Συζήτηση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Τρίπολη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δείτε τι συζητήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης και τι απόφαση έλαβαν τα μέλη της…

Από το μέλος του συμβουλίου κ. Παπούλια Φώτη ζητήθηκε να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διατάξεως το θέμα για το κυκλοφοριακό πρόβλημα των πεζών στην Τρίπολη.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας λόγω του επείγοντος να δεχθεί προς συζήτηση το 1ο εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα: “Συζήτηση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Τρίπολη”. Το συμβούλιο ομόφωνα αποδέχθηκε τη συζήτηση του εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος.

Ακολούθως ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον κ. Παπούλια ο οποίος ανέφερε:

Φέρνω αυτό το θέμα για συζήτηση γιατί σε προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε θέμα για το κυκλοφοριακό στην Τρίπολη σε σχέση με την κίνηση των οχημάτων. Δυστυχώς κανένας δεν ενδιαφέρεται για τους πιο αδύναμους, οι οποίοι είναι οι συμπολίτες μας που κυκλοφορούν πεζοί στην Τρίπολη (ηλικιωμένοι, γυναίκες με καρότσια με παιδιά). Είναι πολύ δύσκολη η διέλευση των πεζών σε κοινόχρηστους χώρους και κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ανθρώπινη ζωή.

Αναφέρομαι ειδικότερα στο κέντρο και άλλες πολυσύχναστες περιοχές, όπως η πλατεία Κολοκοτρώνη που είναι ένας κυκλοφοριακός κόμβος λόγω των λεωφορείων και λόγω της κίνησης που υπάρχει από αυτοκίνητα από όλες τις περιοχές.

Στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας ανέφερε παραδείγματα για ατυχήματα που έχουν συμβεί π.χ. αυτοκίνητο που έπεσε πάνω σε περίπτερο και πρόσφατα αυτοκίνητο που μπήκε μέσα σε βιτρίνα καταστήματος και έθιξε το γεγονός ότι κανένας δεν έχει φροντίσει να λάβει μέτρα προστασίας με κίνδυνο για τους διερχόμενους πολίτες καθώς και παραδείγματα για αυτοκίνητα που παρκάρουν στα πεζοδρόμια και στις εισόδους των πεζοδρόμων.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ. Παπούλιας είπε: Δε σέβεται κανείς τις διαβάσεις πεζών, είναι συνεχώς παρκαρισμένα, απαγορεύεται οποιαδήποτε στάθμευση στη διάβαση πεζών, ούτε με αλάρμ. Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός, η ομάδα ΔΙΑΣ φυλάει την τράπεζα και αναρωτιέμαι γιατί δεν μπορεί να παρέμβει και να πει μην παρκάρετε εκεί.

Σήμερα στην εποχή της οικονομικής κρίσης είναι πολύ κρίσιμα τα πράγματα για την ανθρώπινη ζωή γιατί αν σε χτυπήσει ένα αυτοκίνητο και είναι ανασφάλιστο πως θα βρεις μετά το δίκιο σου; Η ανθρώπινη ζωή δεν ξεπληρώνεται με τίποτα, υπάρχουν πολλοί ανήμποροι άνθρωποι που θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν ελεύθερα στην πόλη, αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι φορείς.

Ανάμεσα σε αυτούς που παρκάρουν στις διαβάσεις πεζών είναι και οι ταξιτζήδες, είναι απαράδεκτο από τη στιγμή που εμείς σα διοίκηση του Δήμου τους φτιάξαμε, πρώτη φορά στα χρονικά της Τρίπολης, πιάτσες ΤΑΞΙ και από τη στιγμή που παίρνουν οι ίδιοι για να γράψουν όσους πάνε στις πιάτσες τους, να παρκάρουν μετά στις διαβάσεις πεζών τη στιγμή που υπάρχει ο ΚΟΚ που του απαγορεύει να είναι πάνω στη διάβαση πεζών. Έχει χαθεί η οποιαδήποτε έννοια της νομιμότητας σε ότι αφορά τη λειτουργία αυτών των χώρων.

Θεωρώ απαράδεκτο και τραγικό αυτό που γίνεται γιατί η Τρίπολη είναι μια πόλη που δεν χρειάζεται αυτοκίνητο. Θεωρώ ότι κάτι πρέπει να κάνουμε σε όλη αυτή την κατάσταση.

Ακολούθως ο κ. Παπούλιας έκανε τις ακόλουθες προτάσεις λέγοντας:

• Να ζητήσει ο Δήμος να είναι οι έλεγχοι της Τροχαίας πιο αποτελεσματικοί και ίσως όχι τόσο ελαστικοί. Είναι απαράδεκτο, πάνε να περάσουν ένα νόμο το κράτος, προτείνουν να μειωθούν τα πρόστιμα του ΚΟΚ στο μισό. Αν γίνει αυτό κανείς δε θα υπολογίζει την παράβαση που θα κάνει, θα πρέπει να μην περάσει αυτός ο νόμος.

Να κάνουμε μια εισήγηση στην Τροχαία, στην κεντρική πλατεία και στην πλατεία Κολοκοτρώνη να υπάρχει περιπολικό και να ελέγχει την κατάσταση, να μην αφήνει να γίνονται παράνομες σταθμεύσεις. Θα πρέπει η Αστυνομία να είναι πιο αυστηρή στην επιβολή της τάξης σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα, για να προλάβουμε τα χειρότερα.

• Δεύτερον, να στείλουμε μια εισήγηση στην Τεχνική Υπηρεσία να διορθώσει όπου έχουν καταστραφεί πεζοδρόμια και κιγκλιδώματα ή σε περίπτωση που θέλουμε να υπάρχει ασφάλεια για τη διέλευση των πολιτών στα πεζοδρόμια σε κάποια σημεία να μπουν κάγκελα π.χ. στην Ουάσιγκτον υπήρχαν δύο κάγκελα τα οποία έχουν εξαφανιστεί

Στην προηγούμενη θητεία ως αντιπολίτευση είχαμε περάσει απόφαση από εδώ, να γίνει αντικατάσταση των κιγκλιδωμάτων που λείπουν και αποκατάσταση των ζημιών στα πεζοδρόμια της Ταξιαρχών, υπάρχει απόφαση Δ.Σ., κάποιες τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να τις επανενεργοποιήσουμε και να τις υλοποιήσουμε σα Δημοτική Αρχή που είμαστε τώρα.

Στην Ταξιαρχών υπήρχε ένα φωτιστικό σώμα, μπροστά σε μια σχολή οδηγών, αυτή τη λάμπα κάποιοι την εξαφανίσανε, αδυνατούμε τώρα, γιατί είναι ακριβό το κόστος, να αντικαταστήσουμε το σώμα ή κάποιοι δε θέλουν να αντικατασταθεί γιατί παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους.

Πρέπει οι πολίτες να διεκδικήσουν το να υπάρχει σωστή λειτουργία της πόλης, όπου διαπιστώνουν προβλήματα να κάνουν κλήσεις στο Δήμο για να γίνεται αποκατάσταση στις ζημιές αυτές π.χ. στη Γεωργίου Α’ θα μπορούσαν να μπουν κάγκελα για να προστατεύεται ο κόσμος.

• Θα ήθελα σα Δημοτική Κοινότητα, Πρόεδρε ξέρω ότι το έχεις κάνει, να γίνουν συστάσεις στους επαγγελματίες οδηγούς, σ’ αυτούς που κάνουν ανεφοδιασμό, υπάρχει πρόγραμμα πότε πρέπει να γίνεται ανεφοδιασμός από την προηγούμενη δημοτική αρχή, το οποίο δεν τηρεί κανένας και αυτοί παρκάρουν στις διαβάσεις. Θα μπορούσαμε να τους προτείνουμε αν θέλουν να κάνουν ανεφοδιασμό σε άλλες ώρες να χρησιμοποιούν τρίκυκλα όπως υπάρχουν σε άλλες πόλεις.

• Το πιο βασικό είναι η αλλαγή νοοτροπίας και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση στους πολίτες, κυρίως από μικρή ηλικία στους μαθητές. Ο Δήμος θα μπορούσε να κάνει προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών αλλά και στα σχολεία των μαθητών με κάποιες ημερίδες ή στις πλατείες μας να γίνει εκπαίδευση των παιδιών, μια παρουσίαση του ΚΟΚ.

Θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε φτιάξει Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής με τόσα λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μη λειτουργεί. Πάνε τους μαθητές εκδρομή σε άσχετα σημεία της πόλης, αντί να τα πάνε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής να τα διδάξουν και κάτι.

• Άλλος τρόπος είναι με τη βοήθεια των τοπικών ΜΜΕ να γίνονται αναρτήσεις κάποιων «τρελών» πραγμάτων που συχνά βλέπουμε στο δρόμο π.χ. να παρκάρουν ανάποδα στο ρεύμα, που είναι ολόκληρο το φορτηγό πάνω στο πεζοδρόμιο, ώστε να καταλαβαίνει ο κόσμος το γελοίο του πράγματος και το πώς προσέχουμε τους πεζούς και να κάνουμε τους πολίτες να γίνουν πιο ενεργοί ώστε να διεκδικούν αυτό που πρέπει, δηλαδή τάξη στην πόλη και την ελευθερία των κινήσεών τους.

• Τέλος θα ήθελα να πω, άλλο ένα θέμα που απασχολεί και θα βοηθούσε την κίνηση των πεζών και την κυκλοφορία, ……. σχετικά με τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα έχει γίνει κάτι, υπάρχουν παράπονα από πολίτες ότι υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα.

Στα θέματα που έθεσε ο κ. Παπούλιας, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι όλοι συμφωνούν και έκανε τις ακόλουθες διευκρινήσεις:

• Δεν είναι στο χέρι μας να ελέγξουμε την Αστυνομία και από τη συνεργασία που έχω, κάνει τα μέγιστα που μπορεί να κάνει, έχει έλλειψη προσωπικού, αυτοκινήτων, χρημάτων και με την κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπορώ να πω ότι υπερβάλουν εαυτό για να μπορέσουν να αστυνομεύσουν ολόκληρο Δήμο. Όσες φορές έχω ζητήσει τη συνδρομή τους έχουν ανταποκριθεί άμεσα και έχουν βοηθήσει.

• Οι υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί για να γίνει η διαγράμμιση, αλλά δεν μπορεί να γίνει σε βροχερές μέρες.

• Αν παρκάρουν στις διαβάσεις οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές δεν είμαστε Αστυνομικοί για να κάνουμε κάτι σα Δήμος, είναι θέμα νοοτροπίας, όπως σωστά είπατε, αν οι ίδιοι δε μπορούν να διαφυλάξουν το επάγγελμά τους, τους έχω παρακαλέσει πάρα πολλές φορές, δε μπορούμε να το κάνουμε εμείς. Κάποιος θα την πληρώσει όταν θα πάει να κάνει έλεγχο η Αστυνομία.

• Στις προτάσεις που έχετε κάνει να μπουν κολονάκια, έχει προχωρήσει η μελέτη για την προμήθεια να μπουν κολονάκια στα πεζοδρόμια.

• Δε μπορούμε εμείς να πάρουμε απόφαση για το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής που δεν είναι στα διοικητικά όρια της Τρίπολης.

Δε νομίζω ότι εμείς σα Διοίκηση μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω απ’ ότι ήδη κάνουμε. Αν τα 11 μέλη του συμβουλίου, γιατί νομίζω ευθύνη μας είναι να παρακολουθούμε τη λειτουργία της πόλης και να φροντίζουμε για την ομαλή λειτουργία της. Όλοι οι δημότες της πόλης πρέπει να το κάνουν, να διαφυλάττουν οι ίδιοι το χώρο που τους ανήκει, το χώρο που έχουν πληρώσει για να χαίρονται και κάποιοι άλλοι δεν το σέβονται και τον καταστρέφουν. ‘Έχω παρακαλέσει όλους σας πολλές φορές να φροντίζετε γι’ αυτό το πράγμα.

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας αφού άκουσε την τοποθέτηση του κ. Παπούλια και του Προέδρου και μετά από διαλογική συζήτηση

Αποφασίζει Ομόφωνα

Να φροντίσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την πραγματοποίηση ημερίδων κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές σχολείων με στόχο την εκπαίδευση αυτών και την αναβάθμιση της κυκλοφοριακής αγωγής της πόλης μας επενδύοντας στη νέα γενιά για την επίτευξη του στόχου καθώς επίσης αν είναι δυνατόν να φροντίσει για τη λειτουργία όλων των δομών εκείνων που συνδράμουν στην κατεύθυνση αυτή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στην Γορτυνία

Την Μεγάλη Δευτέρα 29/04/2024 λόγω εργασιών ενίσχυσης του Δικτύου...

Τρίπολη | Το πρόγραμμα εισόδου των Επιταφίων στην κεντρική Πλατεία Αγίου Βασιλείου

Η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας ανακοίνωσε το πρόγραμμα...

«Τουρισμός για όλους 2024»: Έγινε η κλήρωση – Μάθετε τα αποτελέσματα

Το πρωί της Παρασκευής 26/4 πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για...

Τρίπολη: Αλλαγή μέρας λειτουργίας των λαϊκών αγορών για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι λαϊκές αγορές της πλατείας Βαλτετσίου...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο