Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα εργαστήρια για νέες και νέους του Δήμου Καλαμάτας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Δήμος Καλαμάτας, στο πλαίσιο του κλιματικού συμφώνου Mission και της λειτουργίας του Συμβουλίου Νεολαίας Καλαμάτας, ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία τα τρία βιωματικά και διαδραστικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στις 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2025, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο – «Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή».

Τα εργαστήρια απευθύνονταν σε νέες και νέους της πόλης και είχαν ως στόχο να εμπνεύσουν, να αναπτύξουν δεξιότητες και να ενισχύσουν την ενεργή συμμετοχή της νεανικής κοινότητας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν για την συνεργασία στην Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας που μας διέθεσε τους χώρους με προθυμία.

1ο Εργαστήριο: «Κυκλική Οικονομία & Νεανική Καινοτομία»

Με εισηγητή τον Νάσο Μάκιο, οι συμμετέχοντες γνώρισαν τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη, τον ορισμό και τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας, καθώς και κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα μέσα από παραδείγματα. Το εργαστήριο έκλεισε με ένα επιχειρηματικό παιχνίδι, όπου οι ομάδες δημιούργησαν εικονικές επιχειρήσεις εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και παρουσίασαν τις ιδέες τους.

2ο Εργαστήριο: «Επικοινωνία & Επίλυση Συγκρούσεων»

Με εισηγητή τον Γιώργο Παπαδόπουλο, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναλογιστούν ερωτήματα γύρω από την επικοινωνία και τις συγκρούσεις: πόσο εύκολο είναι να επικοινωνήσουμε πραγματικά, ποια εμπόδια συναντάμε και πώς μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες. Μέσα από βιωματικές και διαδραστικές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης, δημιουργικής διαχείρισης συγκρούσεων και ομαδικής συνεργασίας.

3ο Εργαστήριο: «Δημιουργία Έργων Αλληλεγγύης»

Με εισηγήτρια την Αμέρισσα Γιαννούλη, οι συμμετέχοντες γνώρισαν το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και τις δυνατότητες που προσφέρει για την υλοποίηση τοπικών δράσεων μέσω των Έργων Αλληλεγγύης. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εντοπίσουν προβλήματα και προκλήσεις που απασχολούν την τοπική τους κοινότητα και να αναζητήσουν συλλογικά πιθανές λύσεις. Δουλεύοντας σε ομάδες, ανέπτυξαν ιδέες και τις μετέτρεψαν σε σχέδια δράσης για την υλοποίησή τους. Με αυτόν τον τρόπο, απέκτησαν δεξιότητες στη δημιουργία και διαχείριση έργων, είτε μέσα από Έργα Αλληλεγγύης του Ευρωπαϊκού Σώματος είτε μέσα από ανεξάρτητες πρωτοβουλίες νέων.

Ο Δήμος Καλαμάτας μέσω της Αντιδημαρχίας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας και του Συμβουλίου Νεολαίας θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν παρόμοιες δραστηριότητες, ενδυναμώνοντας τη φωνή της νεολαίας και καλλιεργώντας ένα κλίμα συνεργασίας, δημιουργικότητας και δράσης.

{gallery}arthra/2025/09/08-28631{/gallery} 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Καλή σχολική χρονιά» από την Περιφέρεια Πελοποννήσου- Δίπλα σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Με παιδικές και εφηβικές φωνές, χαμόγελα και την ελπίδα μιας νέας αρχής γέμισαν σήμερα οι σχολικές αυλές της Πελοποννήσου. Η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς συνοδεύτηκε από την έντονη παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό, τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους να δίνουν το «παρών» σε αγιασμούς σε όλη την Περιφέρεια.

Τακτική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας 15 Σεπτεμβρίου 2025 | Live

https://www.youtube.com/live/gb_Pp1WlpV0 Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας στην...

2ο «Peloponnese Tourism Academy» στο Λεωνίδιο

Peloponnese Tourism Academy – Μηδενίζοντας τις αποστάσεις Το Peloponnese Tourism Academy, η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ενίσχυση του τουριστικού οικοσυστήματος σε όλη την Πελοπόννησο, συνεχίζεται  δυναμικά με τον δεύτερο σταθμό της: το Λεωνίδιο, τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2025, στον χώρο της Φάμπρικας Πολιτισμού Λεωνιδίου. Το Λεωνίδιο είναι ένας προορισμός με ξεχωριστή ταυτότητα, βαθιά

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας στις τελετές Αγιασμού στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο των Τροπαίων

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και οι μαθητές της Γορτυνίας επέστρεψαν στα σχολεία!Σήμερα Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου, επίσημη έναρξη του σχολικού έτους και με την τελετή του αγιασμού, με χαμόγελα και αισιοδοξία, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί καλωσόρισαν την νέα χρονιά στα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου Γορτυνίας. Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης παρέστη στον καθιερωμένο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ