Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της 204ης επετείου της ‘A Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου οι οποίες τελούσαν υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα.
Ήταν η πρώτη φορά που εορτάστηκε η επέτειος μας μετά την καθιέρωσή της ως τοπική Εθνική εορτή, πράξη η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τον Φεβρουάριο του 2025, δίνοντας έτσι ένα άλλο ειδικό βάρος και αναγνώριση στη συγκεκριμένη ημέρα.

Την Παρασκευή ξετυλίξαμε την πορεία της ιστορικής ‘’Πιάδας’’, έως τη μετονομασία της σε ‘’Νέα Επίδαυρο’’, με τη συνοδεία της παιδικής χορωδίας του Δήμου Επιδαύρου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Νικολόπουλου.
Το Σάββατο ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές, καθώς για πρώτη φορά έγινε μια ιστορική βιωματική αναπαράσταση της Πρώτης Εθνοσυνέλευσης, βασισμένη σε ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, με το συντονισμό της θεατρολόγου Αγγελικής Τσάκωνα και πλήθος συμμετεχόντων κυρίως από το ίδιο το χωριό.
Κατόπιν σε μια πολύ σημαντική εκδήλωση τιμής και μνήμης πιστοποιήσαμε τους ιστορικούς μας δεσμούς με την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου. Δεσμούς που ξεκίνησαν από την Πρώτη Εθνοσυνέλευση και την εμβληματική παρουσία του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου και συνέχισαν με την Τρίτη Εθνοσυνέλευση η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της πριν 200 χρόνια στις 6 Απριλίου 1826 και διέκοψε λόγω της εξόδου – θυσίας του Μεσολογγίου μετά από λίγες μόνο μέρες. Η βραδιά συνοδεύτηκε με μελωδίες και τραγούδια από την Δημοτική Χορωδία Επιδαύρου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θεοδόση Αντωνιάδη.

Την Κυριακή τιμήσαμε τους παραστάτες της Α’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στον τόπο όπου οι πρόγονοί μας έδειξαν τον δρόμο για την Εθνική ομοψυχία και ταπεινότητα κάτω από το μεγάλο, το υπέρτατο το ‘’Κοινό της Ελλάδος συμφέρον’’.
Αυτούς τους φαινομενικά αδύναμους, που σε μια εποχή που επικρατούσε το δίκιο του δυνατού, στάθηκαν απέναντι στην Ιερά Συμμαχία του Μέτερνιχ και των Ευρωπαϊκών καθεστώτων, ζητώντας Ελευθερία και αυτοδιάθεση.
Σήμερα 204 χρόνια μετά οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε αυτά για τα οποία έδωσαν το αίμα τους όλοι αυτοί οι ήρωες και θεωρούνται κεκτημένα στα χρόνια μας, και πρωτίστως τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως πολύ ορθά τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ε.Ε..
Την εκδήλωση ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργολίδας κ.κ. Νεκτάριος, ενώ παρευρέθηκαν κα τίμησαν την επέτειο: ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Αργολίδας κ. Ανδριανός, ως εκπρόσωπος του Προέδρους της Βουλής των Ελλήνων ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Αργολίδας κ. Πουλάς, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας κ. Γαβρήλος, η βουλευτής Ελληνικής Λύσης κα. Ασημακοπούλου, ο εκπρόσωπος του Προέδρου ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κ. Ψυχογιός, ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Λάμπας, ο Διοικητής του Αγίου Όρους – επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ – τ. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Στεφανής Αλκιβιάδης, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Σιδέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Μαντζούνης, ο εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος κ. Γανώσης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πελοποννήσου κ. Μπουνος και κ. Μερμίγκης. Ο Δήμαρχος της τιμώμενης Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου κ. Διαμαντόπουλος, ο δήμαρχος του αδελφοποιημένου δήμου Αποκόρωνα Χανίων κ. Κουκιανάκης, οι συνάδελφοι δήμαρχοι Ερμιονίδας κ. Γεωργόπουλος (Αντιπρόεδρος ΠΕΔ Πελοποννήσου), Άργους Μυκηνών κ. Μαλτέζος, Ναυπλίου κ. Ορφανός, Τροιζηνίας Μεθάνων κ. Μούγιος, Βόρειας Κυνουρίας κ. Καμπύλης, Νότιας Κυνουρίας κ. Δολιανίτης, Λοκρών κ. Ζεκεντές, Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας κ. Τσαπουρνιώτης, ο δήμαρχος Αργυρούπολης Ελληνικού κ. Κωνσταντάτος και ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Σταυρέλης. Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί σύμβουλοι της Επιδαύρου και όμορων Δήμων και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέας Επιδαύρου κ. Παπαργύρης. Εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας. Εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, μαθήτριες και μαθητές, φίλοι και κάτοικοι της ιστορικής Νέας Επιδαύρου καθώς και ο τ. Πρύτανης κ. Δημήτρης Τούσουλης.

