Διαβάσαμε: “Οι Δρόμοι της Καταιγίδας” της Άννας Γαλανού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

16ος αιώνας. Οι δυο μεγάλες δυνάμεις της εποχής είναι στο απόγειο της κυριαρχίας τους και της επιβολής τους. Η Κρήτη είναι κάτω από την κυριαρχία των Ενετών. Στο Αιγαίο λεηλατούν οι πειρατές.

Στη Κρήτη αρνούνται να υποταχθούν στην εξουσία των Ενετών και επαναστατούν. Στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας, “Θυσία” γνωρίζουμε τη Ρούσσα, μια όμορφη αρχοντοπούλα που εκτοπίζεται από τους Ενετούς όταν ο πατέρας της αρνείται να δηλώσει πίστη και υποταγή.

Η Ρούσσα, ορφανή από οικογένεια και προδομένη από τον αγαπημένο της Νικηφόρο, παίρνει το δρόμο της εξορίας. Η γαλέρα που τη μεταφέρει προς το νησί της Άνδρου πέφτει στα χέρια των πειρατών. Μαζί με άλλες γυναίκες οδηγείται στα σκλαβοπάζαρα της Κωνσταντινούπολης και της Αδριανούπολης. Το άγνωστο μέλλον που τη περιμένει τη τρομάζει πάνω απ’ όλα.

Η Ρούσσα πουλιέται ως σκλάβα στο καραβανσαράι της Αδριανούπολης. Μέσα από τις κακουχίες και το βέβαιο θάνατο τη σώζει ο Σεκίρ. Με τον καιρό γεννιέται ένας έρωτας όπου μέσα από δυσκολίες επιβιώνει και θεριεύει.

Τα χρόνια περνούν και αποκτούν ένα γιο, τον Ιωάννη. Η νοσταλγία της Ρούσσας να δει την Κρήτη ολοένα και μεγαλώνει. Παρόλα αυτά, η Ρούσσα και ο Σεκίρ ζουν ευτυχισμένοι, ώσπου μετακομίζουν στη Κωνσταντινούπολη. Εκεί η μια ανατροπή διαδέχεται την άλλη. 

Όταν ο Σεκίρ πηγαίνει ως απεσταλμένος του Σελίμ πασά στη Κρήτη, η Ρούσσα και ο Ιωάννης τον ακολουθούν. Ο Νικηφόρος τυφλωμένος από τη ζήλια και το μίσος τους προδίδει στους Ενετούς. Αιχμαλωτίζουν τον Σεκίρ και τον Ιωάννη, η Ρούσσα μη μπορώντας να τους σώσει μεταμφιέζεται και παίρνει τη θέση του γιου της ακολουθώντας τον αγαπημένο της στο θάνατο.

“Τίποτα δεν τελειώνει όταν υπάρχει συνέχεια…”

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας, “Εκδίκηση”  , βρίσκει τους χαρακτήρες επηρεασμένους από τη θυσία της Ρούσσας. Οι θείοι της βρίσκονται σε απόγνωση. Ο Ιωάννης είναι σακατεμένος όχι μόνο στο σώμα αλλά και στη ψυχή. Η Αριάδνη μεγαλώνει μακριά τους δίχως αναμνήσεις από τη πραγματική της οικογένεια.

Ο Ιωάννης γεμάτος μίσος για τους Ενετούς, που του στέρησαν ότι πολυτιμότερο είχε στη ζωή του, γίνεται πειρατής ενώ πάντα στη σκέψη του την αδερφή του. Όσο τα χρόνια περνούν γίνεται ο φόβος και ο τρόμος των Ενετών στις θάλασσες.

Η Αριάδνη μεγαλώνει μέσα στα πούπουλα και τα μετάξια, αγνοώντας την πραγματική της καταγωγή. Μερικά χρόνια αργότερα παντρεύεται ένα Ενετό αριστοκράτη. Η ζωή της αλλάζει δραματικά ώσπου έρχεται η ανατροπή…

Ο τίτλος του βιβλίου είναι χαρακτηριστικός. Η θέληση για εκδίκηση, ο φόβος της αναγνώρισης και η επιθυμία του Ιωάννη να ενωθεί με την αδερφή του έστω και για τελευταία φορά, κυριαρχούν στην αφήγηση.

Η Άννα Γαλανού μεταφέρει με επιτυχία τον αναγνώστη στη Κρήτη της Ενετοκρατίας και των πειρατών. Δολοπλοκίες, έρωτας και προδοσία, διλήμματα και συνεχείς ανατροπές κρατούν τον αναγνώστη σε αγωνία για την τύχη των ηρώων αλλά συνάμα τον κάνει να περιμένει με μεγαλύτερη ανυπομονησία το τρίτο και τελευταίο μέρος της ιστορίας.

Τα βιβλία της τριλογίας “Οι Δρόμοι της Καταιγίδας” κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα

https://www.dioptra.gr/Vivlio/711/712/Thusia-Oi-dromoi-tis-kataigidas-

https://www.dioptra.gr/Vivlio/827/712/Ekdikisi-Oi-dromoi-tis-kataigidas-#2/

    

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τέλη κυκλοφορίας: Πρόστιμα σε τρεις κλίμακες για την εκπρόθεσμη πληρωμή τους

Τρεις διαφορετικές κλίμακες θα έχουν τα πρόστιμα για την...

Η Διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου

Το Arxon.gr δημοσιεύει την διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας...

Τι χρειάζονται τα μαλλιά σου το καλοκαίρι ;

«Τι χρειάζονται τα μαλλιά σου το καλοκαίρι;» από την...

Καιρός: Ζέστη, σκόνη και τοπικές βροχές

Αίθριος αναμένεται σήμερα, Σάββατο (18/5) ο καιρός στις περισσότερες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο