποτυχίας πρόκρισης στις πόλεις της Λάρισας, των Ιωαννίνων, της Τρίπολης, του Πειραιά, των Δελφών, του Βόλου…

ΤΡΙΠΟΛΗ
Ψύχραιμη και ενδιαφέρουσα είναι η κριτική που ασκεί ο ιστότοπος «Οδός Αρκαδίας» για το αποτέλεσμα των προκριματικών όσον αφορά την υποψηφιότητα της Τρίπολης. Μεταξύ άλλων γράφει: «Συνήθως, μετά από κάθε ήττα βγαίνουν οι “Κασσάνδρες” με τα γνωστά ατεκμηρίωτα “εγώ το ‘ξερα…”, “σιγά μπας και …”, “αυτό μας έλειπε…”… Ε, όχι, εμείς δεν είμαστε αυτής της συνομοταξίας…
Η διεκδίκηση αυτού του τιμητικού τίτλου, ως “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης”, της Τρίπολης, για το 2021, ξεκίνησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και, πολύ σωστά, ακολούθησε η σημερινή… Το, τι και πώς, εάν έπρεπε έτσι ή αλλιώς, δεν έχει σημασία… Σημασία έχει, ότι μάθαμε πολλά πράγματα που δεν γνωρίζαμε, και αυτό είναι το κέρδος· κέρδος, ακόμη, είναι, ότι μας γνώρισαν και οι πιο πέρα, Έλληνες και Ξένοι…· ναι, κερδίσαμε γνώσεις κι εμπειρίες γύρω από τα πολιτισμικά και πολιτιστικά, της Ευρώπης και της Ελλάδας…
Το “ARCADIA” -κράχτης…- που μπήκε στη διεκδίκηση, ήταν άκρως επιτυχημένο… διότι, έδωσε την ευκαιρία, σ’ Έλληνες κι Ευρωπαίους, να μάθουν, πως, η “ARCADIA” υπάρχει και σήμερα, και είναι επισκέψιμη, στην Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, και δεν είναι μόνο “ιδέα”… Μπορεί να μην έχει την Άρτεμη και τον Πάνα να χαριεντίζονται από κορυφή σε κορυφή… όμως, υπάρχει η “ARCADIA”· υπάρχει με τα παρθένα ελατόβριθα βουνά της, τα νερά της, τη γαλήνια φύση της, τον γαλάζιο ουρανό της, τους ωραίους κατοίκους της…
Βέβαια, επαληθεύτηκε η παροιμία “με π…δές δεν βάφονται αυγά”… Χωρίς υποδομές, χωρίς θεσμούς, χωρίς κατάρτιση, χωρίς μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, χωρίς όνειρα, χωρίς δημόσιες σχέσεις, χωρίς “εθελοντισμό”, χωρίς…, χωρίς… δεν μπορείς να διεκδικείς, όχι την Πολιτιστική Πρωτεύουσα… μα ούτε…
Ευθύνες, υπάρχουν, όχι, όμως για τη σημερινή και την τέως Δημοτική Αρχή, οι οποίες έπραξαν το καθήκον τους, και με το παραπάνω, και, μάλιστα, σε καιρούς, οικονομικά, χαλεπούς αλλά και μη διαθέτοντας τον απαιτούμενο χρόνο…
Ευθύνες έχουν όλες οι προηγούμενες Νομαρχιακές και Δημοτικές Αρχές από τη Μεταπολίτευση και μετά… οι οποίες, αν και έπλεαν σε πελάγη οικονομικής ευδαιμονίας… στερούνταν μπούσουλα, τουτέστιν σκοπού, στόχων και, γενικά, προγράμματος… αφού, ο θεσμός, και μόνο για να κατακυρωθεί, ως θεσμός, δεν είναι του, σήμερα, ή του ενός και δύο έτη, αλλά θέλει χρόνια, δεκαετίες…· έτσι παίρνει τη σφραγίδα του “Πανελλήνιου” ή “Διεθνούς”… (βλέπε, μεγάλες Εκθέσεις, Φεστιβάλ, Γιορτές, Αγώνες, Γεγονότα… στην Ελλάδα και το Εξωτερικό…).
Όμως, έστω και αργά, η αρχή έγινε… Εμείς θα απευθύνουμε ένα μεγάλο “μπράβο” και στις δύο Δημοτικές Αρχές, για τον, καθόλου εύκολο, αγώνα που έδωσαν… αδιαφόρως αποτελέσματος… Υπάρχουν νίκες και ήττες… (αναρωτιόμαστε, πώς η Ελευσίνα…).
Όσο για την τωρινή Δημοτική Αρχή, δεν πρέπει ν’ αποθαρρυνθεί και να το βάλει κάτω… Το εναντίον, με τις εμπειρίες που απέκτησε πρέπει να συνεχίσει προς αναβάσεις άλλων μεγάλων πολιτισμικών κορυφών… και τα αίσια αποτελέσματα θα έλθουν, όταν ωριμάσει ο κάθε θεσμός και έλθει το πλήρωμα του χρόνου…, προς όφελος της Τρίπολης και των Μαντινέων κατοίκων της…
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα δύο, πολύ σημαντικά “ατού”, που, έχουμε, και τα οποία ουδέποτε, όπως πρέπει, έχουμε προβάλει, από το 1830 μέχρι σήμερα! και αυτά είναι:
1. Η Άλωση της Τριπολιτσάς και
2. Το Τριπολιτσιώτικο Πάσχα».

Στη Λάρισα η δημοτική αρχή και ο αρμόδιος για την υποψηφιότητα οργανισμός, έκαναν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος την εξής γραπτή δήλωση: «Η Λάρισα δεν είναι στις τρεις πόλεις που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Συγχαρητήρια στην Ελευσίνα, στην Καλαμάτα και στη Ρόδο που συνεχίζουν. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας τους πολίτες και τους φίλους της Λάρισας που τους τελευταίους 8 μήνες ενδιαφέρθηκαν, ενημερώθηκαν, στήριξαν, συμμετείχαν, πρότειναν, ζωγράφισαν, τραγούδησαν, ονειρεύτηκαν και πίστεψαν στην υποψηφιότητα της πόλης.
Υπάρχουν πολλά από όσα συζητήσαμε και σχεδιάσαμε που αξίζουν τον κόπο και τη συλλογική προσπάθεια για να γίνουν πραγματικότητα.
Στο βαθμό που η προσπάθεια των τελευταίων μηνών άνοιξε δρόμους για σκέψη, δράση και αλλαγή, η επόμενη μέρα δεν μπορεί παρά να είναι καλύτερη για την πόλη μας».
Ωστόσο, με ανακοίνωσή της η παράταξη της αντιπολίτευσης, «Νέα Λάρισα», σχολιάζει μεταξύ άλλων: «Η δημοτική αρχή είπε πως «απαιτείται να προχωρήσουμε όλοι μαζί». Προχώρησε όμως μόνη της. Υποτίμησε το τοπικό ανθρώπινο δυναμικό του ειδικού αυτού αντικειμένου. Απαξίωσε έτσι άξιους συμπολίτες (εντός και εκτός Λάρισας) και μαζί και το Λαρισινό πνεύμα. Δεν εμπιστεύθηκε σε καμία στιγμή τους επικεφαλής των παρατάξεων να τους ενημερώσει. Δεν υλοποίησε καν την απόφαση του ΔΣ για την διαπαραταξιακή επιτροπή παρακολούθησης. Έναν φάκελο που δεοντολογικά έπρεπε, τουλάχιστον πριν κατατεθεί, να έχουμε ενημερωθεί. Και ακόμα βέβαια δεν γνωρίζουμε τίποτα περί αυτού. Δεν αξιοποίησε καθόλου τη μεγάλη εμπειρία προετοιμασίας φακέλου με επιτυχή κατάληξη την ανάληψη της διοργάνωσης των μεσογειακών αγώνων από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Η δημοτική αρχή είπε πως η τήρηση των κανόνων πλήρους διαφάνειας και ορθής διαχείρισης των οικονομικών στοιχείων «θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο και κεντρικό πολιτικό στοίχημα στην πορεία διεκδίκησης του τίτλου». Μέμφονταν μάλιστα τις προηγούμενες 3 Ελληνικές πόλεις- ΠΠ για αδιαφάνεια και διαφθορά. Δυστυχώς, τα πεπραγμένα της διεκδίκησης αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα διαφάνειας που χρήζουν διερεύνησης».
Η Λάρισα πίστευε ότι θα περάσει στην τελική φάση, γι’ αυτό και η κριτική από την αντιπολίτευση για την αποτυχία είναι εντονότερη απ’ ότι σε κάθε άλλη υποψήφια πόλη. Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Λάρισα-Πόλη του αύριο», σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η υπερφίαλη στάση της δημοτικής αρχής δεν έπεισε, αφού το όλο εγχείρημα της υποψηφιότητας για την πολιτιστική πρωτεύουσα προωθήθηκε με πρόχειρο και άκρως ερασιτεχνικό τρόπο. Η παράταξή μας, έχοντας και την εμπειρία από το επιτυχημένο εγχείρημα της διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων, στήριξε την προσπάθεια διατυπώνοντας ωστόσο τις σοβαρές της ενστάσεις αναφορικά με την άκαιρη υποβολή της πρότασης, το μέγεθος της δαπάνης και το καθεστώς των αδιαφανών απευθείας αναθέσεων σε εταιρίες των Αθηνών με αποκλειστική ευθύνη του δημάρχου, ο οποίος τόνιζε ότι παίρνει προσωπικά την ευθύνη επιλογής αυτών. Δυστυχώς το φροντιστήριο αυτό στοίχισε πολύ ακριβά στην πόλη».
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Και στα Ιωάννινα υπάρχει έντονη κριτική της αντιπολίτευσης προς τη δημοτική αρχή, η οποία πάντως σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα τον φάκελο υποψηφιότητας που κατέθεσε στην ευρωπαϊκή επιτροπή επιλογής. Για το περιεχόμενο του φακέλου σχολιάζεται από τον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο: «Το πλήρες περιεχόμενο του φακέλου της υποψηφιότητας των Ιωαννίνων, για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021,αναρτήθηκε πριν από λίγη ώρα στην σελίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών και καθένας από τους συμπολίτες μας, μπορεί να το μελετήσει. Το αισθητικό μέρος, των… μόλις 85 σελίδων φακέλου (όταν το ανώτερο όριο ήταν…80!!!), απέχει πολύ από τις υψηλές απαιτήσεις που έχει μια τέτοια διεκδίκηση. Επίσης, η αγγλική έκδοση του φακέλου είναι κυριολεκτικά για τα…πανηγύρια, μιας και… όλα δείχνουν πως δεν το ανέλαβε κανείς σοβαρά, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήθηκε ακόμα και ο ηλεκτρονικός μεταφραστής της google, με αποτέλεσμα τα μέλη της επιτροπής να το σχολιάζουν αρνητικότατα!!!».
ΒΟΛΟΣ
Κόντρα και στο Βόλο έχει ξεσπάσει για τον αποκλεισμό της πόλης από τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η δημοτική αρχή προβάλλει ως δικαιολογία και τον ισχυρισμό ότι έκανε την φθηνότερη προετοιμασία για τη διεκδίκηση του τίτλου, ενώ σε σχόλιο Βολιώτη σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, υποστηρίζεται ότι η υποψηφιότητα του Βόλου ήταν πρόχειρη και όχι καλά προετοιμασμένη σε σχέση με την υποψηφιότητα της Καλαμάτας.
Ο Δήμος Βόλου σε ανακοίνωσή του για το αποτέλεσμα της προκριματικής φάσης σημειώνει: «Η πόλη του Βόλου έδωσε με ήθος, εντιμότητα και αξιοπρέπεια, αντάξια του παρελθόντος, του παρόντος και, κυρίως, του μέλλοντός της, ένα δύσκολο και άνισο αγώνα, μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, για την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.
Δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο, πλην όμως αυτό δεν είναι ικανό να στερήσει, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας σε όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που με ελάχιστα μέσα, έδωσαν ένα εξαιρετικό αγώνα με άλλες δέκα τρεις πόλεις, αποσπώντας τα εγκωμιαστικά σχόλια των μελών της επιτροπής και των άλλων συμμετεχόντων.
Η Δημοτική μας Αρχή, έχουσα πλήρη συνείδηση της δεινής κατάστασης που βιώνουν οι συμπολίτες μας, απέφυγε υπέρογκες δαπάνες και σπατάλες, με αμφίβολη μάλιστα την ανταποδοτικότητά τους. Έτσι προχωρήσαμε στην προετοιμασία και τη σύνταξη ενός φακέλου, αξιοποιώντας στο έπακρο τις γνώσεις, τον επαγγελματισμό και την ανιδιοτελή αγάπη για την πόλη και τον πολιτισμό των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής και στηριζόμενοι στο μοναδικό, ίσως , παγκοσμίως, σε ποιότητα και αριθμό συμμετεχόντων, εθελοντικό κίνημα που κρατούν άσβεστο και ζωντανό οι χιλιάδες των συμπολιτών μας. Με το χαμηλότερο, λοιπόν, προϋπολογισμό, υποπολλαπλάσιο από αυτούς των υπολοίπων πόλεων που έλαβαν μέρος, αλλά με κινητοποίηση όλων των υγιών κοινωνικών δυνάμεων της πόλης μας δώσαμε τη δύσκολη αυτή μάχη.
Δυστυχώς, για μια ακόμη, φορά οι κομματικές αγκυλώσεις και σκοπιμότητες, οι ιδεοληψίες, αλλά και οι προσωπικές εμπάθειες και οι ιδιοτελείς στοχεύσεις ορισμένων, μας στέρησαν όχι μόνο πολύτιμες δυνάμεις, αλλά υπονόμευσαν σε κρίσιμες στιγμές την μεγάλη προσπάθεια, αφού επέτρεψαν την πρόκληση δυσμενών εντυπώσεων και μάλιστα με την ανάδειξη είτε διαστρεβλωμένων, είτε ακόμη και ανύπαρκτων θεμάτων!
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δηλώνουμε υπερήφανοι για το αγώνα που δώσαμε και συγχαίρουμε θερμότατα όλους όσοι μετείχαν σε αυτόν αποδεικνύοντας έμπρακτα όχι μόνο την υψηλή ποιότητα και τις δυνατότητες τους, αλλά και την γνήσια ανιδιοτελή αγάπη τους για το Βόλο μας».
Κάτω από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση σχολιάζει Βολιώτης στο ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Βόλου: «Μια απλή σύγκριση της ιστοσελίδας του Βόλου και της Καλαμάτας ήταν αρκετή για να δείξει πόσο βιαστική και του τελευταίου λεπτού ήταν ο φάκελος της υποψηφιότητας του Βόλου».
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η αποτυχία του Πειραιά δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Φαίνεται ότι πράγματι δεν έγινε σοβαρή προετοιμασία, παρ’ ότι ρίχτηκαν σε αυτή την προσπάθεια προσωπικότητες και οργανισμοί με οικονομικό εκτόπισμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπεύθυνος του Δήμου για την υποψηφιότητα του Πειραιά ήταν ο Πέτρος Κόκκαλης, ενώ μεταξύ των χορηγών ήταν ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά. Σε ανακοίνωσή της δημοτική αρχή για την αποτυχία στην προκριματική φάση σημειώνει: «Η παρούσα Δημοτική Αρχή, παρά τα σημαντικά προβλήματα τα οποία είχε να αντιμετωπίσει που απαιτούσαν άμεση λύση, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα και υλοποιώντας τη συγκεκριμένη προεκλογική της δέσμευση, ξεκίνησε τις διαδικασίες προκειμένου ο Πειραιάς να είναι υποψήφια πόλη για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι δεν βρήκαμε καμία προετοιμασία για την κατάρτιση του σχετικού φακέλου υποψηφιότητας, καταθέσαμε μια ανταγωνιστική πρόταση, προϊόν συλλογικής εργασίας και διαβούλευσης, με τους φορείς και με τους πολίτες του Πειραιά.
Η προσπάθεια που καταβλήθηκε αποτελεί -ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα-παρακαταθήκη για τον Δήμο Πειραιά και θα αξιοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, με βασικό άξονα τη χάραξη της στρατηγικής για την ανάπτυξη του πολιτισμού της πόλης μας, προς όφελος των δημοτών και του Πειραιά.
Στηρίζουμε τις πόλεις που συνεχίζουν την προσπάθεια».
ΔΕΛΦΟΙ
Ούτε στους Δελφούς υπήρξε καμία ιδιαίτερη κριτική για την αποτυχία της υποψηφιότητας της ιστορικής αυτής περιοχής. Ο Δήμος σε σχετική ανακοίνωσή του μετά το αποτέλεσμα των προκριματικών σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο βασικός στόχος δεν επιτεύχθηκε. Μετά από τόσους μήνες σκληρής δουλειάς είναι μάλλον φυσιολογικό να αισθανόμαστε απογοήτευση και θλίψη. Είναι βέβαιο ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να μη χάνεις μάχες είναι να μην τις δίνεις καθόλου. Πιστεύουμε ωστόσο ότι οφείλουμε να δίνουμε τις μάχες μας, ακόμη κι αυτές που έχουν εκ προοιμίου μικρές πιθανότητες επιτυχίας. Είναι άλλωστε γνωστή η ρήση ότι οι μόνοι αγώνες που πάνε χαμένοι, είναι οι αγώνες που δεν δίνονται. Η αλήθεια είναι ότι όλος αυτός ο αγώνας, μολονότι δε δικαιώθηκε στον κύριο σκοπό του, μόνο καλά πράγματα έφερε ήδη για το Δήμο Δελφών. Οι Δελφοί, ο Δήμος Δελφών αξίζουν πολλά. Αγγίζουν βαθιά, όπως αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία, τις καρδιές των Ελλήνων, αλλά και των Ευρωπαίων φίλων μας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία και δύναμη στους Δήμους Ελευσίνας, Καλαμάτας και Ρόδου που συνεχίζουν στην κούρσα. Μακάρι να επικρατήσει ο καλύτερος και να εκπροσωπήσει επαξίως την Ελλάδα το 2021».

kalamatajournal.gr

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στους κρίκους

Ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας, απόψε (Παρασκευή 26/4)...

Πασχαλινό Φιλανθρωπικό Παζάρι από την Μονή Καλτεζών

Μετά χαράς ανακοινώνεται ότι η Ιερά μας Μονή θα...

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περιστατικό με τον...

Πρόγραμμα λειτουργίας μουσείων Λεωνιδίου και Κοσμά κατά τις ημέρες του Πάσχα

Πρόγραμμα λειτουργίας μουσείων Λεωνιδίου και Κοσμά κατά τις ημέρες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο