Πελοπόννησος, Greece

Δήμος Γορτυνίας: Συνάντηση εργασίας Δημάρχου κου Κούλη και Αντιδημάρχου κου Καζά με το Γενικό Γραμματέα Δασών κο Σταθόπουλο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση εργασίας στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δασών, Στάθη Σταθόπουλου, στην Αθήνα, πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης και ο Αντιδημάρχος Δημήτρης Καζάς.

Η συνάντηση είχε ως κύριο αντικείμενο το κρίσιμο ζήτημα της εκτεταμένης ξήρανσης των ελάτων, ένα φαινόμενο που εξελίσσεται με ανησυχητικούς ρυθμούς και επηρεάζει άμεσα τον ορεινό και δασικό χαρακτήρα της Γορτυνίας.

Ο Δήμαρχος έθεσε αναλυτικά στον Γενικό Γραμματέα τις διαστάσεις του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι η προστασία των δασών της Γορτυνίας δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντική προτεραιότητα, αλλά ζήτημα συνολικής ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας για την περιοχή.
Παράλληλα, συζητήθηκαν εκτενώς επιμέρους θέματα που αφορούν στη διαχείριση, τη φύλαξη και την πρόληψη κινδύνων στα δάση, καθώς και οι προοπτικές ενίσχυσης των συνεργασιών μεταξύ Δήμου και δασικών υπηρεσιών.

Ο κος Σταθόπουλος διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα της ξήρανσης των ελάτων παρακολουθείται στενά και εξετάζεται σε επιστημονική – κυρίως- βάση από το Υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Δεσμεύτηκε ότι, σε συνεργασία με το Δασαρχείο και τους ειδικούς επιστήμονες, θα υπάρξουν σύντομα συγκεκριμένες ανακοινώσεις και οδηγίες για τα επόμενα βήματα.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι η Γενική Γραμματεία Δασών, με πρόσφατο έγγραφό της προς τα Δασαρχεία με θέμα «Σχέδιο Προστασίας Δασών για το έτος 2026», έχει ζητήσει από τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες, ιδίως στις περιοχές όπου εμφανίζεται ήδη το πρόβλημα, να καταγράψουν τις αναγκαίες ενέργειες που εκτιμούν ότι πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλήρες και εφαρμόσιμο σχέδιο δράσης.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, έδωσε επίσης την ευκαιρία για μια διεξοδική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν τη Γορτυνία ως περιοχή με υψηλό δασικό πλούτο, έντονη φυσική κληρονομιά και ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στις περιβαλλοντικές αλλαγές.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης δήλωσε:

«Η Γορτυνία είναι μια καθαρά δασική περιοχή και η καρδιά της χτυπά μέσα στα έλατα και στα βουνά της. Η ξήρανση των ελάτων δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο το σήμερα· αφορά το αύριο των χωριών μας, την οικονομία μας, την ταυτότητά μας. Μετέφερα στον Γενικό Γραμματέα την ανησυχία και την αγωνία ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. Η συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δασών είναι απαραίτητη και είμαι βέβαιος ότι με συντονισμένη προσπάθεια θα δοθούν λύσεις ουσίας, για να προστατεύσουμε τον φυσικό μας πλούτο και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των δασών μας.»

Ο Δήμος Γορτυνίας θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, να συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες και να ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες για κάθε εξέλιξη.

Εκ του Δήμου Γορτυνίας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΜΕ-ΓΕΝΙΚΟ-ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ-ΔΑΣΩΝΛήψη
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της 204ης επετείου της Α Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της 204ης επετείου...

Ἐκοιμήθη ἐν Κυρίῳ ἡ Μοναχή Παναρέτη τῆς Ι.Μ. Καλτεζῶν

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ  ΙΕΡΑ ΑΝΔΡΩΑ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ...

Παράταση πέντε ημερών στη διαβούλευση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Διευκολύνεται η συμμετοχή των πολιτών

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων φορέων πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των Εναλλακτικών Σεναρίων Χωρικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για τις Δημοτικές Ενότητες Λουτρακίου – Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν από τη μελετητική ομάδα τα βασικά δεδομένα της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς και τα εναλλακτικά αναπτυξιακά σενάρια που

Απόφαση για το Σπήλαιο Κάψια

Ο Δήμος Τρίπολης ενημερώνει τουςπολίτες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσηςότι, κατόπιν των προειδοποιήσεων τηςΠολιτικής Προστασίας για την εκδήλωσηέκτακτων καιρικών φαινομένων στηνπεριοχή, σήμερα δεν θα λειτουργήσουν ηυπηρεσία του Σπηλαίου Κάψια, καθώς καιτο παρακείμενο κατάστημα εξυπηρέτησηςεπισκεπτών.Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούςλόγους και με κύριο γνώμονα τηνασφάλεια των επισκεπτών και τουπροσωπικού.Ο Δήμος Τρίπολης θα επανέλθει μενεότερη ανακοίνωση για τηνεπαναλειτουργία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ