Οι Χιώτες τίμησαν την επέτειο πυρπόλησης της Τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη (vid)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το βράδυ της 6ης προς 7ης Ιουνίου 1822 (με το παλιό ημερολόγιο) ο Κωνσταντίνος Κανάρης με συνοδεία πλοιαρίων από τα Ψαρά και την Ύδρα πυρπόλησε τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου έξω από το λιμάνι της Χίου.

[iframe width=”1276″ height=”718″ src=”https://www.youtube.com/embed/NR0t43mpRak” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]

Το γεγονός αυτό έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα ναυτικά κατορθώματα της Ελληνικής Επανάστασης. Το κατόρθωμα του Κανάρη έδωσε κουράγιο στους επαναστατημένους Έλληνες και συγκίνησε βαθύτατα την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Η Χίος θέλοντας να τιμήσει τα 200 χρόνια από εκείνη τη σημαντική βραδιά διοργάνωσε λαμπαδηφορίες με τους Χιώτες Προσκόπους από το λιμάνι της Χίου έως το Δημοτικό κήπο όπου βρίσκεται ο αδριάντας του Κωνσταντίνου Κανάρη, ανάβοντας έτσι συμβολικά τις “δάδες της πυρπόλησης” των ηρωικών μπουρλοτιέρηδων.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ 2 πρόσκοποι απήγγειλαν τα ποιήματα “Κανάρης” του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και το “Ελληνόπουλο” του Βίκτωρος Ουγκό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στους κρίκους

Ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας, απόψε (Παρασκευή 26/4)...

Πασχαλινό Φιλανθρωπικό Παζάρι από την Μονή Καλτεζών

Μετά χαράς ανακοινώνεται ότι η Ιερά μας Μονή θα...

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περιστατικό με τον...

Πρόγραμμα λειτουργίας μουσείων Λεωνιδίου και Κοσμά κατά τις ημέρες του Πάσχα

Πρόγραμμα λειτουργίας μουσείων Λεωνιδίου και Κοσμά κατά τις ημέρες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο