Πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας για καθαρές θάλασσες και παραλίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

Το χάρτινο σταχτοδοχείο που δημιούργησε το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Καλαμάτας, παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022, σε συνέντευξη Τύπου, από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Διαχείρισης Απορριμμάτων, Οχημάτων και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ζαφειρόπουλο, τη Διευθύντρια Απορριμμάτων και Οχημάτων Κοκκωνία Γιαννοπούλου και τον Προϊστάμενο Τουρισμού Νίκο Γιαννακόπουλο που είναι και ο σχεδιαστής του.

Πρόκειται για χάρτινο, οικολογικό, συναρμολογούμενο κώνο και εντάσσεται στη λογική – προσπάθεια «να κρατήσουμε τις παραλίες μας χωρίς γόπες τσιγάρων. Ο Δήμος Καλαμάτας θα προσφέρει χιλιάδες οικολογικά χάρτινα σταχτοδοχεία που θα διανεμηθούν σε καταστήματα όλης της ακτογραμμής Καλαμάτας», είπε ο κ. Γιαννακόπουλος εξηγώντας παράλληλα τη χρήση του: οι καπνιστές αφού το χρησιμοποιήσουν, μπορούν στη συνέχεια ν’ αδειάσουν τα αποτσίγαρα σε κάποιον κάδο και να το επαναχρησιμοποιήσουν.

Εξήγησε επίσης, ότι η δράση του Δήμου Καλαμάτας στοχεύει στην καταπολέμηση της ρύπανσης καθώς, σε αντίθεση με το χαρτί και τον καπνό του τσιγάρου που είναι βιοδιασπώμενα, το φίλτρο αποτελείται κατά 95% από συνθετικό πολυμερές οξικής κυτταρίνης, μια ουσία που διασπάται στο θαλασσινό νερό πολύ αργά (έως και 5 χρόνια), ενώ ταυτόχρονα ρυπαίνει το νερό με δηλητηριώδεις χημικές ουσίες όπως το κάδμιο, το αρσενικό και ο μόλυβδος.  

Η προσπάθεια του Δήμου στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των χρηστών τσιγάρου, αλλά και στην άμεση βελτίωση της καθαριότητας και της υγιεινής των παραλίων και των θαλασσών μας.

Τα χάρτινα σταχτοδοχεία θα διανεμηθούν επίσης σε εκθέσεις που θα συμμετέχει ο Δήμος Καλαμάτας αλλά και μέσω του «Μορέα» από τα διόδια, σε επισκέπτες της περιοχή μας.

 

Η καθαριότητα της πόλης

Στην ίδια συνέντευξη, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Ζαφειρόπουλος έθιξε και το ζήτημα της καθαριότητας, τονίζοντας ότι ο Δήμος Καλαμάτας καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατά καθαρή την πόλη, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που είναι αυξημένη η επισκεψιμότητα. Ο κ. Ζαφειρόπουλος, ευχαρίστησε τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Δήμου «που πραγματικά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους», ενώ από την πλευρά της η Διευθύντρια Καθαριότητας Κοκκωνία Γιαννοπούλου, κάλεσε τους δημότες και τους επισκέπτες να συμβαδίζουν με τους κανόνες καθαριότητας ώστε να διατηρείται η πόλη καθαρή.

Ζήτησε μάλιστα, ιδιαίτερα από τους επισκέπτες όταν κάνουν εργασίες καθαριότητας ή επισκευών, να μην αφήνουν ογκώδη απορρίμματα και μπάζα στους δρόμους αλλά να συνεργάζονται με το Δήμο «που ανταποκρίνεται σε κάθε αίτημα».

Αναφερόμενη στους κάδους απορριμμάτων ζήτησε να μην αφήνονται απορρίμματα εκτός. «Εάν κάποιος είναι γεμάτος να αναζητούμε τον επόμενο που μπορεί να δεχτεί στο εσωτερικό του τα σκουπίδια μας. Το φαινόμενο να αφήνονται σακούλες σκουπιδιών εκτός κάδων δημιουργεί πολλά προβλήματα αφού τα ζώα τα διασκορπίζουν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια δημιουργώντας συνθήκες ρύπανσης και αντιαισθητικές εικόνες», υπογράμμισε η κυρία Γιαννοπούλου.

Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να σεβόμαστε το δημόσιο χώρο, να απορρίπτουμε τα σκουπίδια σε κάδους και όχι σε καλαθάκια που είναι για μικρά αντικείμενα».

Η κυρία Γιαννοπούλου απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι γίνεται τακτικό πλύσιμο των κάδων. Τέλος, ευχαρίστησε και αυτή τους εργαζόμενους που «δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να διατηρείται η πόλη καθαρή», ενώ συνεχάρη τον κ. Γιαννακόπουλο για την παραγωγή του σταχτοδοχείου, προσθέτοντας ότι έχουν τοποθετηθεί ήδη δύο κάδοι συλλογής αποτσίγαρων (Ανάσταση και Φιλοξένια) και το επόμενο 15νθήμερο θα τοποθετηθούν παρόμοιοι σε διάφορα σημεία της πόλης.  

DSC 0683

 

 

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο