Ιανουαρίου 18, 2021

Video: Σπηλαιοκατάδυση στον "Άδη" της Αρκαδίας

Ομάδα δυτών έκανε τη βαθύτερη κατάδυση στην Ελλάδα, στον “πλημμυρισμένο Άδη” της Αρκαδίας.

Η κατάδυση σε υποβρύχια σπήλαια είναι μια από τις πλέον εξειδικευμένες μορφές κατάδυσης και σπηλαιολογίας, μια μορφή περιπέτειας που απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση κι ένα σπάνιο συνδυασμό ικανοτήτων. Δεν μπορεί ο καθένας να καταδυθεί σε παγωμένες, σκοτεινές στοές, σε βάθος 15 ή 50 μέτρων κάτω από τόνους βράχου – και μόνο να το περιγράφεις ακούγεται τρομακτικό.

Μια ομάδα Ελλήνων δυτών του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου, αποφάσισε να καταδυθεί σε ένα από τα βαθύτερα και ανεξερεύνητα υποβρύχια σπήλαια του κόσμου, αυτό στην πηγή Σίντζι, στην Κανδήλα της Αρκαδίας, που είναι γνωστό και ως ο ”πλημμυρισμένος Άδης”.

Η πηγή Σίντζι σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει βάθος που ξεπερνά τα 153 μέτρα και είναι από τα δυσκολότερα σπήλαια στον κόσμο καθώς έχει παντού νερό. Το 1996 αρχικά και μετά το 2009 μία ομάδα δυτών της αποστολής του ΣΠΕΛΕΟ, κατάφερε να φτάσει στα 153 μέτρα αλλά διέκοψε την προσπάθεια της καθώς δεν είχε τον ανάλογο εξοπλισμό. Φυσικά το επίτευγμα ήταν μεγάλο, αλλά το ερώτημα παρέμενε ανοικτό. Μέχρι τι βάθος φτάνει το σπήλαιο του Σίντζι; Μετά από περισσότερες από 6 ώρες κατάδυσης, οι δύτες της αποστολής κατάφεραν να φτάσουν σε βάθος 186 μέτρων, σε μια από τις δυσκολότερες καταδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Τα μέλη της αποστολής χρειάστηκαν μεγάλη και επίπονη προετοιμασία περίπου 6 μηνών, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν μια κατάδυση μεγάλου βαθμού δυσκολίας, με μεγάλο μήκος και βάθος, χαμηλή ορατότητα και πολύ χαμηλή θερμοκρασία!

redbull.com

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia