“ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ”: To project με τις προηγμένες τεχνολογίες που θα αναδείξει τη βυθισμένη πολιτεία της Επιδαύρου

Ιανουαρίου 22, 2021
Απομεινάρια τειχών, θεμελιώσεις κτιρίων, αμφορείς και τμήματα πλακόστρωτων συνθέτουν το σκηνικό της «βυθισμένης πολιτείας» Επιδαύρου, που βρίσκεται σε βάθος μόλις δύο μέτρων και σε απόσταση αναπνοής από την ακτή.

Κυρήχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος το 1998, ενώ αποτυπώθηκε φωτογραφικά από αερόστατο το 1970.

Πλέον, με το έργο “ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ”, από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου /ΕΚ «Αθηνά» και την «Πολατιδης Marine», θα ξεκινήσει -για πρώτη φορά- μια ολοκληρωμένη δράση προστασίας και ανάδειξης των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων της «βυθισμένης πολιτείας» της Επιδαύρου με καινοτόμες τεχνικές, προηγμένες συσκευές και τεχνολογίες.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία ολοκληρωμένη δράση προστασίας και ανάδειξης των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων της «βυθισμένης πολιτείας» της Επιδαύρου. Οι εργασίες αποσκοπούν στη συντήρηση, επιστημονική τεκμηρίωση, αποτύπωση και ανάδειξη της, με την ανάπτυξη συστήματος αυτόνομης και τεχνολογικά προηγμένης επιτόπιας περιήγησης/ξενάγησης.

Το σύστημα θα είναι εγκατεστημένο σε ειδικά σχεδιασμένο και διαμορφωμένο πλωτό αυτοκινούμενο σκάφος (e-Πλοηγός) με διαφανή πάτο, ενώ μια σειρά κατάλληλων αισθητήρων θα εξασφαλίζει την εξ αποστάσεως ασφαλή και σε πραγματικό χρόνο εκτέλεση σεναρίων αυτοματοποιημένης περιήγησης.

Οι επιβάτες του σκάφους e-Πλοηγός θα ξεναγούνται με πολυμεσικές και πολύγλωσσες τεχνικές εξιστόρησης (story telling) που θα αναπτυχθούν γι’ αυτόν τον σκοπό. Επίσης θα μπορούν, εκτός από το να βλέπουν στον πάτο του σκάφους το ένα μετά το άλλο τα τμήματα των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων της Επιδαύρου, να παρακολουθούν παράλληλα σε μεγάλη οθόνη υπολογιστή την τρισδιάστατη απεικόνιση της βυθισμένης πολιτείας, όπως αυτή υπήρξε πριν από αιώνες και σε συνάρτηση με την εκάστοτε θέση του σκάφους e-Πλοηγός.

Επιπλέον, με αξιοποίηση τεχνολογιών νοηματικής γλώσσας, ακόμη​ και επιβάτες ΑμεΑ θα μπορούν​ να αποκτούν το βίωμα μιας πολυδιάστατης​ «πολιτισμικής εμπειρίας» μέσα από δραστηριότητες που συνδυάζουν την ψυχαγωγία με τη μάθηση.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2023.

«Η βυθισμένη πολιτεία στην Αρχαία Επίδαυρο παραμένει ένα ακατέργαστο διαμάντι για τον τόπο μας. Κολυμπάς κυριολεκτικά μέσα στην ιστορία, δίπλα από Βασιλείς και αφέντες της τότε εποχής!Μέσα στα σπίτια που μας δείχνουν τη ζωή των προγόνων μας! Πόσοι όμως μπορούμε ή γνωρίζουμε που είμαστε; Οι επαφές μας με το υπουργείο μας έφεραν μπροστά σε ένα μεγάλο project ολοκληρωμένης δράσης προστασίας και ανάδειξης των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων της βυθισμένης πολιτείας της Επιδαύρου με καινοτόμες τεχνικές, προηγμένες συσκευές και τεχνολογίες. Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου σταθερός πάντα στην ανάδειξη του τόπου μας, υλοποιεί προγράμματα καθαρά αναπτυξιακού χαρακτήρα με στόχο την αναβάθμιση του Δήμου μας! "Οι εργασίες που θα εκτελεσθούν αποσκοπούν στη συντήρηση, επιστημονική τεκμηρίωση, αποτύπωση και ανάδειξη της βυθισμένης πολιτείας της Επιδαύρου με την ανάπτυξη συστήματος αυτόνομης και τεχνολογικά προηγμένης επιτόπιας περιήγησης/ξενάγησης. Το σύστημα αυτό θα είναι εγκατεστημένο σε ειδικά σχεδιασμένο και διαμορφωμένο πλωτό αυτοκινούμενο σκάφος (e-Πλοηγός) με διαφανή πάτο, ενώ μια σειρά κατάλληλων αισθητήρων θα εξασφαλίζει την εξ αποστάσεως ασφαλή και σε πραγματικό χρόνο εκτέλεση σεναρίων αυτοματοποιημένης περιήγησης. Οι επιβάτες του σκάφους e-Πλοηγός θα ξεναγούνται με πολυμεσικές και πολύγλωσσες τεχνικές εξιστόρησης (story telling) που θα αναπτυχθούν γι’ αυτόν τον σκοπό, θα μπορούν δε, εκτός από το να βλέπουν στον πάτο του σκάφους το ένα μετά το άλλο τα τμήματα των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων της Επιδαύρου, να παρακολουθούν παράλληλα σε μεγάλη οθόνη υπολογιστή την τρισδιάστατη απεικόνιση της βυθισμένης πολιτείας, όπως αυτή υπήρξε πριν από αιώνες και σε συνάρτηση με την εκάστοτε θέση του σκάφους e-Πλοηγός. Επιπλέον, με αξιοποίηση τεχνολογιών νοηματικής γλώσσας, ακόμη​ και επιβάτες ΑμεΑ θα μπορούν​ να αποκτούν το βίωμα μιας πολυδιάστατης​«πολιτισμικής εμπειρίας» μέσα από δραστηριότητες που συνδυάζουν την ψυχαγωγία με τη μάθηση. Συνεπώς, με το Έργο “ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ” εκδιπλώνεται για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη δράση προστασίας και ανάδειξης των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων της βυθισμένης πολιτείας της Επιδαύρου με καινοτόμες τεχνικές, προηγμένες συσκευές και τεχνολογίες» αναφέρει, ο δήμαρχος Επιδαύρου, Τ. Χρόνης, σε ανάρτησή του.

argolikeseidhseis.gr

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia