ΑρχικήΓυναίκα7 τρόποι να “ξεκολλήσεις” από το κινητό σου

7 τρόποι να “ξεκολλήσεις” από το κινητό σου

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Στιβ Τζομπς άλλαξε τον κόσμο με τα iPhone και τα iPad. Αυτό όμως που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, είναι ότι ο Στιβ Τζομπς δεν επέτρεπε τα παιδιά του να είναι διαρκώς με ένα iPad στο χέρι, αλλά έβαζε όρια στη χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά του στο σπίτι.

Σύμφωνα με τις έρευνες, οι άνθρωποι σήμερα περνάνε 3 ώρες κάθε μέρα στο τηλέφωνό τους, ενώ την εποχή πριν από τα smart phones περνούσαν μόλις 18 λεπτά.

Γιατί όμως είμαστε τόσο εθισμένοι με το κινητό μας; Οι ειδικοί λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή ζούμε σε μια εποχή με εξαιρετικό άγχος και το κινητό μας, με την επικοινωνία και τα κοινωνικά δίκτυα που μας προσφέρει, μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή και να μας ηρεμήσει.

Τι μπορείς, όμως, να κάνεις για να αποκτήσεις μια πιο υγιή σχέση με το κινητό σου;

1.Μην πιάνεις το κινητό σου, πριν ακόμα σηκωθείς από το κρεβάτι.

Αν το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί είναι να πιάσεις το κινητό σου, υπάρχει πρόβλημα. Αφιέρωσε τα πρώτα 30 λεπτά της ημέρας σου, στον εαυτό σου. Σήκω από το κρεβάτι σου, πλύνε το πρόσωπό σου, κάνε μερικές διατάσεις και απόλαυσε ένα υγιεινό πρωινό. Ξεκίνα την ημέρα σου κάνοντας υγιεινά και θετικά πράγματα για τον εαυτό σου και μετά πιάσε το κινητό.

2.Βάλε ένα στοπ, ενεργοποιώντας ειδοποίηση.

Σου έχει συμβεί ποτέ να πεις “θα τσεκάρω μια στιγμή το κινητό μου” και μια ώρα αργότερα είσαι ακόμα με το κινητό στο χέρι; Τσεκάρεις το λογαριασμό σου στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Gmail και συνεχίζεις ακάθεκτη για μερικά site ακόμη. Και μετά, πάλι από την αρχή. Σπάσε τον “φαύλο κύκλο” βάζοντας μια ειδοποίηση στο κινητό σου, που θα σε ενημερώνει μόλις περάσει μισή ώρα.

3.Κατάργησε τις πιο εθιστικές εφαρμογές.

Μόλις τελειώσεις, για παράδειγμα, με το Facebook, κατάργησε την εφαρμογή, ώστε την επόμενη φορά που θα θέλεις να τσεκάρεις το προφίλ σου να πρέπει να το εγκαταστήσεις ξανά. Έτσι, θα γίνει πιο δύσκολο και θα ξεκολλήσεις.

4.Πάρε ρολόι και μην χρησιμοποιείς το κινητό σου για την ώρα.

Σχεδόν, όλοι οι άνθρωποι πλέον, όταν θέλουν να δουν τι ώρα είναι, κοιτούν το κινητό τους. Και φυσικά, μετά, ρίχνουν και μια ματιά στα email τους, στο Facebook και σε όλες τις αγαπημένες τους εφαρμογές. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να φοράς ένα όμορφο ρολόι και να ξεχάσεις το κινητό. Μάλιστα, δεν είναι κακή ιδέα, να πάρεις και ένα παραδοσιακό ξυπνητήρι, ώστε να μην χρησιμοποιείς το κινητό για να ξυπνήσεις, και σερφάρεις και πάλι στα κοινωνικά δίκτυα πρωί-πρωί.

5.Τοποθέτησε το κινητό σου σε άλλο δωμάτιο.

Δεν χρειάζεται το κινητό να είναι πάντα δίπλα σου. Βάλτο κάπου που να μην μπορείς εύκολα να το πιάσεις, ώστε να μην μπαίνεις σε πειρασμό. Σε ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού για παράδειγμα. Αν είναι ανάγκη να το έχεις δίπλα σου, απενεργοποίησε τουλάχιστον τις ειδοποιήσεις, γιατί κάθε φορά που το κινητό σου κάνει “ντινγκ” είναι σαν να σε προκαλεί να το τσεκάρεις. Αν απενεργοποιήσεις, όμως, τις ειδοποιήσεις σου, αποκτάς εσύ το έλεγχο του πότε θα το τσεκάρεις. Επιπλέον, μπορείς να καταργήσεις τις εφαρμογές στις οποίες δεν μπορείς, απλά, να αντισταθείς.

6.Κλείσε το κινητό σου μια ώρα πριν κοιμηθείς.

Μην χάνεις τον ύπνο σου χαζολογώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια ώρα πριν πας στο κρεβάτι, κλείσε το κινητό σου και απόλαυσε έναν καλό ύπνο.

7.Αντικατέστησε το smart phone σου με ένα παραδοσιακό κινητό με πλήκτρα.

Μπορεί να είναι δραστικό, αλλά είναι αποτελεσματικό. Αν δεν μπορείς να περιορίσεις τη χρήση του κινητού σου, πάρε ένα παραδοσιακό κινητό για μερικές εβδομάδες, ώστε να κόψεις την κακιά σου συνήθεια. Μόλις, νιώσεις ότι αρχίζεις να ξεπερνάς τον εθισμό σου, ξαναγύρνα στο smart phone σου.

tsemperlidou.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο