Νοεμβρίου 30, 2020

Διαβάσαμε: "Μπελγκρέιβια" του Julian Fellowes

Ιανουαρίου 27, 2020

Το παρελθόν, όπως λέγεται συχνά, είναι μια χώρα ξένη, στην οποία τα πράγματα γίνονται αλλιώς. Ίσως και να είναι έτσι - και μάλιστα είναι προφανές ότι είναι έτσι σε ό,τι αφορά τα ήθη και τα έθιμα, τον ρόλο των γυναικών, τις κυβερνήσεις της αριστοκρατίας και μυριάδες άλλες πτυχές της καθημερινότητας. Υπάρχουν όμως και αρκετές ομοιότητες. Η φιλοδοξία, ο φθόνος, η οργή, η απληστία, η καλοσύνη, η ανιδιοτέλεια και πάνω απ' όλα, ο έρωτας αποτελούσαν ανέκαθεν κινητήριες δυνάμεις των επιλογών τους.

15 Ιουνίου 1815

Την παραμονή της μάχης του Βατερλό, η καλή κοινωνία της Μεγάλης Βρετανίας είναι συγκεντρωμένη στις Βρυξέλλες, στο λαμπερό σουαρέ της Δούκισσας του Ρίτσμοντ. Ανάμεσα τους, η όμορφη Σοφία, κόρη του φιλόδοξου εμπόρου και επισιτιστή του στρατού Τζέιμς Τρεντσαρντ, και ο Λόρδος Έντμουντ Μπέλασις. Οι δύο νέοι γνωρίζουν πολλοί καλά πως δεν μπορούν να είναι μαζί μα αντιτάσσονται στα κοινωνικά πρέπει που τους επιβάλλουν και αποφασίζουν να ζήσουν τον έρωτα τους με κάθε τίμημα. Όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια γι' αυτούς. Ο Ναπολέοντας βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά μα η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Η γιορτή μετατρέπεται σε δυστυχία και οι νέοι καλούνται μα πάνε στο μέτωπο. 

Την επόμενη μέρα της μάχης τα νέα καταφθάνουν. Μπορεί ο Ναπολέοντας να τράπηκε να ηττήθηκε και να τράπηκε σε φυγή, όμως η σκιά του θανάτου τους έχει περικυκλώσει. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο Λόρδος Μπέλασις. Η νεαρή Σοφία ξυπνάει απότομα από το όμορφο όνειρο και βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα.

25 χρόνια μετά

Η οικογένεια Τρέντσαρντ έχει ανελιχθεί κοινωνικά και οικονομικά και πλέον ζει στη φημισμένη συνοικία της Μπελγκρέιβια. Ωστόσο ο πλούτος και καλή φήμη δεν αρκούν για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τον άδικο χαμό της Σοφίας και δεν θέλουν να μιλούν γι'αυτον. Η ίδια σκιά πόνου και θλίψης πλανάται πάνω από το μέγαρο της οικογένειας Μπέλασις, αφού ο Έντμουντ ήταν το μοναδικό τους παιδί και διάδοχος του τίτλου και της μεγάλης περιουσίας. Φαινομενικά οι δύο οικογένειες δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους, μόνο που υπάρχει ενα μυστικό, το οποίο το κρατούν καλά φυλαγμένο οι Τρέντσαρντ όλα αυτά τα χρόνια. Ενα μυστικό το οποίο τους ενώνει και είναι αρκετά δυνατό ώστε να διαταράξει τις κοινωνικές ισορροπίες.

Το "Μπελγκρέιβια" είναι μια εκπληκτική ιστορία φιλοδοξίας, έρωτα και προκατάληψης. Ο χρόνος και ο τόπος έχουν κυρίαρχο ρόλο τόσο στην εξέλιξη της ιστορίας όσο στις ζωές των ηρώων. Ο Fellowes έχει το μοναδικό ταλέντο να δημιουργεί από την αρχή ένα νέο κόσμο - σεβόμενος πάντα στο ιστορικό πλαίσιο που βασίζεται - γεμάτο αντιθέσεις και να μεταφέρει με απόλυτη φυσικό τρόπο τους αναγνώστες του σ' αυτόν. Επιπλέον αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη μεταφράστρια των Εκδόσεων Κλειδάριθμος για τη προσεγμένη μεταφορά του μυθιστορήματος στην ελληνική γλώσσα. Δίχως αμφιβολία, ο Julian Fellowes αποτελεί μια αναγνωστική εγγύηση για τους λάτρεις των ιστορικών μυθιστορημάτων.

Το μυθιστόρημα του Julian Fellowes "Μπελγκρέιβια" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 02:16

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia

© 2020 pna.gr. All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr