Όλγα Γεροβασίλη: Η Νέα Δημοκρατία ψηφοθηρεί καλλιεργώντας κλίμα φόβου και ανασφάλειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο «247» και τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού παραχώρησε σήμερα, 19 Νοεμβρίου 2018, η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Ακολουθούν βασικά σημεία από τη συνέντευξη:

-Για την ικανοποίηση της Πολιτικής ηγεσίας για την αντιμετώπιση των επεισοδίων μετά την πορεία κατά την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου:

«Ικανοποιημένη είναι μια σχετική έννοια, διότι ικανοποιημένη θα ήμουν εγώ και θα ήταν και ο καθένας, εάν δεν είχαμε επεισόδια, εάν δεν είχαμε ομάδες, οι οποίες δρουν κάνοντας βιαιοπραγίες και δε θα χρειαζόταν καμία αντιμετώπιση από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας. Εκεί θα ήταν η πλήρης ικανοποίηση, προφανώς όχι μόνο για μένα, αλλά για όλους μας. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι και οφείλουμε να βλέπουμε τι συνέβη. Εδώ λοιπόν είχαμε ολοκλήρωση της πορείας η οποία διασφαλίστηκε και ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα. Η Ελληνική Αστυνομία εφήρμοσε συγκροτημένο σχέδιο το οποίο δεν άφησε να εξελιχθούν ούτε να ανατροφοδοτηθούν επεισόδια. Έγιναν συλλήψεις, αλλά έγιναν μόνο για έκνομες ενέργειες. Τα επεισόδια περιορίστηκαν σε δυο – τρεις δρόμους. Οι κάτοικοι των Εξαρχείων δηλώνουν ότι ήταν η μόνη φορά που δεν ενοχλήθηκαν σε όλη την περιοχή των Εξαρχείων. Περιορίστηκε σε ένα μικρό εύρος όλη η εξέλιξη των επεισοδίων και βεβαίως είχαμε τις μικρότερες από ποτέ φθορές, όπως δηλώνουν και πρυτανικές Αρχές στο Πολυτεχνείο. Και βεβαίως δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή, που έτσι και αλλιώς είναι το μεγάλο διακύβευμα. Με βάση αυτά λοιπόν τα χαρακτηριστικά δηλώνουμε ότι ήταν μια ικανοποιητική αντιμετώπιση».

 

-Για τη χρήση του υδροφόρου οχήματος από την Αστυνομία:

«Αυτά τα αυτοκίνητα εκτόξευσης νερού προφανώς δεν χρησιμοποιήθηκαν ούτε στους διαδηλωτές, ούτε για την καταστολή πορείας, ούτε για καταστολή συγκεντρώσεων – τίποτα από όλα αυτά. Ξέρετε -ξέραμε όλοι- ότι ήταν εφοδιασμένες οι ομάδες αυτές, ήταν αποφασισμένες να προκαλέσουν επεισόδια, με μολότοφ και με κάθε λογής, ας πούμε, υλικό το όποιο μπορεί να προκαλέσει φθορές. Και βεβαίως ήταν εγκλωβισμένοι εντός του Πολυτεχνείου. Αυτό σήμαινε ότι ενδεχομένως να είχαμε μία πυρκαγιά, ας πούμε. Έτσι το υδροβόλο, αυτό το αυτοκίνητο εκτόξευσης νερού, ήταν κοντά προκειμένου να αποτρέψει μία τέτοια καταστροφή και αυτό ακριβώς συνέβη. Δηλαδή δεν χρησιμοποιήθηκε νερό ούτε σε διαδηλωτές, ούτε στη συγκέντρωση, αλλά μόνο για να αποτρέψει τον κίνδυνο πυρκαγιάς από τις μολότοφ και κάθε είδους εμπρηστικές ενέργειες που πιθανόν να γινόταν. Έτσι και έγινε».

-Για την στάση της Αντιπολίτευσης και το αφήγημα περί δήθεν ανοχής στην ανομία:

«Έχουν επιλέξει, το είπε ο αρμόδιος Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, ότι οι προσεχείς εκλογές δεν θα κριθούν μόνο στο πεδίο της οικονομίας αλλά και σε αυτό της ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι έχει επιλέξει η Νέα Δημοκρατία ως πεδίο αντιπαράθεσης στις προσεχείς εκλογές το πεδίο της ασφάλειας. Εδώ λοιπόν η Αξιωματική Αντιπολίτευση πολύ συνειδητά καλλιεργεί κλίμα φόβου, κλίμα ανασφάλειας. Το κάνει για ψηφοθηρικούς λόγους και όχι μόνο».

«Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα δόγμα. Το δόγμα της ασφάλειας “Νόμος και Τάξη”, ντυμένο με αντίστοιχο ιδεολογικό μανδύα που σημαίνει άγρια καταστολή, αστυνομοκρατία στην εργασία, στα πανεπιστήμια, σε χώρους νεολαιίστικους, παντού, όπου εκτιμούν ότι δεν ταυτίζεται με τα ιδεολογικά χαρακτηρίστηκα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή δεν είναι αντίληψη η οποία μπορεί να γίνει ανεκτή στη Δημοκρατία».

«Έχουμε ζητήματα παραβατικότητας, έχουμε ζητήματα εγκληματικότητας, μικρό-μεγάλο έγκλημα. Βεβαίως και διαχρονικά υπήρχε. Όλα αυτά τα οποία λέγονται ότι παραδίδεται η χώρα στην ανομία κλπ, δεν είναι παρά μία επιθυμία της Νέας Δημοκρατίας να δημιουργήσει μία εικόνα φόβου, να καλλιεργήσει φοβισμένους πολίτες».

-Για την παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια και το άσυλο:

«Εδώ υπάρχει η άλλη λογική. Η λογική που λέει εάν θέλουμε να καταλυθεί το άσυλο. Γύρω από αυτό το κέντρο κινείται αυτή η συζήτηση. Σας θυμίζω ότι το άσυλο δεν υπήρχε από το ‘11, μετά το νόμο Διαμαντοπούλου μέχρι και τη χρονιά που άλλαξε. Λύθηκαν τα ζητήματα της παραβατικότητας; Λύθηκαν τα ζητήματα των πανεπιστημίων τότε που το άσυλο δεν ήταν εμπόδιο;».

«Το νομικό πλαίσιο καθορίζει ακριβώς πώς μπορεί να γίνει μία επέμβαση της αστυνομίας και εντός του πανεπιστημίου. Ο νόμος είναι σαφής: μιλάει για τις πλημμεληματικές και τις κακουργηματικές πράξεις. Στα πλημμελήματα χρειάζεται απόφαση της Συγκλήτου. Όταν πρόκειται για κακουργήματα και ενημερωθεί η αστυνομία γι’ αυτά, ναι, μπορεί να μπει και να έχει κάποια αντιμετώπιση, όποια είναι αναγκαία. Αυτός είναι ο νόμος του ασύλου».

«Η Νέα Δημοκρατία θέλει την αστυνομία όπου κυκλοφορεί νέος, όπου κυκλοφορεί φοιτητής. Η αστυνομοκρατία δεν είναι στην δική μας αντίληψη και ποτέ δεν θα κινηθούμε με τέτοιου είδους αντανακλαστικά. Αυτή είναι η ακροδεξιά μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας, που τελευταία επιτείνει. Ούτε η φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία ήταν μια τέτοιας αντίληψης. Η αστυνομοκρατία δεν λύνει τα ζητήματα κ. Σκουρή. Βεβαίως, έχουμε το σχέδιο “Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.” το οποίο ξετυλίγεται τελευταίως και έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε ένα μήνα. Είναι εμφανής αστυνόμευση με στόχο την αποτροπή ή και την καταστολή της μικροεγκληματικότητας, που αυτή είναι ένα θέμα στο κέντρο της Αθήνας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε πλήρη λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα το Κοινωνικό Μαγειρείο του Δήμου Άργους Μυκηνών

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών ενημερώνει τους ωφελούμενους του Κοινωνικού...

Συνεργασία Άννας Μαστοράκου – Θ. Βασιλόπουλου για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας

Σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας...

Πρωταθλητής ο Παναργειακός και άνοδος στη Super League 2 μετά από 27 χρόνια

Πρωταθλητής του 3ου ομίλου της Γ΄Εθνικής για την περίοδο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο