Διαβάσαμε: “Το μυστικό του Λεονάρντο” από τον Αύγουστο Κορτώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι άνθρωποι συχνά βλέπουν σημάδια, ουρανόσταλτους οιωνούς – πολλές φορές εκεί που δεν υπάρχουν – όταν βρίσκονται στο χείλος μιας σημαντικής απόφασης ή μια ριψοκίνδυνης πράξης στην οποία θέλουν, μα δειλιάζουν, να επιδοθούν· έτσι που την τελευταία στιγμή η ευθύνη να μη βαραίνει αυτούς αλλά το ίδιο το πεπρωμένο, που ψέλλισε με τον σημαδιακό του τρόπο: Γένοιτο.”

Στη δύση του βίου του, ο φιλοξενούμενος του Φραγκίσκου Α’ της Γαλλίας, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι αποφασίζει ν’ αφηγηθεί τη ζωή του. Ο Λεονάρντο ανατρέχει στα πρώτα παιδικά του χρόνια, την δίψα του για περιπέτεια και μάθηση αλλά και στην οδυνηρή απομάκρυνση από την μητέρα του. Ώσπου έρχεται σε επαφή με την τέχνη της ζωγραφικής και με τον δάσκαλο του, τον Βερρόκιο, ο οποίος θα τον ανάγει σε έναν από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της Αναγέννησης.

Καθώς ο Λεονάρντο ξετυλίγει το νήμα της αφήγησης του, εξομολογείται τα χρόνια της πολυτάραχης νιότης ρου στη Φλωρεντία και τους ανομολόγητους έρωτες που κατά καιρούς μπορούσαν να του στοιχίσουν τη φήμη του. Ωστόσο φτάνοντας προς το τέλος νιώθει την ανάγκη να ομολογήσει ένα σκοτεινό μυστικό, ένα μυστικό που βαραίνει χρόνια την ψυχή και το έγκλημα αυτού έχει μείνει ατιμώρητο. Όμως πως συνδέεται ο πιο διάσημος πίνακάς του, με το μυστικό που κουβαλά στη καρδιά του όλα αυτά τα χρόνια;

Ο χρόνος είναι ένας παράξενος καθρέφτης: άλλοτε βλέπεις μέσα του καθαρά και άλλοτε όλα παραμορφώνονται. Κι οι άνθρωποι που κάποτε έζησαν, που υπήρξαν με σάρκα και οστά, γίνονται πνεύματα, ήρωες, θεοί: μη άνθρωποι.”

Το “Μυστικό του Λεονάρντο” είναι μια ιστορία – ύμνος που μιλά στη ψυχή και στη καρδιά. Ο πολυτάλαντος Αύγουστος Κορτώ έχει δημιουργήσει μια ιστορία όπου μέσα από αυτή μας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από την ζωή ενός κορυφαίου καλλιτέχνη. Δίχως αμφιβολία, το “Μυστικό του Λεονάρντο” ανήκει στη κατηγορία των βιβλίων που τα διαβάζεις “μονορούφι” και σε ταξιδεύουν σε έναν άλλο κόσμο μέσα από τις σελίδες τους.

Το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ “Το Μυστικό του Λεονάρντο” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε πλήρη λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα το Κοινωνικό Μαγειρείο του Δήμου Άργους Μυκηνών

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών ενημερώνει τους ωφελούμενους του Κοινωνικού...

Συνεργασία Άννας Μαστοράκου – Θ. Βασιλόπουλου για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας

Σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας...

Πρωταθλητής ο Παναργειακός και άνοδος στη Super League 2 μετά από 27 χρόνια

Πρωταθλητής του 3ου ομίλου της Γ΄Εθνικής για την περίοδο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο