Διαβάσαμε: «1821 – Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία» από τη Μάρω Βασιλειάδου

Ποια χρώματα είχε η επαναστατική σημαία του Ρήγα Φεραίου;

Ποιο ήταν το συνωμοτικό όνομα που έδωσε η Φιλική Εταιρεία στην Αλέξανδρο Υψηλάντη;

Ποια ήταν η καπετάνισσα κυβέρνησε το ιστιοφόρο «Αγαμέμνων» και ποια το «Καλομοίρα»;

Πως γινόταν ένα σκάφος πυρπολικό και τι τραγουδούσε ο στρατηγός Μακρυγιάννης στους συμπολεμιστές του μια βραδιά μέσα στην πολιορκημένη Ακρόπολη;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποια χρώματα είχε η επαναστατική σημαία του Ρήγα Φεραίου;

Ποιο ήταν το συνωμοτικό όνομα που έδωσε η Φιλική Εταιρεία στην Αλέξανδρο Υψηλάντη;

Ποια ήταν η καπετάνισσα κυβέρνησε το ιστιοφόρο «Αγαμέμνων» και ποια το «Καλομοίρα»;

Πως γινόταν ένα σκάφος πυρπολικό και τι τραγουδούσε ο στρατηγός Μακρυγιάννης στους συμπολεμιστές του μια βραδιά μέσα στην πολιορκημένη Ακρόπολη;

Το ταξίδι στον χρόνο ξεκινά με τη γνωριμία μας με τις μεγάλες αυτοκρατορίες της εποχής, την Αμψουργική, την Οθωμανική και τη Ρωσική. Η κυριαρχία τους άρχισε να αμφισβητείτε με το πνευματικό κίνημα του Διαφωτισμού. Η Ελληνική Επανάσταση ήταν «παιδί» αυτού του κινήματος και είχε ως στόχο να εκθρονίσει τον Σουλτάνο που κυβερνούσε τότε την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Γνωρίζουμε τον Ρήγα Φεραίο ή Ρήγα Βελεστινλή, αυτό τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα, πολιτικό και επαναστάτη που θεωρείται πρωτεργάτης της Ελληνικής Επανάστασης καθώς το όραμα που είχε ήταν να δει Χριστιανούς και Μουσουλμάνους να παραμερίζουν τις όποιες θρησκευτικές τους διαφορές και να ζητούν ελευθερία. Ο επαναστατικός ύμνος που είχε συνθέσει «Ο Θούριος» άρχισε να μπαίνει σιγά – σιγά στις καρδιές των Ελλήνων που επιθυμούσαν την ελευθερία. Ταξιδεύουμε στην μακρινή Οδησσό και γνωρίζουμε τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, τον Εμμανουήλ Ξάνθο, τον Αθανάσιο Τσακάλωφ και Νικόλαο Σκουφά και τους παρακολουθούμε να μυούν στους κόλπους της Εταιρείας Φιλέλληνες και οπλαρχηγούς.

Ήρθε η ώρα της Επανάστασης

Τρίζουν τα δόντια, τα σπαθιά τροχίζουν. Όλα είναι έτοιμα και οι επαναστάτες περιμένουν τη κατάλληλη ευκαιρία για να δράσουν. Στις 15 Μαρτίου 1821 λαμβάνουν την είδηση για την κήρυξη της Επανάστασης από τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Στις 25 Μαρτίου 1821, τα λάβαρα του ξεσηκωμού σηκώνονται σχεδόν ταυτόχρονα σε όλον τον Μοριά. Οι οπλαρχηγοί καταλαμβάνουν σχεδόν όλα τα φρούρια της Πελοποννήσου. Στον αγώνα για την ελευθερία ακολουθούν η Ρούμελη και τα νησιά του Αιγαίου. Δυστυχώς στη Κρήτη και στη Μακεδονία η Επανάσταση δεν μπόρεσε να ριζώσει, δόθηκαν σκληρές μάχες αλλά οι δυνάμεις των Οθωμανών τις αντιμετώπισαν γρήγορα και με μεγάλη σκληρότητα.

Στα χρόνια της Επανάστασης λίγες γυναίκες μπόρεσαν να συμμετέχουν στον αγώνα. Κάποιες από αυτές ξεσήκωναν με τι επιστολές τους, τους Φιλέλληνες όπως η Μαντώ Μαυρογένους, η Ελισάβετ Υψηλάντη, η Ευανθία Καΐρη και η Ελισάβετ Μουτζάν – Μαρτινέγκου. Κάποιες άλλες συμμετείχαν στις μάχες όπως η Δόμνα Βισβίζη και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα που έθεταν τις ζωές τους σε κίνδυνο για την πατρίδα. Ελάχιστες έγιναν γνωστές μέσα από τις σελίδες της Ιστορίας, ελάχιστες έλαβαν την αναγνώριση που τους άξιζε.

Η ανεξάρτητη Ελλάδα

Οι επιτυχίες του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και του Κιουταχή στη Ρούμελη φέρνουν σε αδιέξοδο την Ελληνική Επανάσταση. Εκείνη τη κρίσιμη στιγμή οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφασίζουν να επέμβουν. Στις 8 Οκτωβρίου 1927 ο συμμαχικός στόλος μπήκε στο λιμάνι του Ναυαρίνου και ύστερα από τέσσερις ώρες συγκρούσεων κατατροπώνουν τον στόλο των Οθωμανών. Η Ελληνική Επανάσταση σώθηκε την τελευταία στιγμή, λίγο πριν χαθεί. Χάρη στη συμβολή των Μεγάλων Δυνάμεων, οι Έλληνες εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους και με τον Ιωάννη Καποδίστρια να αναλαμβάνει το ρόλο του Κυβερνήτη της νεοσύστατης Ελλάδας.

Η Μάρω Βασιλειάδου με αφορμή μια εξερεύνηση στη βιβλιοθήκης της αποφασίζει να μας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και στο ιστορικό 1821. Μαζί με τον επιστημονικό επιμελητή Ηλία Κολοβό επιλέγουν να προσεγγίσουν τα πιο σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης. Στόχος τους είναι να προσελκύσουν τα παιδιά και τους νέους στη περιπέτεια μιας επανάστασης. Τα σύντομα και περιεκτικά δεν κουράζουν τον νεαρό αναγνώστη καθώς λειτουργούν συνδυαστικά με τη ζωηρή εικονογράφηση της Θέντα Μιμηλάκη κρατώντας του έτσι το ενδιαφέρον. Επιπλέον, το συγκεκριμένο βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα απαραίτητο εργαλείο για το μάθημα της Ιστορίας καθώς θα μπορούσε να λειτουργήσει συνδυαστικά με το υλικό του μαθήματος. Δίχως αμφιβολία, το βιβλίο «1821 – Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία» είναι μια εξαιρετική επιλογή για μικρούς και μεγάλους καθώς δεν κάνει το χρονικό του 1821 ένα απλό μάθημα Ιστορίας που πρέπει να απομνημονεύσουμε τα γεγονότα αλλά το μετατρέπει σε ένα διασκεδαστικό ταξίδι πίσω στον χρόνο.

Το βιβλίο της Μάρω Βασιλειάδου «1821 – Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία» σε επιστημονική επιμέλεια του Ηλία Κολοβού και σε εικονογράφηση της Θέντα Μιμηλάκη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ψυχική Υγεία χτίζεται με φροντίδα | Δράση ευαισθητοποίησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Τρίπολη

Με επίκεντρο τη φροντίδα, την αποδοχή και την αλληλεγγύη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026, στην Πλατεία Πετρινού στην Τρίπολη, δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία, με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων κοινωνικής φροντίδας. Η δράση, με τίτλο «Η Ψυχική Υγεία χτίζεται με φροντίδα», διοργανώθηκε με αφορμή την

ErasmusDays Festival 2026 στην Κόρινθο | Δημήτρης Πτωχός προς τους νέους: «Αφήστε τα όνειρά σας να γίνουν μεγαλύτερα από τους φόβους σας»

Με μια αίθουσα κατάμεστη από παιδιά και νέους, ενθουσιασμό, χαμόγελα και ξεχωριστή ενέργεια, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στην Κόρινθο το ErasmusDays Festival 2026, μια μεγάλη γιορτή γνώσης, δημιουργικότητας και ευρωπαϊκών ευκαιριών. Η…

Επανεκκίνησαν οι εργασίες βελτίωσης της 1ης επαρχιακής οδού προς Κιτριές Παρέμβαση 800.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σε εξέλιξη βρίσκονται εκ νέου οι εργασίες βελτίωσης και συντήρησης της 1ης επαρχιακής οδού, στο τμήμα από τον κόμβο Φωτεινής έως τη διασταύρωση προς Κιτριές, μετά την ολοκλήρωση της θερινής περιόδου. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα. Το έργο, που χρηματοδοτείται από

Χρήστος Λαμπρόπουλος: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη των Βιομηχανικών Πάρκων και οι νέες επενδύσεις στην Πελοπόννησο

Στο επίκεντρο του πανελλαδικού διαλόγου για τη βιομηχανική ανάπτυξη βρίσκεται η Πελοπόννησος, με την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη να φιλοξενούν το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Πάρκων, από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου 2026, με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 ομιλητών και εκπροσώπων άνω των 40 Βιομηχανικών Πάρκων από όλη τη χώρα. Στις εργασίες