Αναβαθμισμένο το 38ο ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ – 2017

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με ιστορία 60ετών και πλέον ετών, ένα από τα παλαιότερα της Ηλείας, έρχεται και φέτος να σκορπίσει χαρά και διασκέδαση σε όσους το παρακολουθήσουν | Αναβαθμισμένο και..με δικό του τραγούδι!

Ένα από τα παλαιότερα καρναβάλια της Ηλείας και όχι μόνο, αναβαθμισμένο τα τελευταία χρόνια, έρχεται και φέτος να σκορπίσει χαρά και διασκέδαση σε όσους το παρακολουθήσουν. Πληροφορίες και ιστορικές φωτογραφίες του 1950-1960 αποδεικνύουν πως η Νέα Φιγαλεία, τότε Ζούρτσα, είχε βάλει από νωρίς στο κλίμα των Απόκρεω τους κατοίκους της. Καρναβάλια καταγράφονται την περίοδο εκείνη και παραδοσιακά έθιμα όπως για παράδειγμα οι γνωστές Μπούλες.

Η Νέα Φιγαλεία συνέχισε για πολλά χρόνια το θεσμό του Καρναβαλιού ωστόσο αρκετές φορές εμφανιζόντουσαν προβλήματα όπως θρήνοι και δεν επέτρεπαν την διεξαγωγή τους. Από το 2005 και ύστερα το Καρναβάλι Φιγαλείας εμφανίζεται αναβαθμισμένο με πολλές συμμετοχές και άρματα. Από το 2012 και μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές προσπάθειες το Καρναβάλι να γίνει γνωστό μέσω χορηγών προβολής του σε διάφορες περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας.
Κατασκευάζονται με μεράκι περίπου 7-8 άρματα στη Νέα Φιγαλεία ενώ οι συμμετοχές των καρναβαλιστών φτάνουν τις 100-150. Μάλιστα λόγο της προβολής του από το 2013 και ύστερα το Καρναβάλι προσελκύει επισκέπτες από γειτονικές περιοχές όπως η Ανδρίτσαινα, η Κυπαρισσία, η Ζαχάρω, τα Κρέστενα, το Γιαννιτσοχώρι και άλλες και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην προβολή της περιοχής και του εθίμου.
Στο φετινό 38ο Καρναβάλι Φιγαλείας που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Φιγαλείας, αναμένεται να παρελάσουν 8 άρματα που θα συνοδεύονται από 120 καρναβαλιστές κάθε ηλικίας ενώ στο τέλος θα γίνει η καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου στη Κεντρική Πλατεία Νέας Φιγαλείας και θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί. Μάλιστα ο σύλλογος σε συνεργασία με εταιρία μουσικής, ετοιμάζει τραγούδι αφιερωμένο στο Καρναβάλι Φιγαλείας, στα πρότυπα του Πατρινού Καρναβαλιού.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Φιγαλείας καλεί και προσκαλεί όλους τους πολίτες των γύρω περιοχών και όχι μόνο να παρακολουθήσουν τη Καρναβαλική Παρέλαση την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι στη Κεντρική Οδό Νέας Φιγαλείας ενώ έχει καταρτίσει και πρόγραμμα εκδηλώσεων με χορούς και κούλουμα.
Χορηγοί Επικοινωνίας:
#ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24
figaleia38

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εορτασμός συστάσεως της Πρώτης Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Κωνσταντίνος Τζιούμης, το Δημοτικό Συμβούλιο, η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας και η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών, σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας, στις 26 Μαίου 2024 τους εορτασμούς των 203 ετών από της συστάσεως της Πρώτης Πελοποννησιακής Γερουσίας που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών την

Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για τον Ήρωα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη

Ο Δήμαρχος Τρίπολης και ο Πρόεδρος της ΔΚ Κερασίτσας, σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για τον Ήρωα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη που θα πραγματοποιηθούν στην γενέτειρα του Κερασίτσα Αρκαδίας στις 26 Μαΐου 2024.  Ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Τζιούμης -------------------------- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κυριακή 26 Μαΐου 2024 Χώρος ανδριάντα Γρηγόρη Λαμπράκη Ωρα: 10.30 Επιμνημόσυνη Δέηση Ομιλία: Κωστοπούλου

Πολιτιστικός Μάϊος στο Δ.Κορινθίων με σειρά εκδηλώσεων από 24 έως 27. 05. 24

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Κορινθίων με τίτλο «Πολιτιστικός Μάϊος», για το διάστημα 24/5 έως και 27/5 έχουν προγραμματιστεί οι κάτωθι εκδηλώσεις: 1. «Διεθνής Μουσική Σύμπραξη», με τη συμμετοχή της χορωδίας νέων του Σχολείου Χορωδιακής τέχνης του Μονάχου και της νεανικής ορχήστρας του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος, την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 στις 19:00 μ.μ. στο

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας | Δημήτρης Πτωχός: «Στεκόμαστε δίπλα με κάθε τρόπο στις άοκνες προσπάθειες των ανθρώπων της τέχνης»

«Το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις του κόσμου ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα 30 χρόνια του Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Τετάρτης 22 Μαΐου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην Αθήνα. Το 30ο Διεθνές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο