6 πράγματα που πρέπει να αφαιρέσεις αμέσως από το βιογραφικό σου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αν θέλεις να πετύχεις το στόχο σου και να τραβήξεις το βλέμμα του μελλοντικού εργοδότη σου, θα πρέπει κάθε λέξη σου να είναι προσεκτικά επιλεγμένη και τοποθετημένη για να του δείξεις ποιος/-α πραγματικά είσαι!

Ας πάρουμε λοιπόν το κόκκινο στυλό κι ας βγάλουμε τα περιττά λόγια που μας κρατάνε πίσω στο δρόμο για την επιτυχία. Εδώ, θα βρεις 6 πράγματα που πρέπει να αφαιρέσεις άμεσα από το βιογραφικό σου.

1. Στόχος

Η πλειοψηφία των στόχων ενός βιογραφικού δεν λέει τίποτα. Ψάχνεις κι εσύ «μια ανταγωνιστική θέση σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία που θα σου επιτρέψει να συνεισφέρεις θετικά στην ανάπτυξη της επιχείρησης?». Τι συγκινητικό! Καθόλου πρωτότυπο, έρχομαι να συμπληρώσω.

Εναλλακτικά…

Μπορείς να γράψεις μια ενότητα που θα ονομάσεις «Σύνοψη» και θα αναδεικνύει την αξία σου, τι έχεις να προσφέρεις στον εργοδότη και πως οι εμπειρίες σου μπορούν να πάνε την εταιρία ένα βήμα μπροστά. Με αυτό τον τρόπο απαντάς άμεσα στη φράση «Ε, και τι έγινε;» του μελλοντικού εργοδότη σου και παραθέτεις σε 2-3 προτάσεις τα κυριότερα στοιχεία που σε ξεχωρίζουν και για τα οποία νοιάζονται περισσότερο οι εργοδότες. Αυτή είναι η ευκαιρία σου να καταστήσεις σαφές ότι είσαι η ιδανική επιλογή τους.

2. Περίεργα ή πιθανώς επικίνδυνα ενδιαφέροντα

Στον ελεύθερο χρόνο σου ασχολείσαι με σκοποβολή στο κοντινό σκοπευτήριο ή περνάς πολλές ώρες κάνοντας τον μίμο στην πλατεία? Θαυμάσια. Αλλά, εκτός κι αν κάνεις αίτηση σε θέση εργασίας που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα αυτά σου τα ενδιαφέροντα, αφαίρεσε τα άμεσα. Δεν ενδιαφέρει τους υπεύθυνους προσλήψεων.

Εναλλακτικά…

Γράψε τα ενδιαφέροντα εκείνα τα οποία ενισχύουν την επαγγελματική εικόνα που θέλεις να προωθήσεις και το μήνυμα που θέλεις να περάσεις. Αν είσαι ένας διαιτολόγος και διατηρείς ένα blog με συνταγές για υγιεινή διατροφή, ναι. Αν τώρα κάνεις κάτι το οποίο ο περισσότερος κόσμος βρίσκει περίεργο, τότε φύλαξε το για τους φίλους σου.

3. Εκφώνηση στο τρίτο-πρόσωπο

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να ακουστείς σαν υπερφίαλος γκαφατζής είναι να φτιάξεις το βιογραφικό σου σε τρίτο πρόσωπο – δηλ. «ο Γιώργος εξοικονόμησε πάνω από 70,000€ για την επιχείρηση». Κάθε φορά που βλέπω κάποιον να ξεκινάει το βιογραφικό του κάπως έτσι σκέφτομαι πως το μόνο hobby αυτού του ανθρώπου είναι να κάθεται και να εξυμνεί τον εαυτό του στον καθρέφτη. Μην το κάνεις, ποτέ!

Εναλλακτικά…

Όταν γράφεις το βιογραφικό σου, το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας θα πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της σελίδας. Έτσι, ο αναγνώστης του βιογραφικού σου θα καταλάβει άμεσα πως αυτό το έγγραφο περιγράφει εσένα, φυσικά. Οπότε, γράψε το βιογραφικό σου στο πρώτο πρόσωπο.

4. Διεύθυνση email από τον τωρινό εργοδότη σου

Τίποτα δεν αποκαλύπτει καλύτερα πως ψάχνεις δουλειά από το να έχεις βάλει τη διεύθυνση email της τωρινής σου εταιρίας στο βιογραφικό σου. Εκτός κι αν σου ανήκει η εταιρία, είναι απερίσκεπτο να ψάχνεις δουλειά χρησιμοποιώντας το email της τωρινής σου θέσης, καθώς είναι πολύ εύκολο να αποκαλυφθείς και να χάσεις μια ώρα αρχύτερα τη θέση σου!

Εναλλακτικά…

Ένα εύκολο στη χρήση προσωπικό email για όλες τις δουλειές και τις θέσεις εργασίας. Προσοχή, απέφυγε το email σου να είναι sardela234@gmail.com ή pontikos87@hotmail.com!

5. Αχρείαστα μεγάλα λόγια

Γιατί να βάλεις τη λέξη «προσάρτηση» όταν μπορείς να πεις «πρόσθεση»? Το να χρησιμοποιείς πομπώδεις λέξεις δεν σε κάνουν να δείχνεις εξυπνότερος από τους υπολοίπους, απλά σε κάνουν να δείχνεις ως κάποιος που περνά πολλή ώρα μπροστά από ένα λεξικό.

Εναλλακτικά…

Όταν γράφεις, κάνε το test στον εαυτό σου και ρώτα: «Θα το έλεγα αυτό στην πραγματικότητα σε μια συζήτηση?» και μετά δες ξανά βήμα-βήμα το βιογραφικό σου. Αν οι προτάσεις σου δεν φαίνονται φυσικές ή δεν θα τις έλεγες σε κάποιον, ξαναγράψε τις από την αρχή.

6. Ψέματα

Πολλοί υποψήφιοι μπορεί να έχουν παρακολουθήσει μια σειρά μαθημάτων σε ένα κολέγιο/πανεπιστήμιο, δίχως να αποφοιτήσουν επίσημα από αυτό, κάτι όμως που δεν δηλώνουν στο βιογραφικό τους παρά λένε πως κατέχουν τον τίτλο του εκάστοτε πτυχίου. Δεν χρειάζεται να πεις ψέματα για να είσαι ανταγωνιστικός για τη θέση αυτή. Μπορεί οι εμπειρίες και η προϋπηρεσία σου να υπερκαλύπτουν τη θέση αυτή, αλλά αν πιαστείς να λες ψέματα, βγαίνεις αυτομάτως από τη λίστα!

Εναλλακτικά…

Παίξε στρατηγικά. Μπορείς να βάλεις τα σεμινάρια και τις πιστοποιήσεις επαγγελματικής κατάρτισης που έχεις λάβει για να δηλώσεις την ειδικότητα σου στο συγκεκριμένο αντικείμενο, κάτι που θα κάνει εξίσου καλή εντύπωση σε έναν εργοδότη. Ό,τι κι αν κάνεις, ποτέ μην πεις ψέματα.

Το να διορθώσεις ένα βιογραφικό μπορεί να είναι δύσκολο. Οι υποψήφιοι συχνά υπεραγαπούν τα πράγματα που έχουν πετύχει και είναι τρομερά περήφανοι για τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες τους. Αλλά, στην τελική φάση του βιογραφικού θα πρέπει όλα τα στοιχεία του βιογραφικού σου να δουλεύουν για σένα! Να είσαι τρομερά αντικειμενικός, κόψε τις αχρείαστες λεπτομέρειες και μην βάλεις τη συλλογή με τα clown ανθρωπάκια που έχεις από τότε που ήσουν 7 χρονών.

e-theseis.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στους κρίκους

Ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας, απόψε (Παρασκευή 26/4)...

Πασχαλινό Φιλανθρωπικό Παζάρι από την Μονή Καλτεζών

Μετά χαράς ανακοινώνεται ότι η Ιερά μας Μονή θα...

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περιστατικό με τον...

Πρόγραμμα λειτουργίας μουσείων Λεωνιδίου και Κοσμά κατά τις ημέρες του Πάσχα

Πρόγραμμα λειτουργίας μουσείων Λεωνιδίου και Κοσμά κατά τις ημέρες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο