ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΕυρώπηΗμερίδα EUROSCOLA 2017

Ημερίδα EUROSCOLA 2017

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Euroscola πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωκοινοβουλίου και χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες Λυκείων από τα 28 Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνονται Ευρωβουλευτές για μια μέρα.

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα EUROSCOLA 2017 στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, με τη συμμετοχή είκοσι τεσσάρων μαθητών και μαθητριών από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί, κ. Κωσταρέλου Παναγιώτα, του Γενικού Λυκείου Λεβιδίου, κ. Λυμπερόπουλος Χρήστος, του 1ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας και κ. Πέππα Σταυρούλα, του Γενικού Λυκείου Νεμέας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Euroscola πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωκοινοβουλίου και χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες Λυκείων από τα 28 Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνονται Ευρωβουλευτές για μια μέρα. Με αυτό  τον τρόπο τους δίνεται η ευκαιρία να ξεναγηθούν στους  χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να ενημερωθούν για τους θεσμούς και τη λειτουργία τους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μέρος στις προγραμματισμένες εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης με άλλους 450 περίπου συνομηλίκους τους από τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω των ερωτημάτων που έθεσαν, εξέφρασαν  τις ανησυχίες  τους για το μέλλον της Ευρώπης και ειδικότερα της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι μαθητές και οι μαθήτριες κατανεμήθηκαν σε έξι ομάδες εργασίας, καθεμία εκ των οποίων εξέφρασε τον προβληματισμό της για ένα από τα παρακάτω θέματα:

  • Μετανάστευση και κοινωνική ένταξη
  • Περιβάλλον και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Ελευθερία  έκφρασης και προστασία των δικαιωμάτων  του πολίτη
  • Ευρωπαϊκή πολιτική και ανάπτυξη
  • Το μέλλον της Ευρώπης
  • Απασχόληση των νέων

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας  εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας, επέδειξαν ζήλο και έθεσαν επίκαιρες ερωτήσεις στους αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου. Παράλληλα, απέκτησαν εμπειρία στο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που χρησιμοποιείται στο Ευρωκοινοβούλιο απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που τους τέθηκαν.                Tην περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσίασε εκ μέρους όλων των μαθητών και των μαθητριών, ο μαθητής Θεόδωρος Μαγκλάρας από το 1ο ΓΕ.Λ Καλαμάτας. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στα ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, καθώς και στις διαχρονικές αξίες που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, όπου παρουσιάστηκαν οι τελικές προτάσεις των  πολυεθνικών ομάδων εργασίας, η παρουσία της ομάδας της Πελοποννήσου ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι μαθητές και οι μαθήτριες εξέφρασαν προβληματισμούς και έθεσαν καίρια ερωτήματα. Η μαθήτρια Αγγελική Βασιλοπούλου του 5ου ΓΕ.Λ Καλαμάτας παρουσίασε το θέμα της ομάδας της, που αφορούσε το Περιβάλλον και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ιωάννα Ξύδη, του ΓΕ.Λ Λεβιδίου απάντησε σε ερωτήσεις συνομήλικων της σχετικά με το θέμα της ομάδας εργασίας της, “Το μέλλον της Ευρώπης”. Ο Θεόδωρος Μαγκλάρας εκπροσωπώντας την ομάδα του μίλησε για το μείζον θέμα της μετανάστευσης και της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων  που ταλανίζει τις μεσογειακές κυρίως χώρες και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθεί η ομαλή ένταξή τους. Επίσης η μαθήτρια Μαρία Τσαπραλή από το 2ο ΓΕ.Λ Άργους, κατάφερε να περάσει στους τελικούς του Eurogame.

Στην Ημερίδα Euroscola στο Στρασβούργο συμμετείχαν οι παρακάτω μαθητές και μαθήτριες  της Περιφέρειας Πελοποννήσου:

Α/Α

ΕΠΩΝΥΜΟ

        ΟΝΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

1

ΚΡΕΠΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ

5ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΙΑ

4ο ΓΕ.Λ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ

3

ΚΑΚΟΚΕΦΑΛΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΑ

ΓΕΛ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ

4

ΜΑΝΩΛΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

1ο ΓΕΛ ΣΠΑΡΤΗΣ

5

ΚΟΥΚΟΥΦΙΛΙΠΠΟΥ

ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

2ο ΓΕΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

6

ΜΠΙΣΜΠΙΚΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

4ο ΓΕ.Λ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ

7

ΞΥΔΗ

ΙΩΑΝΝΑ

ΓΕΛ ΛΕΒΙΔΙΟΥ

8

ΛΑΜΠΙΡΗ

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΟΒΗ

ΓΕΛ  ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

9

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΗΛΙΑ

3ο ΓΕΛ ΣΠΑΡΤΗΣ

10

ΤΣΙΟΥΓΓΑΡΗ

ΜΑΡΙΑ

3ο ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

11

ΔΟΥΛΟΥ

ΝΙΚΗ

3o ΓΕΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

12

ΔΑΒΛΑΝΤΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ

4ο ΓΕ.Λ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ

13

ΤΣΑΠΡΑΛΗ

ΜΑΡΙΑ

2ο ΓΕΛ ΑΡΓΟΥΣ

14

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ

5ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

15

ΜΠΑΡΛΑ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ

ΓΕΛ ΑΣΤΡΟΥΣ

16

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΛΥΔΙΑ

1o ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

17

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΩΑΝΝΑ

4ο ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

18

ΣΚΙΑΔΑ                                                     

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

19

ΓΕΡΟΥ

ΙΩΑΝΝΑ

2ο ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

20

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΓΕΛ ΝΕΜΕΑΣ

21

ΤΡΑΜΠΑ

ΓΕΩΡΓΙΑ- ΑΛΙΚΗ

4ο ΓΕ.Λ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ

22

ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ

1o ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

23

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΛΕΝΗ

5ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

24

ΚΑΤΣΙΚΕΡΟΣ

ΜΑΡΙΟΣ

1ο ΓΕΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου συγχαίρει όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους/τις εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο διαγωνισμό Euroscola, και ιδιαίτερα αυτούς που συμμετείχαν στην Ημερίδα στο Στρασβούργο, εκπροσωπώντας με επιτυχία, για μια ακόμη φορά, την Περιφέρεια Πελοποννήσου.  

Μετάβαση στο περιεχόμενο