Δίκη γιατρών και διοικητών για το θάνατο 8χρονου αγοριού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενας θάνατος που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη στη Μεσσηνία το Μάιο του 2011, αναβιώνει από χθες στα Δικαστήρια της Καλαμάτας.

Είναι η τραγική κατάληξη ενός 8χρονου αγοριού από τη Μεσσήνη, που εισήχθη στις 17 Μαΐου στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας με δύσπνοια και συμπτώματα -υποτίθεται- γαστρεντερίτιδας και κατέληξε την επομένη το πρωί στην Εντατική του Νοσοκομείου Παίδων της Αθήνας από εγκεφαλικό οίδημα, εξαιτίας του υψηλού σακχάρου στο αίμα του.

Χθες, στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας κάθισαν οι 10 από τους συνολικά 12 κατηγορούμενους -μεταξύ τους η ιδιώτης παιδίατρος, 8 νοσοκομειακοί γιατροί (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι της Παιδιατρικής Κλινικής, η αναισθησιολόγος και ο καρδιολόγος που συμμετείχαν στην ανάνηψη του αγοριού), ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και ο πρώην διοικητής της 6ης ΥΠΕ, καθώς και ο γιατρός που διενήργησε την Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για το θάνατο του παιδιού. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι κατά περίπτωση, είναι της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεων και της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και μη ως και διά παραλείψεως.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης, ενώ χθες κατέθεσαν οι γονείς του αγοριού και ο θείος του.

ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το αγόρι εισήλθε στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου Καλαμάτας «με βαριά διαβητική κετοξέωση». Τη βαριά κλινική εικόνα του καταδείκνυε -όπως αναφέρει το κατηγορητήριο- κυρίως το γεγονός ότι το PH του αίματος κατά την είσοδο ήταν 7,06 (όταν το PH του αίματος είναι κάτω από 7,1 η κατάσταση χαρακτηρίζεται βαριά). Οι κατηγορούμενοι γιατροί φέρονται ότι αργοπόρησαν και τις δύο πρώτες κρίσιμες ώρες ακολούθησαν λάθος θεραπεία, χορηγώντας στο παιδί ορό γλυκόζης ενώ έπασχε από διαβήτη τύπου 1. Ο διαβήτης δεν είχε πριν διαγνωστεί, γι’ αυτό και είναι κατηγορούμενη η ιδιώτης παιδίατρός του, γιατί έκανε μια τηλεφωνική διάγνωση για γαστρεντερίτιδα αγνοώντας τα υπόλοιπα συμπτώματα και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, παρά την ανησυχία της μητέρας του ότι μπορεί να υπάρχει κάτι πιο σοβαρό.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Οσον αφορά τις ευθύνες των νοσοκομειακών γιατρών, το κατηγορητήριο μεταξύ άλλων αναδεικνύει ότι παρέλειψαν να θεραπεύσουν την αφυδάτωση με την χορήγηση υγρών και φυσιολογικού ορού, που «θα προκαλούσε και αυτόματη μείωση της τιμής της γλυκόζης ορού». Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, αν οι παιδίατροι είχαν ακολουθήσει το ιατρικό πρωτόκολλο, μέσα σε δύο ώρες το αγόρι θα έπρεπε να έχει γλυκόζη μικρότερη από τη γλυκόζη με την οποία εισήλθε στα Επείγοντα. Αντίθετα η τιμή της αυξήθηκε σε λιγότερο από μια ώρα, κάτι που «δημιουργεί σοβαρή ένδειξη ότι οι κατηγορούμενοι όχι μόνο δεν χορήγησαν ταχέως φυσιολογικό ορό, αλλά αντίθετα χορήγησαν ορό γλυκόζης, που επιδείνωσε την κατάσταση του αγοριού», αναφέρει το κατηγορητήριο. Επίσης, προσάπτει στους κατηγορούμενους παιδιάτρους σοβαρές παραλείψεις ως προς την παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα του, αλλά και ότι δεν έγινε ηλεκτροκαρδιογράφημα και οι απαραίτητες ενέργειες «για να διαπιστωθεί η βαρύτητα της υπεργλυκαιμίας, αφού επρόκειτο για πρωτοεμφανιζόμενο διαβητικό ασθενή». Καρδιογράφημα έγινε -σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο- αφού το αγόρι είχε ήδη υποστεί ανακοπή.

Η ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΣΤΟ ΠΑΙΔΩΝ

Αφού η κατάσταση του αγοριού είχε επιδεινωθεί, πάρθηκε η απόφαση να διακομιστεί στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” στην Αθήνα. Και αυτή όμως, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν μια λανθασμένη απόφαση γιατί η κατάσταση του παιδιού δεν είχε σταθεροποιηθεί -αφού δεν είχε ρυθμιστεί πριν φύγει με το ασθενοφόρο το σάκχαρό του. Οπως αναφέρει το κατηγορητήριο, δεν εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο για τη χορήγηση ινσουλίνης και οι γιατροί δεν χορήγησαν τη σωστή ποσότητα πριν την αναχώρησή του από το νοσοκομείο -ενώ «χορήγησαν ορό με γλυκόζη όταν άρχισε η χορήγηση ινσουλίνης, ανεβάζοντας κι άλλο την τιμή της γλυκόζης στον ορό».

Επιπλέον, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι η διακομιδή του παιδιού στην Αθήνα έγινε με παλιό ασθενοφόρο, χωρίς συνοδεία ειδικών γιατρών, παρά μόνο με μια ειδικευόμενη παιδίατρο κι ενώ «το PH του αίματος συνέχιζε να πέφτει σε επικίνδυνα όρια και η τιμή της γλυκόζης ανεβοκατέβαινε».

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Σε άλλο σημείο το κατηγορητήριο επισημαίνει ότι το ασθενοφόρο δεν ήταν εξοπλισμένο με οξυγόνο και η ειδικευόμενη γιατρός δεν αντιμετώπισε άμεσα την κατάσταση. Το παιδί παρουσίασε σπασμούς, αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή 20 λεπτά αφού είχαν φύγει από το Νοσοκομείο Καλαμάτας με προορισμό το Παίδων στην Αθήνα, όπου δεν έφτασαν ποτέ. Το ασθενοφόρο επέστρεψε στο νοσοκομείο και ακόμη και μετά την επιστροφή το κατηγορητήριο αναφέρει ότι δεν έγιναν οι ενδεδειγμένες ενέργειες από την πλευρά του εφημερεύοντα καρδιολόγου και της αναισθησιολόγου -κι ενώ το παιδί ήταν σε κωματώδη κατάσταση και είχε ήδη υποστεί εγκεφαλικό οίδημα ως αποτέλεσμα της διαβητικής κετοξέωσης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι σωστές ενέργειες έγιναν μόνο όταν το αγόρι διακομίστηκε μετέπειτα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην Εντατική Μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων στην Αθήνα, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά και το επόμενο πρωί κατέληξε.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ

Το κατηγορητήριο αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο θάνατος του αγοριού θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με την έγκαιρη διάγνωση και γρήγορη αντιμετώπιση, ακόμα και μετά το εγκεφαλικό οίδημα. Επιρρίπτει ακόμα ευθύνες στον κατηγορούμενο πνευμονολόγο εντατικολόγο που διενήργησε την ΕΔΕ, γιατί παρόλο που δεν ήταν στην ειδικότητά του, έβγαλε ένα πόρισμα «προς τα συμφέροντα των συναδέλφων του», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κατηγορητήριο. Να σημειωθεί εδώ ότι τόσο η πλευρά της υπεράσπισης όσο και της πολιτικής αγωγής έχει ζητήσει να καταθέσει στη δίκη παιδίατρος διαβητολόγος.

Αναφορικά με τους κατηγορούμενους πάντως υπάρχει και ένα… παράδοξο. Είχε λήξει σχεδόν ένα χρόνο πριν η θητεία του πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, που κατηγορείται ότι δεν φρόντισε να παράσχει την κατάλληλη υποδομή στο νοσοκομείο για τη διακομιδή του αγοριού, το οποίο μεταφέρθηκε με παλιό ασθενοφόρο χωρίς οξυγόνο και χωρίς ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Τέλος, ο πρώην διοικητής της 6ης ΥΠΕ κατηγορείται ότι διόρισε μη ειδικό γιατρό για τη διενέργεια της ΕΔΕ, ενώ θα έπρεπε να είχε ορίσει ειδικό παιδίατρο – διαβητολόγο.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος χθες μέσα στο δικαστήριο που να μην τον συγκλονίσει η κατάθεση της μητέρας του αγοριού. Με αξιοπρέπεια, αλλά και την οδύνη να ξεχειλίζει από κάθε κύτταρο του κορμιού της, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις στιγμές δίπλα στο παιδί της. Ενα παιδί υγιέστατο, ζωηρό, με κλίση στον αθλητισμό, που όμως είχε χάσει κάποια κιλά και αυτό ανησυχούσε τη μητέρα του. Η ίδια κατέθεσε ότι πίεζε την παιδίατρό του ότι μπορεί κάτι να συμβαίνει και αυτή την διαβεβαίωνε ότι δεν είναι τίποτα και το πολύ πολύ να κάνουν εξετάσεις για θυρεοειδή. Οταν το παιδί στις 15 Μαΐου γύρισε από τη βόλτα με τον παππού του καταβεβλημένο και με πόνους στην κοιλιά του, η μητέρα επικοινώνησε με την παιδίατρό του, η οποία την διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για γαστρεντερίτιδα και της έδωσε οδηγίες.

Η ΔΥΣΠΝΟΙΑ

Το αγόρι έμεινε σπίτι, όμως ξημερώματα στις 17 Μαΐου ο πατέρας του το βρήκε στο μπάνιο και δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Πήγαν αμέσως στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, το παιδί περπατώντας και έχοντας πλήρη διαύγεια. Εκεί, στα Επείγοντα, μπήκε ο ορός γλυκόζης που όπως κατέθεσε η μητέρα βγήκε εσπευσμένα και μπήκε ο φυσιολογικός ορός αφού βγήκαν οι εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες έδειξαν τον διαβήτη, δύο ώρες μετά την εισαγωγή τους. Ενδιάμεσα καμία μέτρηση σακχάρου με στικάκι (σ.σ. με τρύπημα στο δάχτυλο) δεν έγινε από τους γιατρούς, όπως διαβεβαίωσε η μητέρα του απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου. Είπε ακόμα πως όταν μπήκαν στο ασθενοφόρο για να φύγουν, ήταν η τελευταία φορά που άκουσε τη φωνή του παιδιού της να απαντά στις ερωτήσεις της γιατρού για το ποια είναι η αγαπημένη του ομάδα και πόσα αδέλφια έχει.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ

Τη ζωή της μητέρας σημάδεψαν για πάντα οι στιγμές μέσα στο ασθενοφόρο που δεν έφτασε ποτέ στο Παίδων στην Αθήνα. Είχαν φτάσει κοντά στην Αλλαγή και όπως κατέθεσε η ίδια στο δικαστήριο, δεν είχε πάρει τα μάτια της από το πρόσωπό του. Και τότε ξεκίνησε ο εφιάλτης, το πρόσωπό του άρχισε να μελανιάζει κάτω από τα μάτια και τα χείλη του. Η γιατρός τα έχασε -είπε η μητέρα-, έπαιρνε τηλέφωνο και ζητούσε οδηγίες, ενώ και οι δυο τους έψαχναν για το οξυγόνο. Δυο μεγάλες μπουκάλες και οι δύο άδειες, η ίδια η μητέρα πάνω στην απελπισία της χτύπαγε το ενδιάμεσο τζάμι και ζητούσε οξυγόνο από τον οδηγό. Υπήρχε μια μικρή μπουκάλα, αλλά η μάσκα ήταν για ενήλικες και το οξυγόνο δεν κράτησε για πολύ. Στην επιστροφή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στα φανάρια πριν φτάσουν, «το παιδί μου τέλειωσε στα χέρια μου», είπε η μητέρα. Φτάνοντας, της πήραν το παιδί για να γίνει ανάνηψη, κανείς δεν την ενημέρωνε και στις 12.30 το μεσημέρι (στα Επείγοντα είχαν πάει 5.40 το πρωί) το αγόρι έφυγε διασωληνωμένο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την Εντατική του Παίδων στην Αθήνα. Οταν οι γονείς του έφτασαν μετά με το δικό τους αυτοκίνητο, η μητέρα κατέθεσε ότι άκουσε τους γιατρούς να λένε: «Τι μας το έστειλαν, για να πεθάνει εδώ;».

elefteriaonline.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img
- Advertisment -spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καλαμάτα: Πατέρας και κόρη τραυματίστηκαν από ναυτική φωτοβολίδα – Συνελήφθη 58χρονος

Χειροπέδες σε έναν 58χρονο πέρασαν οι αστυνομικοί στην Καλαμάτα...

Συλλήψεις στην Αργολίδα για κλοπές, παραμέληση ανηλίκου και φωτοβολίδες

Ενημερωτικό Δελτίο Αδικημάτων και Συμβάντων Πελοποννήσου. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Συνελήφθησαν τρία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο