Τι συνδέει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με τους διεθνούς φήμης σκηνοθέτες Romeo Castellucci και Δημήτρη Παπαϊωάννου;

Φεβρουαρίου 09, 2021
Σε μια περίοδο που, λόγω της πανδημίας, η καλλιτεχνική δημιουργία διάγει μία «κατάσταση εξαίρεσης» και κάθε συμβατική συνθήκη της έχει ανατραπεί, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για μία ακόμη φορά βρίσκεται στο προσκήνιο, με το ερευνητικό πρόγραμμα Γένεσις το οποίο επιδιώκει να αποκρυπτογραφήσει τη διαδικασία της δημιουργίας μιας παράστασης.

Μέσω του προγράμματος αποδεικνύει για ακόμη μία φορά, πως  στοχεύει σε σημαντικές συνεργασίες που ξεπερνούν τα σύνορα και συμβάλλουν στη δυναμική του συμμετοχή στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας. 

Χαρίζοντας μας πρόσβαση στη δημιουργική διαδικασία δύο κορυφαίων Ευρωπαίων σκηνοθετών, του Romeo Castellucci και του Δημήτρη Παπαϊωάννου, το ερευνητικό πρόγραμμα Genesis: Genetic Research & Digital Visualization in the Performing Arts | Γένεσις: Γενετική Έρευνα  & Ψηφιακή Οπτικοποίηση στις Παραστατικές Τέχνες αποσκοπεί στη γενετική ανάλυση της παράστασης. Μελετά και καταγράφει όλα τα στάδια της διαδικασίας της δημιουργίας, από την αρχική σύλληψη μέχρι τη σκηνική της ολοκλήρωση, μία μελέτη που νοείται πλέον ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστημονική ανάλυση και ερμηνεία της.

yliomhdeias

Οι πολυσύνθετες και πλούσιες σε εικαστικό υλικό δημιουργίες των δύο, διεθνούς απήχησης, σκηνοθετών έχουν επιλεγεί ως περιπτώσεις μελέτης, προσφέροντας στους ερευνητές τη δυνατότητα να αναλύσουν, να καταγράψουν και να οπτικοποιήσουν ψηφιακά τη δημιουργική διαδικασία των εν τη γενέσει σκηνικών παραγωγών. Η γενετική έρευνα εστιάζει στη βαθμιαία πραγμάτωση της δραματικής και σκηνικής σύνθεσης, την εργασία των σκηνοθετών πάνω στο δραματουργικό υλικό, την ανίχνευση και κατανόηση του θεωρητικού υποβάθρου του καλλιτεχνικού στοχασμού, των πηγών και των αναφορών των δημιουργών, τη μελέτη της διαδικασίας των δοκιμών, τη διδασκαλία και καθοδήγηση των ερμηνευτών, τη διαχείριση του χώρου, των κοστουμιών, του φωτισμού, της παραγωγής.

provatoudp2

Με φορέα υποδοχής το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του αξιοποιεί τη θέση του στον ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνή ακαδημαϊκό χώρο, με επιστημονική υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια Έλενα Παπαλεξίου, πλαισιωμένη από μία ομάδα ειδικευμένων και έμπειρων ερευνητών και ερευνητριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με συνεργαζόμενους φορείς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας και το Πανεπιστήμιο της Ρέννης 2, το πρόγραμμα Γένεσις αξιοποιεί τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία της εποχής μας, προσδοκώντας να συμβάλει στην αύξηση της προσβασιμότητας σε υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερης σπανιότητας πολιτιστικό υλικό. Το πολιτιστικό αυτό περιεχόμενο πρόκειται να αποκαλυφθεί, να αναδειχθεί και να καταστεί κοινή περιουσία για τους ερευνητές, καλλιτέχνες αλλά και το ευρύτερο κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς, με απώτερο στόχο τη σύνδεση της τέχνης με την παραγωγή γνώσης και έρευνας. Το πρόγραμμα Γένεσις χρηματοδοτείται από το Ελληνικό ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), στο πλαίσιο της πρώτης προκήρυξης ερευνητικών έργων για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών και θα διαρκέσει τρία έτη.

Προσθήκη σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 • 11 Απρ

  ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

  ΤΡΙΠΟΛΗ | Εθνικής Αντιστάσεως 5

  08:30 - 08:30 (Επόμ.), τηλ.: 2710222528

 • 11 Απρ

  ΦΙΛΙΝΗ Δ. - ΦΙΛΙΝΗ Ζ.

  ΝΑΥΠΛΙΟ | Άργους 22

  08:00 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2752022332

 • 11 Απρ

  ΜΠΑΡΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

  ΚΟΡΙΝΘΟΣ | Κολιάτσου 46

  08:00 - 14:00 & 17:30 - 08:00 (Επ.), τηλ.: 2741072750

 • 11 Απρ

  ΚΟΥΤΣΟΓΕΩΡΓΑ Α. - ΒΟΓΙΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Α.

  ΣΠΑΡΤΗ | Γκορτσολόγου 78

  08:00 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2731021155

 • 11 Απρ

  ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Σ. - ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Μ.

  ΚΑΛΑΜΑΤΑ | Βασιλέως Γεωργίου Α 1

  08:00 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2721027350

Σε αυτή την ιστοσελίδα

autodoc.gr 300x100

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia