Γαλάζιες Σημαίες και το 2024 σε πέντε ακτές κολύμβησης του Δήμου Καλαμάτας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέντε Γαλάζιες Σημαίες θα κοσμούν φέτος (2024) τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Καλαμάτας, πιστοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι ακτές αυτές πληρούν αυστηρά πρότυπα όσον αφορά σε: καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Οι παραλίες του Δήμου Καλαμάτας που πληρούν τα Κριτήρια του Προγράμματος και βραβεύονται ανελλιπώς κάθε χρόνο από τη στιγμή που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις ακτές «Ανατολική Καλαμάτα – Ανάσταση», «Ανατολική Καλαμάτα – Τέρμα Ναυαρίνου», «Βέργα – Αλμυρός», «Μικρή Μαντίνεια» και για πρώτη φορά η παραλία στον «Κορδία».

BF1

Σημειώνεται ότι η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα.

c5b7d527 9822 4d8b 83a5 b63df622579e

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Η ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΑΚΤΩΝ, ΜΑΡΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ

Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 στην ακτή Ανάσταση Καλαμάτας, σε δύο φάσεις. Το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην βραβευμένη παραλία, με τη συμμετοχή περισσότερων από εκατό παιδιών και εκπαιδευτικών από σχολεία της περιοχής. Τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη από την Ναυαγοσωστική Σχολή AQUA RESCUE υπεύθυνη για την ναυαγοσωστική κάλυψη του Δήμου Καλαμάτας.

Το μεσημέρι ακολούθησε η δεύτερη φάση της εκδήλωσης, στο παραλιακό κατάστημα Thalassa που περιλάμβανε την ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών, παρουσία πολλών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων του Τουρισμού.

Την εκδήλωση άνοιξαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) κος Νίκος Πέτρου και ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κος Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

22aadefd 4b85 4d3f 90f4 658b450cb583

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κος Μύρων Φλουρής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας, κος Στάθης Αναστασόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πόλης και Καθαριότητας Δήμου Γλυφάδας, κος Νίκος Τσαμπίρας, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ηρακλείου, κος Γιώργος Αγριμανάκης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Μεσσήνης, κος Ηλίας Γεωργόπουλος, ο Αντιδήμαρχος παραλιών Δήμου Σάμης, κος Κυριάκος Φερεντίνος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Καλαμάτας, Πλοίαρχος Νικόλαος Κωνσταντέλλης, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέας Α – Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ., δρ. Διονυσία Χατζηλάκου και η Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, κα Κατερίνα Γκώνου.

Συγκεκριμένα, από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, ανακοινώθηκαν οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 625 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση με αύξηση των βραβευμένων ακτών κάθε χρόνο, με τις βραβεύσεις να ξεπερνούν και πάλι τις 600, και στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα να κατέχει το 15% των βραβευμένων διεθνώς ακτών.

8a8f77ad 3fda 4676 a05b b4581b3b830a

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: “ΔΙΠΛΗ ΧΑΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ”

“Με χαρά φιλοξενούμε την εκδήλωση-ανακοίνωση για τη βράβευση των ακτών της χώρας μας με τις “Γαλάζιες Σημαίες 2024”. Και η χαρά μας είναι διπλή, γιατί αφενός η Καλαμάτα για ακόμα μια χρονιά θα έχει “Γαλάζια Σημαία” και αφετέρου γιατί από εδώ, από την Καλαμάτα, στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα ένα μήνυμα για τη σημασία να διατηρούμε τις ακτές μας καθαρές, για τη σπουδαιότητα οι παραλίες μας να είναι φιλικές και προσβάσιμες, ασφαλείς για όλους τους λουόμενους”, επισήμανε ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ευχαριστώντας παράλληλα  για την πανελλαδική επιλογή της Καλαμάτας να φιλοξενήσει αυτή τη χρονιά την επίσημη εκδήλωση-αναγγελία των βραβευμένων ακτών της χώρας.

Ο κ. Βασιλόπουλος καλωσόρισε τον Γενικό Γραμματέα, τους αντιδήμαρχους Γλυφάδας και Ηρακλείου Κρήτης, τους αυτοδιοικητικούς που παρευρέθηκαν, ενημερώνοντάς τους για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καλαμάτας και για τις διαχρονικές προσπάθειες που γίνονται για την τουριστική προβολή και ανάδειξή της στους κορυφαίους προορισμούς της χώρας μας.

“Η Καλαμάτα έλαβε πρόσφατα την πιστοποίηση ως μέλος της ευρωπαϊκής αποστολής των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ευρώπης έως το 2030. Να τονίσω τη σημασία για την προστασία της φύσης για κατοίκους και επισκέπτες. Αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Εμείς, ως Καλαματιανοί, νιώθουμε ότι είμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτό τον ευλογημένο τόπο.

Μια πόλη με φυσική ομορφιά, καλούς ανθρώπους, με πολιτισμό, Ιστορία, μια πόλη ελκυστική, με υπέροχες γεύσεις, εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, μια πόλη που συνδυάζει τη θάλασσα με το βουνό. Μια πόλη που είναι προσβάσιμη από αέρος, θάλασσα, στεριά. Είμαστε μόλις 2 ώρες και κάτι από το μεγάλο αστικό κέντρο, την Αθήνα.

Μια πόλη με πεντακάθαρες παραλίες, καθώς εμείς κάθε 15 μέρες κάνουμε μετρήσεις σε 15 διαφορετικά σημεία, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώνονται, για να ξέρουν οι πολίτες ότι οι παραλίες μας είναι καθαρές και προσβάσιμες.

Μια πόλη που έχει ενισχυμένη ναυαγοσωστική κάλυψη. Διαθέτουμε πάρα πολλά χρήματα από τους δημοτικούς μας πόρους για τον σκοπό αυτό. Μια πόλη που και φέτος θα έχει βραβευμένες παραλίες με τη “Γαλάζια Σημαία”, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος απαριθμώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

d991f8da 1ee8 4a50 bb78 7b6ffef83678

“ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ” ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΡΔΙΑ

Ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στις παραλίες του Δήμου μας που και φέτος φέρουν “Γαλάζια Σημαία”: Ανάσταση, Φιλοξένια, Αλμυρός, Μ. Μαντίνεια, και από φέτος η παραλία Κορδία, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια που απαιτήθηκε γι’ αυτό, χαρακτηρίζοντάς το ως δύσκολο εγχείρημα που δεν έρχεται τυχαία, ούτε εύκολα, αλλά απαιτεί συνεχή προσπάθεια ώστε να τηρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις και προδιαγραφές.

 “Τρία χρόνια προσπαθούμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Δεν έρχεται εύκολα αυτό. Θέλει πολλή προσπάθεια, γίνονται έλεγχοι, μέχρι να φτάσουμε στις εγκρίσεις”, είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

436283178 1150613499394328 1136013656122042815 n

“ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΜΑΣ” – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ

“Η Καλαμάτα είναι μια πόλη που συνδυάζει πάρα πολλά πράγματα. Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει εδώ και να μείνει. Να γνωρίσει τη φιλοξενία των Καλαματιανών, να ζήσει. Γιατί τα καλοκαίρια της Καλαμάτας είναι τα καλοκαίρια μας! Και εμείς, ως Δημοτική Αρχή  έχουμε κάνει πάρα πολλά έργα στην παραλία: Αναπλάσεις, διανοίξεις, παρεμβάσεις, αλλά και χώρους στάθμευσης. Η Καλαμάτα φέτος έχει πάνω από 500 θέσεις δωρεάν στάθμευσης για τους επισκέπτες μας και τους δημότες μας. Δημιουργήσαμε τρία νέα πάρκινγκ στην Παραλία και αυτό είναι πολύ σημαντικό”, επισήμανε ο Δήμαρχος.   

{gallery}arthra/2024/05/24-26452{/gallery} 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορινθία: Γυναίκα ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από παραλία στην περιοχή Κόρφος

Μια γυναίκα ηλικίας 58 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε χωρίς...

Αρκαδία: Συνελήφθη 54χρονος για βιασμό 30χρονης

Ένας 54χρονος συνελήφθη στην κοινότητα Άκοβα Αρκαδίας, μετά την...

Euro 2024: Το πλήρες τηλεοπτικό πρόγραμμα των αγώνων

Από τις 14 Ιουνίου, έχει ξεκινήσει το EURO 2024...

Μεγάλος Εκπαιδευτικός Διαγωνισμός Ανακύκλωσης για μαθητές | Δημήτρης Πτωχός: «Ας κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα με όρους κυκλικής οικονομίας»

«Είναι μεγάλη μου χαρά να βλέπω την ενεργή συμμετοχή των νέων μας σε τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες. Η ανακύκλωση δεν είναι μόνο μια πράξη ευθύνης προς το περιβάλλον, αλλά και ένα βήμα προς την κυκλική οικονομία. Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τα σχολεία που συμμετείχαν και έδειξαν τον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον», ανέφερε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο