Στη θάλασσα: Μια δεύτερη ευκαιρία» Νέο ντοκιμαντέρ από το WWF Ελλάς για τον αλιευτικό τουρισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια δεύτερη ευκαιρία για να παραμείνουν θάλασσα και ψαράδες «ζωντανοί», έρχεται να δώσει ο αλιευτικός τουρισμός, όπως αποτυπώνεται στο νέο ντοκιμαντέρ του WWF Ελλάς με τίτλο «Στη θάλασσα: Μια δεύτερη ευκαιρία», το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μετασχηματίζοντας την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας στη Μεσόγειο».

[iframe width=”1280″ height=”720″ src=”https://www.youtube.com/embed/HzXunBI8IHg” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]

Μέσω του ντοκιμαντέρ, ο αλιευτικός τουρισμός προβάλλεται ως μία δυναμική εναλλακτική δραστηριότητα για τους ψαράδες, που απευθύνεται σε επισκέπτες και φίλους της χώρας μας και των ξεχωριστών θαλάσσιων οικοσυστημάτων της. Η εναλλακτική αυτή δραστηριότητα είναι ικανή να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ζωής, όχι μόνο κοντά στη θάλασσα και την ομορφιά της, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Ο αλιευτικός τουρισμός έχει απασχολήσει τους Έλληνες ψαράδες από τις αρχές του 2000, ωστόσο θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας το 2015 με υπουργική απόφαση, και σήμερα υπάρχουν περίπου 200 ενεργές άδειες στην Ελλάδα που δίνουν τη δυνατότητα στους παράκτιους αλιείς να ασκήσουν και αυτή τη δραστηριότητα. Ως εναλλακτική μορφή αλιευτικής δραστηριότητας έχει σημαντικά οφέλη, τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, όπως είναι η μείωση της αλιευτικής προσπάθειας και κατ’ επέκταση της αλιευτικής πίεσης στα ήδη υπεραλιευμένα ιχθυοαποθέματα, η προβολή της παραδοσιακής αλιείας και της ναυτοσύνης των μικρής κλίμακας παράκτιων αλιέων της Ελλάδας. Παράλληλα, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αλιέων (π.χ. αύξηση εισοδήματος, λιγότερες ώρες απασχόλησης, μικρότερη έκθεση των ίδιων σε κινδύνους, κ.λπ.).

Μέσα από το ντοκιμαντέρ, το WWFΕλλάς προσκαλεί το κοινό σε ένα ταξίδι στην Άνδρο, την Κύθνο και τη Σαντορίνη, προκειμένου να γνωρίσει τρεις ψαράδες που ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν ή που έχουν ήδη κάνει τα πρώτα επιχειρηματικά βήματά τους στον αλιευτικό τουρισμό, αναζητώντας έναν νέο τρόπο βιοπορισμού σε μία θάλασσα που ολοένα και «αδειάζει» εξαιτίας της υπεραλίευσης. Η Ανθή μεταφέρει σε αυτή τη νέα προσπάθεια τα βιώματα και τιςθετικές αναμνήσεις από τις οικογενειακές εκδρομές με το καΐκι του πατέρα της, ο Δημήτρης προσπαθεί σε αντίξοες συνθήκες πανδημίας να βρει τρόπο να κρατήσει ζωντανό το επάγγελμά του ώστε να το κληροδοτήσει στον γιο του,και ο Χρήστος -ψαράς τέταρτης γενιάς-έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να η θάλασσα να «ξεκουραστεί» επιτέλους.

Περίπου 13.000 ψαράδες στην Ελλάδα ζουν από την παράκτια αλιεία. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα, οι αλιείς στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς οι θάλασσες δέχονται ολοένα και πιο ισχυρές πιέσεις που απειλούν τη βιωσιμότητά τους. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι στη Μεσόγειο το 80% του πληθυσμού των ψαριών υπεραλιεύεται,  ενώ παράλληλα η κλιματική κρίση και οι πολυάριθμες συνέπειές της επιφέρουν μια σειρά αρνητικών αλλαγών στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Αυτές τις αντιξοότητες προβάλλουν μέσα από το ντοκιμαντέρ οι ψαράδες, οι οποίοι διηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες και μεταφέρουν το κοινό όραμά τους: την άμεση ανάγκη για την προστασία της θάλασσας που είναι συνυφασμένη με τη βιωσιμότητα ενός εκ των αρχαιότερων επαγγελμάτων στον κόσμο, αυτό του αλιέα, αλλά και τη δυνατότητα για ένα καλύτερο μέλλον που μπορεί να προκύψει τόσο για τους ίδιους, όσο και για το θαλάσσιο περιβάλλον από τον βιώσιμο αλιευτικό τουρισμό.

«Στο ντοκιμαντέρ του WWF για τον αλιευτικό τουρισμό βλέπουμε τη διαφορετική προσέγγιση της Ανθής, του Δημήτρη και του Χρήστου σχετικά με το μέλλον της αλιείας, αλλά και την αγάπη που μοιράζονται για τη θάλασσα. Βλέποντας τις ψαριές τους να μειώνονται κάθε χρόνο, έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αναλάβουν δράση και αποτελώντας πλέον μέρος της λύσης του προβλήματος να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα της θάλασσας και τους επαγγέλματός τους» δήλωσε ο Μιχάλης Μαργαρίτης, υπεύθυνος αλιείας πεδίου του WWF Ελλάς.

Το ντoκιμαντέρ «Στη Θάλασσα: Μια δεύτερη ευκαιρία» θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, στις 19:00, στο ΥouΤube κανάλι του WWF Ελλάς. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ https://youtu.be/RBtc3eBmfOg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στα «μπλε» το Πνευματικό Κέντρο για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής

Το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας φωταγωγήθηκε και έγινε μπλε, για το βράδυ της Μ. Δευτέρας 29 Απριλίου 2024, καθώς ο Δήμος Καλαμάτας ανταποκρίθηκε με χαρά στο εορταστικό κάλεσμα του Make-A-Wish Ελλάδας. Για το Make-a-Wish παγκοσμίως η 29η Απριλίου είναι μια ημερομηνία ορόσημο και γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο με ιδιαίτερο και θεαματικό τρόπο. Στην

Κώστας Τζιούμης: «Είμαστε καθημερινά δίπλα στους ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας.»

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Τρίπολης κ. Κωνσταντίνου Τζιούμη και αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, στο Δημαρχείο Τρίπολης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα ο Δήμος Τρίπολης διαχρονικά μέσω της λειτουργίας των κοινωνικών του υπηρεσιών, έχει υλοποιήσει κοινωνικά προγράμματα και αποδεικνύει εμπράκτως ότι βρίσκεται καθημερινά δίπλα

Καθιερωμένη εκδήλωση «Το Κάψιμο του Ιούδα»

Ο Δήμος Τρίπολης ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων του Πάσχα θα υπάρξει μια αλλαγή σε σχέση με την καθιερωμένη πραγματοποίηση του δρώμενου « Το κάψιμο του Ιούδα».  Η εκδήλωση αυτή δε θα πραγματοποιηθεί, ως είθισται, στην Πλατεία Φιλικών «Πλατεία των Προσφύγων της Μικράς Ασίας-Γιώργος Καραγιάννης», λόγω της εκδημίας του σπουδαίου Τριπολίτη και

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής (30/4/2024)

Την Μ. Τρίτη (30/4/2024) στις 12.00, θα διεξαχθεί συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής. Διαβάστε την πρόσκληση της συνεδρίασης, ΕΔΩ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο