Διαβάσαμε: “Το τσόφλι” της Βίκης Κοσμοπούλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο μισός νους της κάνει τα δικά του ταξίδια. Σύννεφα πυκνά, κύματα αγριεμένα, ράγες σκουριασμένες, άσφαλτος πληγωμένη. Μονόδρομοι σημαδεμένοι σε χάρτες σκισμένους. Στροφές. Ποτέ δεν θα μάθει τι μυστικά κρατούν στις θηλυκές καμπύλες τους. Η οσμή της ηδονής τους δεν θα εισχωρήσει ποτέ στα επιλεκτικά ρουθούνια του.

Είκοσι τέσσερα πεζά. Δώδεκα ζεύγη, ένα μεγαλύτερο σε έκταση και ένα μικρότερο που το συνοδεύει. Ιστορίες που αντικατοπτρίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο στην εποχή όπου όλα τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς. Ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την επιθυμία του να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να ξεκινήσει πάλι από την αρχή. Οι ήρωες κάθε ιστορίες έχουν κάτι να πουν ή κάτι ξεχωριστό να θυμηθούν. Κάποιοι αναπολούν το παρελθόν τους, ενώ κάποιοι άλλοι σκέφτονται πως θα ήταν η ζωή τους αν είχαν πάρει διαφορετικές αποφάσεις. Η τελευταία ιστορία είναι καθοριστική και μεγάλης σημασίας για όλους καθώς δείχνει πως ο μεγάλος και τρανός Χρόνος είναι αμείλικτος.

Εργάζονται συστηματικά στο μεγάλο ρολόι. Αν και καταβάλλουν τα μέγιστα, δεν φαίνεται να πλησιάζουν ακόμα στο ποθητό αποτέλεσμα. Όλο και απομακρύνεται, μα δεν απογοητεύονται. Ο σκοπός τους θρέφει και τους εκδικείται. Κι όλο εργάζονται, κι όλο πεισμώνουν, κι όλο πιστεύουν πως το τσόφλι θα κλείσει, πως ο Χρόνος θα λιποτακτήσει, πως θα μείνει πάλι απ’ έξω να τριγυρνά με την τροτέζα του, πως θα κάνουν τα ίδια λάθη.

“Το τσόφλι” και οι ήρωες του μας δίνουν τροφή για σκέψη και αφορμή ν’ αναρωτηθούμε για τον τρόπο ζωής μας και τι μπορούμε να βελτιώσουμε πριν ν’ είναι πολύ αργά. Αλλά για σκέψου… Αν είχες τη μια και μοναδική ευκαιρία να γυρίσεις το χρόνο πίσω, τι θα ήσουν διατεθειμένος ν’ αλλάξεις; Θα έκανες τα ίδια λάθη ή θα άλλαζε η ζωή σου προς το καλύτερο;

 Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Βίκη Κοσμοπούλου, με το βιβλίο της “Το τσόφλι” έρχεται για να μείνει και να μας βγάλει από την πνιγηρή ρουτίνα της καθημερινότητάς μας. Η συγγραφέας με την ιδιαίτερη και εξαιρετική γραφή της, μας παρουσιάζει από την δική της οπτική γωνία, τον μοναδικό κόσμο της λογοτεχνίας, έτσι ώστε να μας κάνει ν’ αναμένουμε το επόμενο δημιούργημά της. 

Το βιβλίο της Βίκης Κοσμοπούλου “Το τσόφλι” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.

Ποια είναι η Βίκη Κοσμοπούλου

Η Βίκη Κοσμοπούλου γεννήθηκε το 1981 στο Μόντρεαλ. Η οικογένειά της επαναπατρίστηκε το 1987, οπότε και ξεκίνησε τη σχολική της εκπαίδευση στην Καλαμάτα. Φοίτησε στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου “Ψυχολογία και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας”. Εργάζεται σε ψυχοπαιδαγωγικό κέντρο.

Γράφει στίχους, ποιήματα, παραμύθια και πεζά. Διηγήματά της περιλαμβάνονται στα συλλογικά έργα Απίθανες ιστορίες της πόλης μας (εκδ. iwrite) και Μια εικόνα, χίλιες λέξεις (τόμος α’ και β’, εκδ. τοβιβλίο). Διηγήματα, ποιήματα και βιβλιοπαρουσιάσεις της δημοσιεύονται στη λογοτεχνική ιστοσελίδα τοβιβλίο.net. Συνεργάζεται με το περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ.

Το τσόφλι είναι το πρώτο της βιβλίο.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίπολη | Το πρόγραμμα εισόδου των Επιταφίων στην κεντρική Πλατεία Αγίου Βασιλείου

Η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας ανακοίνωσε το πρόγραμμα...

«Τουρισμός για όλους 2024»: Έγινε η κλήρωση – Μάθετε τα αποτελέσματα

Το πρωί της Παρασκευής 26/4 πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για...

Τρίπολη: Αλλαγή μέρας λειτουργίας των λαϊκών αγορών για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι λαϊκές αγορές της πλατείας Βαλτετσίου...

ΕΛ.ΑΣ: Χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες, για την αποφυγή κλοπών κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, αποσκοπώντας στην αποφυγή κλοπών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο