Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τα 7 ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η γοητεία της ορεινής Ελλάδας είναι μοιρασμένη στα γραφικά χωριά της με τα πετρόχτιστα σπίτια και τα μονοπάτια για περιπάτους. Από τη Δημητσάνα έως την Στεμνίτσα και από τα Άνω Δολιανά έως την Καστάνιτσα, η Αρκαδία βάζει σοβαρές υποψηφιότητες για το βραβείο καλύτερου χωριού!

Δημητσάνα

 

Από τα ομορφότερα χωριά της ορεινής Αρκαδίας με εντυπωσιακά μοναστήρια, το φαράγγι του Λούσιου και το ελατοσκέπαστο Μαίναλο. Στη Δημητσάνα θα βρείτε την ιστορική βιβλιοθήκη με τις σπάνιες εκδόσεις και το μικρό εκκκλησιαστικό μουσείο που στεγάζεται στο ανακαινισμένο σπίτι του πατριάρχη Γρηγορίου Ε’. Λίγο έξω από το χωριό, το εξαιρετικό υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, μοναδικό στην Ελλάδα, σας ξεναγεί στην προβιομηχανική τεχνολογία της περιοχής, ενώ εσείς κάνετε μια όμορφη βόλτα στη φύση ακολουθώντας τη ροή του νερού από τον αλευρόμυλο προς το βυρσοδεψείο και τον μπαρουτόμυλο.

 

Στεμνίτσα

 

Ένα από τα ομορφότερα αρκαδικά χωριά, αγαπημένη βάση διαμονής αλλά και κλασική στάση για βόλτα στα σοκάκια. Στα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας που συνεχίζεται η παραδοσιακή τέχνη, μπορείτε να αποκτήσετε χειροποίητα κοσμήματα και αντίγραφα σπάνιων νομισμάτων. Προτάσεις για κοντινούς περιπάτους, εκτός από τον κεντρικό δρόμο με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα ( όπως αυτό του Ροϊλού ), είναι η συνοικία Παλαμηδέικα, το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στη Μάνα του Νερού ( την πηγή ύδρευσης του χωριού ), η πλαγιά της Πέρα Μεριάς, το Αεράκι, καθώς και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής με το νερόμυλο του Τσαγκούρου.

Λαγκάδια

 

Αμφιθεατρικά χτισμένο κεφαλοχώρι με εντυπωσιακά αρχοντικά. Για τους λάτρεις της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής επιβάλλεται μια βόλτα στην επάνω γειτονιά, όπου δεσπόζει το αρχοντικό των Δεληγιανναίων, μιας από τις ιστορικότερες οικογένειες της περιοχής. Στη γειτονιά αυτή, πολλά από τα σπίτια έχουν όμορφες, πετρόχτιστες κρήνες. Το χωριό είναι αναπτυγμένο τουριστικά, με κλασικές ταβέρνες, καφετέριες και ξενώνες.

Καστάνιτσα

 

Από τα πιο γραφικά χωριά του Πάρνωνα, με αναλλοίωτη την παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική η Καστάνιτσα αποτελεί το ιδανικό χωριό-ησυχαστήριο. Το κεντρικό σοκάκι της πλατείας ανηφορίζει μέχρι τα ερείπια του βυζαντινού πύργου Καψαμπέλη. Το Φαράγγι της Μαζιάς, στο δρόμο προς τον Πραστό, είναι υπό αξιοποίηση. Ο χωματόδρομος που καταλήγει στο μοναστήρι της Κοντολίνας, περνώντας μέσα από ένα υπέροχο καστανόδασος, και προσφέρεται για mountain bike.

Κοσμάς

 

Πλακόστρωτη πλατεία με θεόρατα πλατάνια, καφενεία, ταβέρνες και θέα μέχρι τη θάλασσα, που αποτελεί ζωντανό πέρασμα χειμώνα-καλοκαίρι. Από εκεί παίρνουμε το δρόμο με κατεύθυνση το ξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη και καταλήγουμε στην καρδιά ενός μαγευτικού καστανοδάσους. Προτού επιστρέψουμε στην πλατεία κάνουμε ένα πέρασμα από το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται σε κάποιες αίθουσες του πέτρινου σχολείου.

Πραστός

 

Ιστορικό χωριό και η πάλαι ποτέ αρχοντική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Αξίζει να επισκεφτείτε τα ερείπια της μητρόπολης, όπου μπορείτε να διαβάσετε το ιστορικό της πυρπόλησης του Πραστού. Το καλοκαίρι το χωριό ζωντανεύει, αλλά το χειμώνα τα πολύ εντυπωσιακά ψηλά πέτρινα πυργόσπιτα με τις πολεμίστρες και τις τοξωτές εξώπορτες ερημώνουν και θυμίζει χωριό-φάντασμα.

Άνω Δολιανά

 

Αμφιθεατρικά χτισμένα τα Άνω Δολιανά είναι ένα χωριό-μπαλκόνι με θέα στον κάμπο της Τρίπολης, στο Μαίναλο και στον Χελμό. Είναι ονομαστό για το λευκό του μάρμαρο. Παραδοσιακός οικισμός, με καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα σπίτια με ξύλινα χαγιάτια, και ήπια τουριστική ανάπτυξη.

 

athinorama.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ημερίδα για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Δυτικής Κορινθίας στο Ξυλόκαστρο – Νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο «Άγγελος Σικελιανός» στο Ξυλόκαστρο η ημερίδα με θέμα «Αρχαιολογικοί Θησαυροί της Δυτικής Κορινθίας», την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας Αναστάσιου Γκιολή και της Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αθηνάς Κόρκα, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ανθεκτικότητα και ποικιλομορφία ως καταλύτες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης – Η περίπτωση της Επιδαύρου στο επίκεντρο διεθνούς ακαδημαϊκού διαλόγου

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Νικολάου στη Μάδαρα Αρχαίας Επιδαύρου, η επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Ανθεκτικότητα και Ποικιλομορφία ως βασικά πλεονεκτήματα στην Ανάπτυξη Τουριστικών Προορισμών – Η Επίδαυρος ως Περίπτωση Μελέτης». Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Π.Ε. Αργολίδας, του Δήμου Επιδαύρου και του Κέντρου Αριστείας για τον

Δημήτρης Πτωχός: «Το Μελιτζάzz είναι η ψυχή της Τσακωνιάς και η έμπνευση για όλη την Περιφέρεια»

Melitzazz 2025 | «Τζουμπελού»: Η γιορτή της Τσακωνιάς επιστρέφει στο Λεωνίδιο 3 – 6 Ιουλίου Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα  16 Ιουνίου η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Melitzazz 2025, του ξεχωριστού φεστιβάλ του Λεωνιδίου που επιστρέφει φέτος από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου, με τίτλο «Τζουμπελού»

Εγκρίσεις κρίσιμων έργων και πρωτοβουλιών με γνώμονα την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τη λειτουργικότητα από την Περιφερειακή Επιτροπή

Υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Χρήστου Λαμπρόπουλου, συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή, λαμβάνοντας σειρά σημαντικών αποφάσεων που αφορούν έργα υποδομής, τεχνικές παρεμβάσεις, κοινωνική οργάνωση και πολιτιστικές δράσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου. Με γνώμονα την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, την αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων, αλλά και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, εγκρίθηκαν μεταξύ άλλων:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ