Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τρίπολη | Λάθος η χρονολογία θανάτου στο άγαλμα του Μανώλη Δούνια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Γιώργος Πραχαλιάς, δίνει στοιχεία για την περιοχή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Τρίπολη, όπου βρίσκεται το άγαλμα του Μανώλη Δούνια.

Επίσης, μετά το λάθος στο όνομα του πατέρα του Ήρωα ο κ. Πραχαλιάς, επισημαίνει και άλλη μια αστοχία που έχει να κάνει με την χρονολογία θανάτου του Μανώλη Δούνια.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Η ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑ, Η ΠΑΛΑΙΑ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΚΑΙ Ο ΔΟΥΝΙΑΣ
Το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Τριπολιτσά ήταν αφιερωμένο στον Πανάγιο Τάφο στην Παλαιά Ιερουσαλήμ και αποτελούσε μετόχι του. Το μοναστήρι γνώρισε τόσο μεγάλη ακμή κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας (1689-1715), ώστε οι Αγιοταφίτες το διεκδίκησαν το 1710 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η αντίδραση των Τριπολιτσιωτών ήταν σθεναρή και τελικά κέρδισαν την κυριότητα του Μοναστηριού (η απόφαση του Οικουμενικού Θρόνου σώζεται στον Αγιοταφιτικό Κώδικα 605).

Το Μοναστήρι περιβάλλονταν από τα «Δεργασιά», τους τεράστιους στρεμματικούς αμπελώνες που εισήγαγαν οι Βενετσιάνοι και οι οποίοι ήταν προσβάσιμοι χάρη στα περίφημα βενετσιάνικα ψηφιδωτά καλντερίμια, τα οποία διατήρησαν και οι Οθωμανοί όταν ανακατέλαβαν την Τριπολιτσά το 1715. Μάλιστα, τέτοια υπέροχα ψηφιδωτά καλντερίμια κοσμούσαν την αλέα με το μεγάλο τέμενος (σημερινή πλατεία Αγίου Βασιλείου, η οποία ήταν κατάφορτη από ασύλληπτης μεγαλοπρέπειας κτίσματα), τον περίγυρο του Σεραγιού αλλά και τον περίφημο «Μεταξένιο Δρόμο» της Τριπολιτσάς (σημερινή οδό Διοτίμας).

Το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος είναι ο σημερινός Ι. Ναός της Μεταμορφώσεως με το νεκροταφείο, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης. Στον περίβολο του νεκροταφείου σώζεται μέχρι σήμερα το μοναδικό υπέργειο λείψανο του οθωμανικού πυργωτού τείχους της Τριπολιτσάς (του μοναδικού στον κόσμο σωζόμενου μέχρι σήμερα οθωμανικού τείχους), το οποίο κατέληγε την «Πύλη Του Αναπλιού», εκεί απ’όπου εισήλθε ο Μανώλης Δούνιας το 1821 στην Άλωση της Τριπολιτσάς και που βρίσκεται πλέον ο ανδριάντας του. Λίγο πιο πέρα, βρίσκεται και ο Τζουμπέ Χανές (οθωμανικό σχολείο), το μόνο οθωμανικό κτήριο που σώζεται μέχρι σήμερα στην πόλη.

Ολόκληρο το κέντρο της σημερινής Τρίπολης είναι ένα ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικό απομεινάρι της υπέρλαμπρης Τριπολιτσάς. Κατά συνέπεια είναι προφανές πως κάθε παρέμβαση ανάπλασης προϋποθέτει μεγάλη αρχαιολογική τεκμηρίωση και –κυρίως- ολιστικό αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, που να προσεγγίζει ολόκληρη την πόλη σαν ενιαία αρχιτεκτονική και πολεοδομική οντότητα. Αποσπασματικές προσεγγίσεις και παρεμβάσεις είναι καταστροφικές, τόσο για την ιστορία της πόλης όσο και για το μέλλον της.

Η ανάπλαση του χώρου που ανεγέρθηκε πρόσφατα ο ανδριάντας του Μανώλη Δούνια στην Τρίπολη έγινε στον περίγυρο του Ι. Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, εκεί που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους υπάρχουν τα απομεινάρια των θεμελίων της «Πύλης του Αναπλιού». Αγνοώ ποιος εκπόνησε την αρχιτεκτονική μελέτη και ποιος είχε την επίβλεψη. Ελπίζω τουλάχιστον να επέβλεπε κάποιος αρχαιολόγος. Γιατί σύμφωνα με την πρόταση της Σχολής Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών για τα διακοσάχρονα της Επανάστασης, εκεί προβλέπονταν να γίνει η αρχιτεκτονική αναστήλωση της «Πύλης του Αναπλιού» και μέρους του τείχους στην είσοδο της πόλης, μαζί με τον ανδριάντα του Δούνια ως αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα. Εύχομαι οι εκσκαφές που έγιναν από τα συνεργεία να μην κατέστρεψαν τα θεμέλια της ιστορικής πύλης…

ΥΓ: Αφού θα αποκατασταθεί το λάθος με το πατρώνυμο του Μανώλη Δούνια στον ανδριάντα του, ας διορθωθεί και η λάθος χρονολογία θανάτου στο βάθρο. Ο ήρωας πέθανε το 1854, σύμφωνα με την αναφορά της χήρας του Ελένης, που σώζεται στα Μητρώα Αγωνιστών του 1821…

eggrafo dounia

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιορτή Γεύσεων και Παράδοσης: Πρόσκληση συμμετοχής στο 2ο Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων στη Μονεμβασιά

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας προσκαλεί τις επιχειρήσεις του κλάδου αγροδιατροφικών...

VisitPeloponnese: Πρόγραμμα εκθέσεων και δράσεων εξωστρέφειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2ο εξάμηνο του 2025

 Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοινώνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα συμμετοχής της σε επιλεγμένες τουριστικές εκθέσεις και στοχευμένες δράσεις δικτύωσης μέχρι το τέλος του 2025. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάδειξης της Πελοποννήσου ως ολοκληρωμένου προορισμού αυθεντικών εμπειριών, με συγκεκριμένη στόχευση ανά αγορά. Στο επίκεντρο της στρατηγικής βρίσκεται η ενεργή συμμετοχή των επαγγελματιών του τουρισμού και

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 10 Ιουλίου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας και Μεσσηνίας και κατηγορία κινδύνου 3 στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά

Η Κορινθία στο επίκεντρο της διαστημικής τεχνολογίας-Γκιολής: «Τιμή για την Περιφέρειά μας η συμμετοχή σε μια παγκόσμια επιστημονική πρωτοπορία»

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Αναστάσιου Γκιολή στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου – Παρουσίαση επαναστατικού πειράματος από τον Πρόεδρο του ΕΑΑ Σπύρο Βασιλάκο και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλαφάτη Μια ξεχωριστή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κορινθία, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας, Αναστάσιου Γκιολή, του Προέδρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Σπύρου Βασιλάκου, και του

ΔΗΜΟΦΙΛΗ