ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΕλλάδαΟ Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα

Συνοδευόμενος από υπουργούς και επιχειρηματίες -ανάμεσά τους και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Gazprom και Rosneft- ο Βλαντιμίρ Πούτιν φτάνει το μεσημέρι στην Αθήνα. Αμέσως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα τον υποδεχτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα τα πουν κατ’ ιδίαν και μετά θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.


[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/I0PiHcLW3AE” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Η ατζέντα των συνομιλιών

Η υλοποίηση κοινών προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών -καθώς στα σχέδια της Μόσχας είναι η λειτουργία αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας, στην Ιταλία- όπως και το ρωσικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά και οι επενδύσεις στον τουρισμό και τα ακίνητα.

Αναλυτικά:

 • Ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός),
 • Αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ–Ρωσίας και ΝΑΤΟ–Ρωσίας,
 • Συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

Διακηρύξεις και συμφωνίες

 • Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος
 • Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
 • Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ υπουργείων
  – Επιστήμη και τεχνολογία
  – Τουρισμό
  – Μετεωρολογία
 • Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων
  – Enterprise Greece – Invest in Russia
  – ΕΛΠΕ – Rosneft
  – Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
  – Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας
 

Η επίσκεψη στο Άγιον Όρος

Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα παραστεί σε εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο ενώ το Σάββατο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη, η οποία χαρακτηρίζεται προσκυνηματική, στο Άγιον Όρος και τη ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος. Θα συνοδεύεται από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Στις Καρυές, τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα υποδεχθεί ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος ο οποίος φτάνει σήμερα στην Αθωνική Πολιτεία.

Το ταξίδι Πούτιν και ο αγωγός TAP

Η επίσκεψη του κ. Πούτιν στην Αθήνα είναι η πρώτη σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016. Η προηγούμενη ήταν τον περασμένο Νοέμβριο στο Παρίσι για να πάρει μέρος στην παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα. Το ταξίδι του πραγματοποιείται λίγες ημέρες αφότου άρχισαν τα έργα κατασκευής του αγωγού TAP στην Ελλάδα, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν και αναμένεται να αποτελέσει έργο-κλειδί για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία.

cnn.gr
Μετάβαση στο περιεχόμενο