Ιουλίου 27, 2015

ΔΕΗ: Στο εδώλιο για το συνδικαλιστικό σκάνδαλο Φωτόπουλος, Ζερβός, Ρίζος και Παλαιοκρασσάς

Τι αναφέρει το βούλευμα για τα πολυτελή ταξίδια, τα δώρα, τα γεύματα και τις άλλες παροχές που απολάμβαναν για χρόνια οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ
 
Μια από τις πλέον σημαντικές περιπτώσεις διαφθοράς -ίσως από τις πλέον χαρακτηριστικές της νεοελληνικής πραγματικότητας- οδεύει με το νέο δικαστικό έτος στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας

.

Συνολικά 59 πρόσωπα, ανάμεσά τους άλλοτε συνδικαλιστές πρώτης γραμμής, πρώην στελέχη της ΔΕΗ καθώς και άλλοι αξιωματούχοι θα λογοδοτήσουν στο δικαστήριο για κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες που αφορούν στη σκανδαλώδη υπόθεση των «χρυσών επιχορηγήσεων» της ΔΕΗ προς το συνδικαλιστικό σωματείο της ΓΕΝΟΠ!

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης, Νίκος Φωτόπουλος, ο επίσης πρώην συνδικαλιστής Ρίζος Ρίζος, οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΗ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς και Αρθούρος Ζερβός κ.ά.

Πρόκειται για την ογκώδη δικογραφία που περιγράφει το πάρτυ κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος την τριετία 2008-2011. Τα χρήματα δόθηκαν παρανόμως από τη ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ για να διατεθούν στη συνέχεια σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, πολυτελή ταξίδια, δώρα, γεύματα και άλλες πολυτελείς παροχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δαπάνες περιλαμβάνονταν ακόμα και χρήματα που δόθηκαν για... πάρκινγκ μελών της ΓΕΝΟΠ ή συγγενικών τους προσώπων!

Για την υπόθεση αυτή που ερευνήθηκε επί μήνες από τη Δικαιοσύνη -την προκαταρκτική εξέταση διενήργησαν οι εισαγγελείς Ελένη Σίσκου και Αριστείδης Κορέας ενώ την ανάκριση χειρίστηκε ο πρόεδρος Πρωτοδικών Χρήστος Παπακώστας- εκδόθηκε το 1148/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Με αυτό παραπέμπονται να δικαστούν για κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες οι: Ανδριανός Παπαθανασίου, Γεώργιος Μπιρδιμήρης, Νικόλαος-Βασίλειος Αγγελάκης, Γεώργιος Σύρρος, Πλάτωνας Τήνιος, Παντελής Κάπρος, Ιωάννης Τσαλιγόπουλος, Αγησίλαος Χρύσης, Αναστάσιος Γαρυφαλλίδης, Νικόλαος Εξαρχος, Αθανάσιος Ματσαρίδης, Δημήτριος Παπούλιας, Ελεύθεριος Βουγιούκας, Βασίλειος Τραπεζανόγλου, Ελένη Τσαμαδού, Βασίλειος Βραμίδης, Μαρία Σουανή, Μιλτιάδης Γαργαρέτας, Κίμωνας Στεργιώτης, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, Στέργιος Νέζης, Νικόλαος Πιλαλίδης, Παναγιώτης Λοφτσάλης, Ιωάννης Μάνος, Δημήτριος-Αντώνιος Μανιατάκης, Αναστάσιος Πέτρου, Ευάγγελος Μαγείρου, Σπυρίδωνας Θεοδωρόπουλος, Παρασκευή Αθανασιά, Χαράλαμπος Δαυίδ, Ιωάννης Παναγόπουλος, Νικόλαος Φωτόπουλος, Ευάγγελος Μπουζουλάς, Κωνσταντίνος Κατσαρός, Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, Κωνσταντίνος Πανέτας, Νικόλαος Γκαγκαουδάκης, Γεώργιος Μανωλόπουλος, Γρηγόριος Αναστασιάδης, Αρθούρος Ζερβός, Γεώργιος Αγγελόπουλος, Γεώργιος Τριανταφύλλης, Απόστολος Μπαράτσης, Ιωάννης Κοπανάκης, Ουρανία Αικατερινάρη, Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, Ιωάννης Τσαρούχας, Γεώργιος Μαρινίδης, Γεώργιος Σφακιανάκης, Μιχαήλ Κορτέσης, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Σπυρίδωνας Ευσταθόπουλος, Γεώργιος Μέργος, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Παύλος Βαρλάμος, Ανάργυρος Παπαγεωργίου, Ρίζος Ρίζος, Αικατερίνη Μαλλιαρού και Χριστιάνα Ρίζου.

Κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι θα λογοδοτήσουν για τα κακουργήματα της απιστίας κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της άμεσης συνέργειας σε απιστία, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της ΔΕΗ.

Το βούλευμα-καταπέλτης

Στις 600 σελίδες του βουλεύματος, με το οποίο κάθονται στο εδώλιο οι 59 συνολικά κατηγορούμενοι, περιγράφεται ένα απίστευτο όργιο κατασπατάλησης στη ΔΕΗ. Ενδεικτικά, στο βούλευμα-καταπέλτη αναφέρεται: «Από τον έλεγχο παραστατικών των δαπανών των ετών 2008 έως και 2011 που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα υποβληθέντα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες πολυτελών ταξιδιών, δώρων κ.λπ. ή σε χρήση υπηρεσιών από μη δικαιούχους, καθώς και σε κάλυψη κινητοποιήσεων ή νομικών υπηρεσιών, στρεφόμενων μάλιστα κατά της εταιρείας».

Μάλιστα όπως προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας και επισημαίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα: «Στις πλείστες των περιπτώσεων δεν αναγράφεται επί του παραστατικού ο σκοπός (του ταξιδιού, του γεύματος κ.λπ.), ούτε τα ονόματα των συμμετεχόντων, ώστε να καθίσταται εφικτός ο ουσιαστικός έλεγχος της δαπάνης». Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση μη έγκρισης της παράνομης, κατά τις δικαστικές αρχές, δαπάνης, προέκυψε από την έρευνα της Δικαιοσύνης πως αυτή ξεπερνιόταν με... απατηλό τρόπο. «Σε περιπτώσεις που υπήρξε αντίρρηση έγκρισης της δαπάνης από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και ιδίως τους εκάστοτε διευθυντές της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων, οι οποίοι διενεργούσαν τον πιο πάνω τυπικό έλεγχο, αυτή κάμφθηκε στη συνέχεια με απατηλό τρόπο, με επακόλουθο την πληρωμή της δαπάνης».

Ακόμη, οι κατηγορίες εδράζονται στην έκδοση τιμολογίων τα οποία ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ για τα έτη 2008, 2009, 2010, όπως επίσης και σε δάνειο ύψους 500.000 ευρώ που χορηγήθηκε στη ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ. Το δάνειο αυτό, σύμφωνα με το βούλευμα, ουδέποτε επεστράφη στη ΔΕΗ και μάλιστα χορηγήθηκε χωρίς ποτέ να δοθούν αξιόπιστες εγγυήσεις για την επιστροφή του. Επίσης, στο βούλευμα γίνεται λόγος για δαπάνη 300.000 ευρώ από τη ΔΕΗ, ποσό που προορίζονταν για μελέτη η οποία, όμως, δεν εκπονήθηκε ποτέ, ούτε, όμως, επεστράφησαν τα χρήματα.

Η δικαστική διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης ξεκίνησε το 2011 μετά από έγγραφο της τότε υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προς τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στον οποίο παρέδωσε φάκελο με στοιχεία που είχε ζητήσει και λάβει από τη ΔΕΗ.

 

protothema.gr

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia