Σταματά την έρευνα φαρμάκων για τη νόσο Αλτσχάιμερ η Pfizer

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έχουν περάσει 15 χρόνια από την τελευταία ημερομηνία κυκλοφορίας φαρμάκου για τη νόσο Αλσχάιμερ. Το κενό που έχει δημιουργηθεί στον τομέα προσπαθούσε για όλα αυτά τα χρόνια να καλυφθεί μέσα από επενδύσεις και κλινικές δοκιμές που κόστισα εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή 44 εκατομ. ασθενείς σε όλο τον κόσμο παραμένουν χωρίς νέα αντιμετώπιση. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, αφού η φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε ότι σταματά τη μακροχρόνια έρευνα για φάρμακα που αντιμετωπίζουν τη νόσο Αλσχάιμερ. Όπως δήλωσε ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός, θα τελειώσει τα προγράμματα ανακάλυψης νευροεπιστημών και ως εκ τούτου θα χαθούν και 300 θέσεις εργασίας.

Σύλλογοι ασθενών ανά τον κόσμο εκφράζουν τη μεγάλη τους απογοήτευση σχολιάζοντας ότι το θα είναι «βαρύ πλήγμα» για όσους ζουν με άνοια. Όπως είπαν, οι εταιρείες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να επενδύσουν στην έρευνα για τις νευροεπιστήμες και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η Pfizer θα σταματήσει επίσης να αναζητά θεραπείες και για τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο ταμείο αφιερωμένο στην έρευνα για τις νευροεπιστήμες στο μέλλον.

Η Τάρα Σπίερς Τζόουνς, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι παρά την απόφαση, υπάρχουν ακόμη πολλές ελπίδες. «Δεν αποσύρονται όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες και επί του παρόντος υπάρχουν πάνω από 100 κλινικές δοκιμές», είπε και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν στη βασική επιστήμη – πρέπει να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα του εγκεφάλου». Ανέφερε δε ότι η απόφαση της Pfizer είναι κατανοητή λόγω του ποσοστού αποτυχίας των κλινικών δοκιμών.

«Περισσότερο από το 99% των δοκιμών για τα φάρμακα του Αλτσχάιμερ έχουν αποτύχει τα τελευταία 15 χρόνια» σημείωσε ο καθηγητής. «Οι εταιρείες είναι δικαιολογημένα προσεκτικές, αλλά σημειώνουμε μεγάλες προόδους στο επιστημονικό μέτωπο».
Ακόμη, πρόσθεσε: «Έχουμε μάθει από αυτές τις αποτυχίες των δοκιμών ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να κατανοήσουμε τις αλλαγές του εγκεφάλου. Αυτή τη στιγμή δεν καταλαβαίνουμε πλήρως πώς λειτουργούν η μνήμη και η σκέψη σε έναν υγιή εγκέφαλο».

Οι φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι Novartis, Janssen, Biogen, Abbvie και Eli Lilly αναπτύσσουν ακόμη φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ και εκπρόσωπος του ABPI (Association of the British Pharmaceutical Industry -Ένωση Βρετανικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας) δήλωσε ότι συνεχίζουν να «εξελίσσουν την πολυπλοκότητα του εγκεφάλου και προσδιορίζοντας τις βάσεις της νόσου».

Ο Τζέιμς Πικέτ, επικεφαλής έρευνας για τη νόσο Αλτσχάιμερ δήλωσε ότι «είναι απογοητευτικό να ακούμε ότι η Pfizer, μια από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, θα τερματίσει τις ερευνητικές της προσπάθειες στη νευροεπιστήμη, συμπεριλαμβανομένης της ανακάλυψης φαρμάκων της νόσου». Ωστόσο, πρόσθεσε «ο εγκέφαλος είναι το πιο πολύπλοκο όργανο στο σώμα και η ανάπτυξη φαρμάκων για τη θεραπεία εγκεφαλικών ασθενειών είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά χωρίς νέα φάρμακα για την άνοια τα τελευταία 15 χρόνια, αυτό θα αποτελέσει έντονο πλήγμα για τα περίπου 46,8 εκατομμύρια ατόμων που σήμερα ζουν με την νόσο σε ολόκληρο τον κόσμο».
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι «έχουμε αποφασίσει να σταματήσουμε τις προσπάθειες εξέλιξης του τομέα των νευροεπιστημών και να ανακατανείμουμε τη χρηματοδότηση σε εκείνους τους τομείς όπου έχουμε ισχυρή επιστημονική γνώση και που θα μας επιτρέψει να παρέχουμε μεγαλύτερη θετική επίπτωση στους ασθενείς».

Μακροπρόθεσμη δέσμευση

Οι σύλλογοι ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ δήλωσε ότι είχε μαζέψει 50 εκατομμύρια λίρες για τη χρηματοδότηση νέων ερευνών από το Ινστιτούτο Έρευνας για την Άνοια (συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ) του Ηνωμένου Βασιλείου και το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Δρ Μάθιου Νόρτον, διευθυντής της πολιτικής στο Alzheimer’s Research UK, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες εάν εξετάσουν μακροπρόθεσμα τη δυναμική θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή». Όπως είπε, «Είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε όλοι μας – φιλανθρωπικές οργανώσεις, κυβερνήσεις και βιομηχανίες – μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για την έρευνα για την άνοια, προκειμένου να τερματιστεί ο φόβος της άνοιας».

insider.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img
- Advertisment -spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προσλήψεις για τις ανάγκες λειτουργίας των παιδικών κατασκηνώσεων του Δήμου στο Παράλιο Άστρος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Πρόσληψης προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου Ο Δήμαρχος Τρίπολης έχοντας υπόψη: Tην αρ. 171/2024 απόφαση Δημοτικής Επιτροπής , η οποία ελήφθη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 206 του Ν. 3584/2007 «Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών υπαλλήλων», όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν και εγκρίθηκε με την αριθ. 34877/24-4-2024 απόφαση του Συντονιστή

Θρησκευτικές εκδηλώσεις για το Άγιο Πάσχα στο Γύθειο

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Μάνης σάς προσκαλούν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για το Άγιο Πάσχα που θα πραγματοποιηθούν στο Γύθειο. Άγια & Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου 2024 Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Γυθείου Ώρα έναρξης  8:00  π.μ. Ακολουθία των Μεγάλων Βασιλικών Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως Πέρας προσέλευσης επισήμων, ώρα: 10:45 π.μ. Ιερός

Πασχαλινές εκδηλώσεις στη Μάνη

Πασχαλινές εκδηλώσεις στη Μάνη Μεγάλη Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 Γύθειο ώρα 12:00 - Πλατεία Παρθεναγωγείου Αρεόπολη ώρα 18:00 – Πλατεία Αθανάτων Πλάθω πλάθω κουλουράκια… Σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου τα παιδιά ζωγραφίζουν αυγά, φτιάχνουν κουλουράκια και πασχαλινές κατασκευές! Πασχαλινά bazaars από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων Πρωτοβάθμιας

Στην τελική ευθεία για το Tsatoumas Street Long Jump 2024 στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

Στην τελική ευθεία για το Tsatoumas Street Long Jump 2024, ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός για την Καλαμάτα, στις 21 Μαΐου. Με αφορμή αυτό, συνάντηση είχαν σήμερα, Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου 2024, με τον Δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, αθλητές και αθλήτριες στο άλμα εις μήκος. Μαζί με τον προπονητή τους, Δημήτρη Σιούτρη, και τον διοργανωτή των

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο