Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Βασίλειος Χ. Πετράκος: Πρόκειται για τμήμα οικιακού ή βιοτεχνικού σκεύους, λεκάνης δεν είναι ο θρόνος του Αγαμέμνονα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή του Γ.Γ. της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας κ. Βασίλειου Χ. Πετράκου σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν στην «ανακάλυψη του θρόνου του Αγαμέμνονα».

Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με την «ανακάλυψη του θρόνου του Αγαμέμνονα», ο Γ.Γ. της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Βασίλειος Χ. Πετράκος, ως Διευθυντής των ανασκαφών της Αρχαιολογικής Εταιρείας στις Μυκήνες, απέστειλε στο ΥΠΠΟΑ την κάτωθι επιστολή:
«Έχω την τιμή να σας γνωστοποιήσω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας κατόπιν των δημοσιευμάτων στον Τύπο περί «ανακαλύψεως του θρόνου του Αγαμέμνονος» στις Μυκήνες συνέστησε Επιτροπή εκ του υπογραφόμενου, της Συμβούλου κυρίας Ντόρας Βασιλικού και του Ερευνητού της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου για να εξετάσουν το ζήτημα και να γνωματεύσουν σχετικώς.
Ο εκ των μελών της Επιτροπής υπογραφόμενος είναι Έφορος Αρχαιοτήτων ε.τ., Ακαδημαϊκός, Γενικός Γραμματεύς της Αρχαιολογικής Εταιρείας από του 1988 και της Ακαδημίας Αθηνών από του 2010. Η κυρία Βασιλικού και ο κ. Καλογερόπουλος είναι διακεκριμένοι αρχαιολόγοι ειδικευμένοι εις την μυκηναϊκή αρχαιολογία με σημαντικά αυτοτελή δημοσιεύματα που αφορούν τον μυκηναϊκό πολιτισμό.
Η Επιτροπή πήγε στις Μυκήνες και εξέτασε επισταμένως τον λίθο ο οποίος, υποθετικώς πάντοτε, ανήκει στον «θρόνο του Αγαμέμνονος» και κατέληξε στο εξής συμπέρασμα:
Ο λίθος, κακής ποιότητος, δύσκολα κατεργαζόμενος και ακατάλληλος για λάξευση και μεταβολή του στο επισημότερο έπιπλο ενός ανακτόρου, έχει διαστάσεις ± 0,55 (μήκος) Χ ± 0,22 (πάχος) Χ ± 0,30 (πλάτος), είναι αποσπασμένος από μεγαλύτερο κομμάτι και φέρει κατεργασία μόνο στη μια όψη, τη θεωρούμενη ως άνω η οποία άνω όψη συνίσταται από μία λεία επίπεδη ταινία στην συμβατικώς λαμβανόμενη ως αριστερή πλευρά. Η ταινία ορίζει τμήμα κοιλώματος βάθους ± 5 εκατοστών.
Τα «ευθύγραμμα ίχνη πρόσφυσης λεπτής επίπεδης λίθινης πλάκας που προφανώς αποτελούσε το ερεισίνωτο του καθίσματος» δεν είναι άλλο από κενό που δημιουργήθηκε από την απόσπαση κροκάλας από τον κακής ποιότητος λίθο. Η λεγόμενη πρόσφυση, (θηλυκό στην οικοδομική ορολογία ή μισοχάραγμα, μόρσο, περαστός, ραμποτέ, στις διάφορες παραλλαγές της τεχνικής αυτής συναρμογής δύο τεμαχίων) δεν αρκεί στατικώς για τη στερέωση ερεισινώτου που δεχόταν όπως είναι φυσικό, ισχυρές πιέσεις.
Το λίθινο αντικείμενο δεν είναι πρωτοφανές. Πρόκειται για τμήμα οικιακού ή βιοτεχνικού σκεύους, λεκάνης, όπως προκύπτει από το βάθος του κοιλώματος, συνηθέστατου ως ευρήματος σε οικισμούς, στρατόπεδα, εργαστήρια.
Ο κ. Μαγγίδης λέγει δια των εφημερίδων ότι το θραύσμα ανήκει στον θρόνο του μεγάρου της ακρόπολης των Μυκηνών και ότι κρημνίστηκε στον Χάβο «περί τα 80 μέτρα νοτίως του μυχού της ακροπόλεως των Μυκηνών που βρίσκεται κάτω ακριβώς από το μυκηναϊκό ανάκτορο». Άρα ο θρόνος ολόκληρος ή το τμήμα του αυτό έπεσε σε ευθεία γραμμή, «κάτω ακριβώς» στον Χάβο από τη θέση στην οποία ήταν ιδρυμένο. Στο δελτίο το οποίο έχει προσαρτήσει στο Μουσείο στο λίθινο αντικείμενο, αναγράφεται Mycenae 20/14 Lower Town, η λεγόμενη Κάτω Πόλη, σε αντίθεση με την ακρόπολη, που τοπογραφικώς, η Lower Town, είναι άλλο από την «κοίτη του Χάβου» όπου λέγεται ότι βρέθηκε ο λίθος. Άρα υπάρχουν δύο τόποι εύρεσης.
Άξιο μνείας είναι ότι ο κ. Μαγγίδης στην επιστολή του λέγει ότι «οι μεγάλες διαστάσεις του [λίθου] καθώς και το σημείο ανεύρεσής του συνηγορούν πως πρόκειται πιθανότατα για τον θρόνο της τελευταίας φάσης του μυκηναϊκού ανακτόρου των Μυκηνών». Σε άλλα σημεία της επιστολής του λέγει ότι «πρόκειται πιθανότατα για τμήμα μεγάλου καθίσματος» και αποδίδει, πάντοτε «πιθανώς», θραύσματα αρχαίων των Μυκηνών, που έχουν βρεθεί σε απομακρυσμένα σημεία του ανακτόρου, στον υποθετικό θρόνο, που μόνο στοιχείο του είναι ένα κοίλωμα που το βάθος του μόνο αποκλείει να ανήκει στο θρόνο. Τέλος, εντελώς αντιδεοντολογικώς, καταλήγει στο βέβαιο συμπέρασμα ότι το εύρημά του είναι «ο μοναδικός έως τώρα ανακαλυφθείς θρόνος μυκηναϊκού ανακτόρου στην ηπειρωτική Ελλάδα» και τον συνδέει με τον θρόνο του Αγαμέμνονος, πρόσωπο ως γνωστόν μυθικό του οποίου η ύπαρξη δεν αποδεικνύεται, ο αείμνηστος Σπύρος Ιακωβίδης την απέρριπτε.
Δεν γνωρίζω ποιος έδωσε στον Τύπο τις πληροφορίες, τα σχέδια και τις φωτογραφίες, πιθανώς πρόσωπο του κύκλου του τομέως ανασκαφής της Κάτω Πόλεως που επιβλέπει , για λογαριασμό της Αρχαιολογικής Εταιρείας ο κ. Μαγγίδης, χωρίς βεβαίως την άδειά της, διότι οι φωτογραφίες του λίθου και το σχέδιο του υποθετικού θρόνου που δημοσιεύτηκαν είναι τα επίσημα της ανασκαφής στοιχεία.
Το Συμβούλιο της Αρχαιολογικής Εταιρείας και η εντεταλμένη Επιτροπή που εξέτασε το ζήτημα, κρίνουν ότι το όλο θέμα αποτελεί ατυχή, εάν δεν είναι σκόπιμη, επιστημονική παρεκτροπή που οφείλεται σε επίδραση άλλης ατυχεστέρας περιπτώσεως που απασχόλησε κυβερνητικούς και επιστημονικούς κύκλους κατά το 2014 – 2015, και μας διέσυρε διεθνώς».

Σχετικά άρθρα: 

Βρέθηκε ο θρόνος του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Εκδηλώσεις εορτασμού για την Ιστορική Μάχη των Δολιανών της 18 ης Μαΐου 1821»

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας και η Κοινότητα Δολιανών σας...

Υπογραφή σύμβασης από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αρκαδίας Κώστα Μανδρώνη για την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών του νομού

Υπεγράφη από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αρκαδίας, Κώστα Μανδρώνη, η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Αντιπλημμυρική Προστασία Οικισμών Π.Ε. Αρκαδίας (Καθαρισμοί Ποταμών, Τεχνικά Έργα Κοίτης)», συνολικού προϋπολογισμού 180.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) της Π.Ε. Αρκαδίας. Το έργο περιλαμβάνει καθαρισμούς και αποκατάσταση της κοίτης ρεμάτων σε επιλεγμένα σημεία της Αρκαδίας, σύμφωνα

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αυτοδιοίκησης του ΥΠΕΣ

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 13 Μαΐου 2025 με πρωτοβουλία του Δημάρχου Καλαμάτας και Προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου Θανάση Βασιλόπουλου, στο γραφείο Δημάρχου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών Σάββα Χιονίδη, των Βουλευτών Μεσσηνίας Μίλτου Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, των Δημάρχων Οιχαλίας Παναγιώτας Γεωργακοπούλου και Δυτικής Μάνης Γιώργου Χιουρέα, και του αναπλ. Δημάρχου

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας και μέλος του ΔΣ του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες στην Ημερίδα-Γενική Συνέλευση, με θέμα «Ζωντανές λίμνες, ακμάζουσες κοινότητες. Καινοτομίες για τη...

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες Ευστάθιος Κούλης συμμετείχε στην επιτυχημένη Ημερίδα και Ετήσια Γενική Συνέλευση του, με θέμα «Ζωντανές λίμνες, ακμάζουσες κοινότητες. Καινοτομίες για τη βιώσιμη διαχείρισή τους», που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, την Παρασκευή 9 Μαΐου, στο Πνευματικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ