Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εταίροι τους σε όλη την Ευρώπη εγκαινιάζουν το τρίτο έτος της εκστρατείας #PlantHealth4Life, μιας διασυνοριακής πρωτοβουλίας για την προστασία της υγείας των φυτών και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της για το περιβάλλον, την οικονομία και την καθημερινή μας ζωή.
Η εκστρατεία, η οποία πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά, ξεκινάει φέτος τον Μάιο του 2025 και δίνει νέα ώθηση και έμφαση, αξιοποιώντας τη δυναμική των δύο προηγούμενων ετών, με στόχο την προώθηση της βαθύτερης δέσμευσης τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αθήνα, 12.5.2025.
Δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη συμμετοχή, τη συνεργασία και την ενδυνάμωση των πολιτών, η φετινή εκστρατεία #PlantHealth4Life συγκεντρώνει εταίρους από 26 κράτη μέλη της ΕΕ, 5 προενταξιακές χώρες της ΕΕ και την Ελβετία, με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να τονώσει την κριτική σκέψη σχετικά με τους ζωτικούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ της υγείας των φυτών, του περιβάλλοντος και της καθημερινής μας ζωής. Δίνοντας έμφαση στην πρακτική δράση και τη συμμετοχή της κοινότητας, η εκστρατεία ενθαρρύνει τους ενημερωμένους πολίτες όχι μόνο να προβληματιστούν, αλλά και να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να εμπνεύσουν άλλους στο να συμμετάσχουν στη συλλογική προσπάθεια για τη διαφύλαξη των οικοσυστημάτων και των οικονομιών μας.
Η Ελλάδα συμμετέχει και φέτος στην εκστρατεία #Planthealth4Life με τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).
Ο Sylvain Giraud, επικεφαλής της Μονάδας για την Υγεία των Φυτών στη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ΓΔ SANTE) εξηγεί ότι «όταν οι πολίτες κατανοούν τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η υγεία των φυτών στη ζωή τους – από το φαγητό στο τραπέζι τους μέχρι τον αέρα που αναπνέουν – καθίστανται ισχυροί παράγοντες αλλαγής». Η εκστρατεία #PlantHealth4Life μάς υπενθυμίζει ότι ο καθένας μας μπορεί να καταφέρει ουσιαστικές αλλαγές, παραμένοντας ενημερωμένος και προβαίνοντας σε συνειδητές επιλογές που συμβάλλουν στην προστασία αυτού που μας συντηρεί όλους».
«Ένα φυτό δεν είναι απλώς ένα φυτό – μπορεί ταυτόχρονα να μεταφέρει και άλλους ζωντανούς οργανισμούς», δήλωσε ο Giuseppe Stancanelli, επικεφαλής ομάδας για την αξιολόγηση κινδύνων για την υγεία των φυτών στην EFSA. «Στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας, τα φυτά μετακινούνται περισσότερο από ποτέ. Γι’ αυτό η ΕΕ βασίζεται στην επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιολόγηση των κινδύνων, με στόχο την κατανόηση και τη διαχείριση των πιθανών απειλών για την υγεία των φυτών, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος, της γεωργίας και της βιοποικιλότητας. Μέσω της εκστρατείας #PlantHealth4Life, ευαισθητοποιούμε το κοινό σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Πώς επηρεάζει η υγεία των φυτών τη ζωή μας;
Τα φυτά αποτελούν το 80% της τροφής που καταναλώνουμε, τρέφουν τα ζώα που εκτρέφουμε για παραγωγή τροφής και καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε. Και όχι μόνο αυτό, υγιή φυτά σημαίνει καλή γεωργική απόδοση, η οποία επηρεάζει τη διαθεσιμότητα και τις τιμές των τροφίμων για τους καταναλωτές. Η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως το εμπόριο και τα ταξίδια, ασκούν μεγάλη πίεση στην υγεία των φυτών. Η εξάπλωση οργανισμών και ασθενειών επιβλαβών για τα φυτά μπορεί να έχει καταστροφικές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Για παράδειγμα, οι επιδημίες του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa έχουν προκαλέσει καταστροφές στους ελαιώνες στη νότια Ιταλία για περισσότερο από μία δεκαετία, οδηγώντας στην απώλεια εκατομμυρίων δέντρων και απειλώντας τη βιοποικιλότητα και τις τοπικές οικονομίες.
Ωστόσο, πολλοί πολίτες εξακολουθούν να αγνοούν τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η υγεία των φυτών. Η εκστρατεία #PlantHealth4Life αποσκοπεί στην αύξηση της συλλογικής ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους που απειλούν την υγεία των φυτών και σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο καθένας από εμάς για την προστασία των φυτών.
Διαδώστε το μήνυμα και συμμετάσχετε!
Οι ενέργειες κάθε Ευρωπαίου πολίτη έχουν καθοριστική σημασία για την προστασία της υγείας των φυτών. Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της εκστρατείας #PlantHealth4Life και ανακαλύψτε με ποιον τρόπο η εκστρατεία ενθαρρύνει το κοινό να προστατεύσει την υγεία των φυτών. Το υλικό αυτό περιλαμβάνει δελτία Τύπου, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βίντεο.
Η εκστρατεία απευθύνεται σε όλους, και κυρίως:
- στους περίεργους ταξιδιώτες, που τους αρέσει να εξερευνούν τον κόσμο και τη φύση
- στους κηπουρούς, που καλλιεργούν και φροντίζουν τα λουλούδια, τα λαχανικά και τα δέντρα στο σπίτι
- στους γονείς που ενδιαφέρονται για τα τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά τους και επιθυμούν να προστατεύσουν τις αγροτικές κοινότητες, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα για τις μελλοντικές γενιές
Φέτος, η εκστρατεία #PlantHealth4Life θα περιοδεύσει και πάλι σε εμπορικές και άλλες εκθέσεις, καθώς και σε σχολεία στις συμμετέχουσες χώρες. Συμβουλευτείτε την εθνική σελίδα του δικτυακού τόπου της εκστρατείας για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις στη χώρα σας και μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες πληροφορίες μόλις αυτές γίνουν διαθέσιμες!
Λίγα λόγια για την εκστρατεία
Η #PlantHealth4Life είναι μια πολυετής και πολυεθνική εκστρατεία που αναπτύχθηκε κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βασίζεται σε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των αντιλήψεων και της συμπεριφοράς των πολιτών σχετικά με την υγεία των φυτών σε ολόκληρη την ΕΕ. Η εκστρατεία συνεχίζει να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής και την εμβέλειά της, υποδεχόμενη 10 νέες χώρες το 2025: η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και η Ρουμανία προστίθενται στα υφιστάμενα 21 κράτη μέλη της ΕΕ: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, και Φινλανδία. Τρεις νέες προενταξιακές χώρες: η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο* και η Τουρκία συμμετέχουν, μαζί με το Μαυροβούνιο, ως μέλη της εκστρατείας #PlantHealth4Life, καθώς και η Ελβετία.
*Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με την απόφαση 1244/1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.